Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] x w tygodniu - boks / codziennie rano oraz w dni nietreningowe, również wieczorem - aeroby. DIETA Moja dieta 1500-1600 08:00 Posiłek 25% Propozycja 1. Musli z jogurtem, pieczywo Musli z owocami suszonymi 30g 3 łyżki Jogurtem 250g 1 kubek Chleb pszenny ziarnisty 30g 1 kromka Masło 4g 1 łyżeczka Indyk, szynka z [...]
[...] dieta sportowca powinna zawierać około 8-10g węglowodanów na kilogram masy ciała, a ich głównym źródłem powinny być produkty żywnościowe takie jak: ryż, kasza, makaron, pieczywo, owoce, soki owocowe oraz ziemniaki, a także odpowiednie preparaty (CARBO). Wysoki poziom glikogenu w mięśniach można utrzymać także poprzez stosowanie diety [...]
[...] przerobione na energię. Organizmowi potrzebne są produkty trawione wolno takie jak np.: makarony, jęczmień, pełne ziarna zbóż, owsianka, niektóre odmiany ryżu i pieczywo pełnoziarniste, a także produkty zawierające soczewicę, ciecierzycę, kuskus, owies, nasiona roślin strączkowych. Produkty o niskim indeksie glikemicznym [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] Białka: Mięsa dobrej jakości (kurczak, indyk, schab, wołowina, cielęcina...), jaja, nabiał. Węglowodany: Ryże; kasze; ziemniaki; warzywa; płatki owsiane i otręby; ciemnie pieczywo; owoce. Tłuszcze: Oliwa, Olej lniany, orzechy. Kiedy znasz już podstawowe tajniki układania diet śmiało się za to zabierz – to nie jest takie trudne! Posiłki około [...]
[...] - ale nawet po pieczonym bez tłuszczu kurczaku męczyłam się strasznie, więc zaczęło się eksperymentowanie i wywalanie z jadłospisu tego, co szkodziło - wyleciały m.in. pieczywo wszelkiego rodzaju, mięso, spora część warzyw, ryż, makaron (co pewien czas próbowałam na nowo włączać pewne potrawy do odżywiania, ale kończyło się zawsze tak samo, [...]
[...] częściej ryby, drób, rzadziej wołowinę i wieprzowinę; - Jeść dużo warzyw i owoców, najlepiej surowych; - Jeść produkty zbożowe z tak zwanego grubego przemiału, czyli ciemne pieczywo, kasze; - Pić dużo płynów, najlepiej soków i wody mineralnej. Organizm nie będzie narażony na odwodnienie, a jednocześnie zaspokojone zostanie zapotrzebowanie na [...]
[...] ich rodzaj a także niewłaściwa pora spożywania. Generalnie, najsilniejszy skok insulinowy powodują cukry o wysokim indeksie glikemicznym takie jak słodycze, jasne pieczywo, słodkie napoje, itp. Problem ten jeszcze wyraźniej nasila się, gdy produkty będące źródłem szybko wchłanialnych węglowodanów spożywane są jako przekąski miedzy [...]
[...] o wysokim indeksie glikemicznym, czyli takie które przedostają się z jelit do krwi w bardzo szybkim tempie. Do nich zaliczamy m.in. napoje słodzone i słodkie soki owocowe, pieczywo pszenne, ziemniaki puree, biały ryz, słodycze z niską zwartością tłuszczu, itp. Jeżeli cząsteczki cukrów prostych przedostaną się gwałtownie do krwiobiegu, poziom [...]
[...] zawierają skrobię, a soja - tłuszcz (olej sojowy) dlatego należy je w jadłospisie stosować w ograniczonych ilościach. Stosowanie produktów zbożowych z pełnego ziarna Ciemne pieczywo, "grube" kasze (gryczana, pęczak, "brązowy" ryż), mąka razowa zawierają błonnik pokarmowy, który obniża kaloryczność i poprzez wolniejsze trawienie daje dłuższe [...]
[...] WOPR – po zaledwie 5 miesiącach pływania, zacząłem się uczyć w styczniu 2011 a kurs zrobiłem w maju Teraz pora na konkrety. DIETA: 8.00 - 9.00 – mleko/jajka/bryndza + pieczywo ciemne/jasne/płatki owsiane + warzywo 11.00 – owoce + kanapka (jajko/ser żółty/bryndza/warzywo/pieczywo ciemne/jasne) 13.30 – 14.00 – zupa (ale taka konkretna z [...]
[...] się w glukozę i są źródłem energii przez dłuższy czas, są ponadto bogate w witaminy, minerały i błonnik, - węglowodany proste - cukier, słodycze, napoje słodzone, białe pieczywo itp, - powinny być spożywane w śladowej ilości, gdyż nie mają wartości odżywczych zawierają tzw. puste kalorie i tylko na krótko dostarczają energii Białka: - [...]
[...] lub na surowo, do tego jakieś sosy lub zupy warzywne. Strączków jednak jadłam bardzo niewiele. Węglowodany głownie z ziemniaków, sporadycznie jadłam ryż, makaron, kasze czy pieczywo. Jeśli chodzi o białko było jeszcze gorzej – 2 lub 3 razy w tygodniu jaja lub twaróg, bardzo rzadko ryby. Bywało więc,że białka w moim dziennym rozkładzie nie było [...]
Jesteś długi jak miesiąc i cienki jak wypłata? Popraw swoją dietę, zaprzyjaźnij się ze sztangą i zamknij usta wszystkim, którzy kpią z Twojego wyglądu ! NIE TYLKO FACECI Z NADWAGĄ MARZĄ O TYM, BY MIEĆ UMIĘŚNIONĄ, PROPORCJONALNĄ SYLWETKĘ, Z KTÓREJ BYLIBY DUMNI NA PLAŻY I W SYPIALNI. Ich pragnienie posiadania muskularnej klatki piersiowej, [...]
[...] wędliny (pirydoksal i pirydoksamina). Najmniejsze ilości witaminy B6 (poniżej 0,05 mg w 100 g) zawierają płatki kukurydziane, mąka pszenna o najniższym wymiale tzw. typ 500, pieczywo pszenne oraz jabłka, wiśnie i porzeczki. W mleku i przetworach mlecznych znajduje się poniżej 0,10 mg tej witaminy w 100 g. FUNKCJE WITAMINY B6 W ORGANIZMIE [...]
[...] roślinnych. Miód, mączka ziemniaczana, suszone owoce, produkty te zawierają od 80-100% węglowodanów. Bogate w węglowodany są produkty zbożowe (mąka, kasze, makarony, pieczywo), które zawierają od 50-80% skrobi i mogą dostarczać znacznych ilości błonnika pokarmowego. Znaczne ilości węglowodanów występują również w pieczywie cukierniczym, [...]