[...] do tego weekend, ktoś może z rodziną czy z kolegami nad wodę jedzie, odpoczywa itp. To tyle twarogu jeszcze ok, w jakimś posiłku bym zrezygnował np z orzechów a dał jakieś oleje roślinne no oliwe z oliwek. oczywiscie to rozumiem, jednak jak widze ze ktos kto wypowoadal sie w moim temacie wczesniej wypowiada sie dzisiaj w innym tematach a moj [...]
Wydaje mi się, że ma ponieważ tłuszcze roślinne są jednonienasycone lub wielonienasycone, co powoduje, że bardzo łatwo się utleniają. Tym bardziej unikałbym oleju rzepakowego. Obecnie w Polsce wszystkie uprawy rzepaku są z nasion GMO i te oleje zawierają kwas erukowy.
[...] miesiąca będzie można robić zakupy na lajcie :D Osoby ćwiczące mają lepszą swiadomosc jakie towary wybierać :D jja rybki pokupie z przyjemnościa , leca platki owsiane , oleje , oliwy , ogólnei jestem na redu więc przejde na Low Carb :D:D . odz ywek białkowych mam chyba 20 kg i idzie mi jeszcze gainer 7kg :D pop tej kwarantannie cała [...]
Osoby ćwiczące mają lepszą swiadomosc jakie towary wybierać :D jja rybki pokupie z przyjemnościa , leca platki owsiane , oleje , oliwy , ogólnei jestem na redu więc przejde na Low Carb :D:D . odz ywek białkowych mam chyba 20 kg i idzie mi jeszcze gainer 7kg :D pop tej kwarantannie cała rodzina przypakuje bo z nudów będziemy w pokoju [...]
[...] Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado) Węglowodany powinny stanowić resztę z kalorii, które pozostały po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Żródłami węglowodanów są [...]
[...] nie dawały a pchać się w izotek nie widze sensu Maści na to zbytnio nie pomogą- trzeba podejść holistycznie i działać od wewnątrz organizmu, ewentualnie pozostaje unikać alergizujących produktów i szafa gra:-P Haha no łatwo mówić unikać produktów , wtedy mógłbym tylko oleje wcinać z tłuszczy , a jak lubię orzechy itp. To ciężko odmawiać tego :/
[...] mlekiem. Wytrzeć papierowym ręcznikiem (nie płukać wodą, bo chodzi o to, żeby jak najwięcej bakterii zostało na skórze), posmarować oliwą lub jakimś przyjaznym skórze olejem (migdałowy, lniany, oliwa z oliwek, zimno tłoczony rzepakowy). 2. Smarować świeżym sokiem z aloesu lub żyworódki. 3. Zrobić samemu olej nagietkowy - pół [...]
Ale bzdury. Owszem ogranicz tłuszcze, ALE ROŚLINNE typu oliwa, oleje. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, czyli masło i smalec sprzyjają spalaniu TŁUSZCZU w organizmie (źródło dokument Fatheads z 2009 roku). Tłuszcze pochodzenia roślinnego blokują spalanie tłuszczu, najpierw spalane są mięśnie. Nie wierz, że ograniczając cukier sprawisz, że [...]
[...] odżywczą. Proch, masło orzechowe... jak wpisujesz posiłki to lepiej rozdzielaj produkty na składowe, bo tak to nie wiesz co jest w tych "gotowcach". Gdybym miała przejść na dietę białkową-tłuszczową (ale zwolenniczką nie jestem) to bym postawiła przede wszystkim na dobrej jakości mięso, ryby, jaja, awokado, oleje, trochę orzechów, warzywa.
[...] tym teoriom wyciągnąć z Twojej kieszeni... Najpierw głoszą, że zboża i tłuszcze roślinne są dobre, a mięso i masło są złe, później z przeciwnej mańki - mięso jest super , a oleje złe - a gdzie leży prawda? Pośrodku... Tylko na mało wywrotowych teoriach nie idzie zarobić, bo jak napiszesz książkę - "jedzcie zdrowo, w urozmaicony sposób i z [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Tłuste mięsa, ryby, różne tłuszcze/oleje, w większości wychodzą nasycone, owoce (banany, ananas, winogrona - mało więcej), warzywa (te w miarę możliwości bardziej kaloryczne, również nie wszystkie), kokos no i sporadycznie jaja. Tak naprawdę już mało więcej z tej grupy co wymieniłem (nawet nie wiem czy coś więcej) xd .
[...] lub wielonienasycone, co powoduje, że bardzo łatwo się utleniają. Tym bardziej unikałbym oleju rzepakowego. Obecnie w Polsce wszystkie uprawy rzepaku są z nasion GMO i te oleje zawierają kwas erukowy. Im więcej jednonienasyconych, tym olej lepszy do smażenia, natomiast tak jak wspomniałem przy standardowej obróbce jaka następuje w domu nie [...]
[...] : chude i tłuste mięsa, chude i tłuste ryby, nabiał bym ograniczył do w zasadzie dodatku z serów dojrzewających, oczywiście jaja, orzechy, zdrowy tłuszcz do smażenia i oleje tłoczone na zimno. Przykład posiłku : Polędwiczka wieprzowa Filet z dorsza Stek z wołowiny + brokuł, jarmuż, zielony ogórek, zielona papryka, szczypior + warzywa [...]
[...] ze wzgledu na kwas erukowy. Teraz olej rzepakowy jest już ok. I takich historii jest bardzo dużo w przemyśle spożywczym. Pomijając nawet peroksydacje lipidów, to te zdrowe oleje roślinne w wysokiej temperaturze tracą wszystkie swoje pro-zdrowotne właściwości, więc jaki sens je używać do smażenia w wysokiej temperaturze skoro są tańsze [...]
[...] biały ser , jogurty naturalne i kefiry. Tłuszcze w naszej diecie: Jako źródła tłuszczu będziemy traktować w pierwszej kolejności tłuszcze roślinne ( oleje tłoczone na zimno, orzechy) ryby, w następnej kolejności tłuszcze zawarte w jajach oraz produktach mlecznych ( sery, jogurty, kefiry), w ostatniej kolejności tłuszcze [...]
[...] wspomnieć formując zalecenia. Po pierwsze, w części z tych badań głównymi źródłem tłuszczu w dietach wysokotłuszczowych (ubogich w węglowodany) były tanie, rafinowane oleje roślinne bogate w kwasy tłuszczowe omega-6 . No cóż, badania były prowadzone w latach 70-80-tych – wtedy margaryna, olej sojowy i kukurydziany były postrzegane, jako [...]