[...] OLEJE ROŚLINNE I KWASY TŁUSZCZOWE TYPU TRANS (TRANSIZOMERY). Czołowe miejsce w grupie najgorszego rodzaju żywności bez wątpienia zajmują częściowo hydrogenizowane oleje roślinne. Są to jednonienasycone ( monosaturated) lub wielonasycone (polyunsaturated) oleje roślinne jak: słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, kukurydziany, które [...]
[...] dieta powinna uwzględniac ich drastyczne obniżenie. Węglowodany to cukier, mąka, słodycze, piwo. Te produkty należy prawie całkowicie wykluczyc. Należy również wykluczyc oleje i margaryny, które zawieraja bardzo toksyczne, rakotwórcze zwiazki. Zdrowe tluszcze to smalec, lój, maslo, smietana 30%. Mozna stosowac olej tloczony na zimno - [...]
[...] proc. energii, w tym nasycone tylko jedną trzecią. Pozostałe dwie trzecie powinny stanowić zdrowe jedno- i wielonienasycone tłuszcze pochodzenia roślinnego (oliwa z oliwek, olej rzepakowy i słonecznikowy) oraz z ryb (zawierają cenne kwasy omega-3). Nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią ważną rolę w gospodarce cholesterolem. Przyspieszają jego [...]
[...] omega-3 do omega-6 powinien wynosić około 1:5. Tymczasem w diecie przeciętnego Polaka zbyt dużo jest kwasów tłuszczowych Omega 6 w stosunku do Omega 3. Spożywamy zbyt dużo olejów roślinnych, margaryn, a zbyt mało tłustych ryb morskich, oleju lnianego. Aby zaspokoić zapotrzebowanie na kwas omega-3, powinno się przynajmniej 2 razy w tygodniu [...]
[...] do kwasów z rodziny n-3. W w dietach naszych przodków powyższy wskaźnik wynosiło 1-2. Produkty współczesne pozbawione są w znacznej większości kwasów n-3, a dużą część olejów roślinnych zawiera śladowe ich ilości. Zawartość tych kwasów w diecie współczesnej z tego względu jest zbyt niski, a stosunek kwasów n-6/n-3 może wynosić nawet <15. [...]
[...] Wszystkie organizacje międzynarodowe (FAO/WHO)biją na alarm o zwiększenie spożycia ryb, zamiast czerwonych mięs, o zastąpienie masła , smalcu - zdrowymi olejami z pierwszego tłoczenia. Również w Polsce wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie kładą nacisk na uzupełnienie diety przeciętnego Kowalskiego [...]
[...] omega-6, to wiązanie znajduje się dopiero przy szóstym atomie węgla. Omega-3 Źródła tych kw. tłuszczowych to w przypadku: -kwas alfa-linolenowy(ALA) - siemieniu lnianym/oleju lnianym, orzechach włoskich i brazylijskich, oleju rzepakowym, zielonych warzywach liściastych. - EPA czyli kwas eikozapentaenowy i DHA czyli kwas dekozaheksaenowy - [...]
[...] bardzo cienko margarynami o obniżonej kaloryczności (Bona, Kama, Flora) - zamiast masła. Można też całkiem zrezygnować ze smarowania pieczywa. Jedynym zalecanym tłuszczem są oleje roślinne - najlepiej w postaci surowej - jako dodatek do sałatek i surówek. Są one źródłem korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych (NNKT - niezbędne nienasycone [...]
[...] Wszystkie organizacje międzynarodowe (FAO/WHO)biją na alarm o zwiększenie spożycia ryb, zamiast czerwonych mięs, o zastąpienie masła , smalcu - zdrowymi olejami z pierwszego tłoczenia. Również w Polsce wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie kładą nacisk na uzupełnienie diety przeciętnego Kowalskiego [...]
[...] bardzo cienko margarynami o obniżonej kaloryczności (Bona, Kama, Flora) - zamiast masła. Można też całkiem zrezygnować ze smarowania pieczywa. Jedynym zalecanym tłuszczem są oleje roślinne - najlepiej w postaci surowej - jako dodatek do sałatek i surówek. Są one źródłem korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych (NNKT - niezbędne nienasycone [...]
[...] NNKT- kwas linolowy, linoleinowy i archaidowy- odgrywają dużą rolę w przemianie tłuszczów oraz cholesterolu, zapobietają między innymi miażdźycy. Bogatym źródłem NNKT są oleje roślinne jak: sojowyu 50 %, słonecznikowy 70 % , kukurydziany 55%, archaidowy 29 %, oliwa z oliwek 7%. Człowiek dorosły powinien spożyć dziennie 1 łyżkę tych olejów w [...]
[...] i inne mieszanki, które nie maja prostego jednolitego składu! Podsumowujac jedz tylko takie produkty, których składniki są ogolno dostępne i pochodzą z naturalnego źródła. Kolejny element wspólny to jedzenie tylko tego co przynosi Ci korzyść!!! Co ma na celu zjedzenie kilograma cukru dziennie? Mozesz te kalorie lepiej wykorzystać!!! Zamiast [...]
[...] węgla, powodując powstawanie wodoronadtlenków. Im więcej wiązań podwójnych, tym proces utleniania jest szybszy. ( Czy tez jełczenia - „starzenia się „ przechowywanych olejów, gdyż jełczenie również polega na utlenianiu, z tym, że jest to proces nieporównywalnie wolniejszy niż w przypadku smażenia.) Godnym uwagi jest znaczący dla trwałości [...]
myślę art warty przeczytania Drzewa oliwne, gaje oliwne - zachwycają swą urodą, a olej wytłaczany z ich owoców ma bardzo pozytywne, wszechstronne i skuteczne działanie na nasz organizm. Drzewa oliwne uprawiano już w czasach starożytnych. Pierwsze uprawy powstały we wschodniej części regionu śródziemnomorskiego, a później rozprzestrzeniły się na [...]
[...] postacią płynu, który - gdy jest podany na pusty żołądek - momentalnie miesza się z sokiem żołądkowym, tym samym zapewniając najszybsze wejście suplementu do krwiobiegu. Kolejną formą podania stanowią kapsułki, w których żalatynowa osłonka jest momentalnie rozkładana w układzie trawiennym, a znajdujący się tam suplement pod postacią proszku [...]
[...] przemysłu tłuszczowego jest już dużą barierą, bo przez NNKT tłusty towar szybko się psuje, leżąc na sklepowej półce. Żeby na tym nie stracić, pomajstrowano odrobinę przy oleju roślinnym i przerobiono go na margarynę i inne podobne „tłuszcze”. Teraz, proszę bardzo, możecie Państwo wziąć taką kostkę margaryny, położyć ją spokojnie choćby w [...]
[...] fermentowane, takie jak pełnotłusty jogurt, masło pochodzące z naturalnych hodowli, pełnotłusty ser i świeżą lub kwaśną śmietanę. 5. Używaj tylko tradycyjnych tłuszczów i olejów, włączając w to masło i inne tłuszcze zwierzęce, oliwę typu „vergin" (z pierwszego tłoczenia na zimno), tłoczony na zimno olej lniany i sezamowy oraz oleje tropikalne [...]
[...] wtedy, gdy nie poprzestanie tylko na jedzeniu produktów roślinnych, ale doda do swego menu również ryby, jaja oraz mleko i jego przetwory. Najbogatszym źródłem wit. A jest olej z wątroby ryb i zwierząt morskich, zwany popularnie tranem. Na przykład w wątrobie kaszalota (gatunek wieloryba) zawartość retinolu dochodzi do 2 kg., co odpowiada [...]