[...] lipidów właśnie nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych ( w tym Omega-3 ) czyli ryby tłuste, tran ( DHA I EPA ) jak i roślinne ( ALA ) orzechy włoskie, olej rzepakowy nierafinowany, lniany wysokolinolenowy. Za dużo tego smalcu. Uboga kolacja.. możesz pomyśleć o wzbogaceniu tego ostatniego posiłku o jakościowe źródło [...]
[...] lipidów właśnie nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych ( w tym Omega-3 ) czyli ryby tłuste, tran ( DHA I EPA ) jak i roślinne ( ALA ) orzechy włoskie, olej rzepakowy nierafinowany, lniany wysokolinolenowy. Za dużo tego smalcu. Uboga kolacja.. możesz pomyśleć o wzbogaceniu tego ostatniego posiłku o jakościowe źródło [...]
[...] uniwersalny, czyli coś na kształt wszelkich kujawski, to kiepski tłuszcz. I dlatego zupełnie nie rozumiem, po co jeśc suchą pierś z kurczaka i dodawać do niej 15 g tego oleju. To już lepiej całe udo z kurczaka, czy jakiejś wieprzowiny dać ;-) No i teraz już wiem, że 5 g rodzynek, to 5 (pięć) rodzynek ;-) Lubisz twaróg? Możesz porcję zjeśc, [...]
75g kurczaka i 75g ryżu to zdecydowanie za mało jak przed i po treningu. Tego kurczaka robisz na parze? Brak tłusczu w posiłku 3, jeżeli smażysz to wlicz tłuszcz, np. olej rzepakowy.
75g kurczaka i 75g ryżu to zdecydowanie za mało jak przed i po treningu. Tego kurczaka robisz na parze? Brak tłusczu w posiłku 3, jeżeli smażysz to wlicz tłuszcz, np. olej rzepakowy. A teraz? #edit Ale teraz muszę coś zmniejszyć bo mam za dużo makro. Może mięso lepiej gotować lub piec? Ogółem skład posiłków jest ok? #UPDATED [...]
Wędzone ryby sporadycznie, poza tym 20g awokado to łyżeczka mała (myślę, że zaszła tutaj pomyłka ). Faktycznie występują niedobory żywieniowe na poziomie wit.C, potasu, retinolu. EPA i DHA warto czerpać z tłustych ryb: pstrąg, halibut, łosoś dziki, śledź (x2-3 w tyg.) Olej rzepakowy wybieraj w formie nierafinowanej w ciemnych szklanych [...]
Olej rzepakowy (tłoczony na zimno) stanowi dobre źródło krótkołańcuchowych omega 3, dodatkowo jest fajnym źródłem wit.E. Jak najbardziej można go wprowadzić do diety, niemniej chodzi o urozmaicanie i zachowanie odpowiedniego stosunku KT.
[...] tak jak chciałem, bo zamiast "wymarzonej" kraty zmniejszyłem się objętościowo, co spowodowało, że obecnie moim głównym celem jest nabycie masy mięśniowej, dzięki której kolejne redukcje okażą się przyjemniejsze i skuteczniejsze. Miałem szczęście i udało mi się dostać do projektu organizowanym przez SFD oraz Iron Horse, za co bardzo dziękuję [...]
[...] jeszcze byłem w stanie ogarnąć podpatrując i podpytując na siłowniach to z dietą było różnie, kończyło się na bezmyślnym podbijaniu kalorii – bez liczenia i kontroli i kolejnymi kilogramami fatu przy dosyć niskiej ilości mięśni, pojawiało się coraz więcej alko, treningów nie odpuszczałem, za to często były one na kacu… W październiku 2015 na [...]
Majonez (przynajmniej domowy) powstaje przez zmiksowanie oleju, żółtka, musztardy, odrobiny cukru, soli i kwasku cytrynowego lub octu. Największym składnikiem jest olej roślinny, najczęściej rzepakowy, w proporcji około 1 litr na 1 żółtko! Wyobraźcie sobie ile tego żółtka (nawet jeśli jest w proszku) zjecie smarując kanapkę majonezem? W [...]
Ale ważysz to mięso? Czy tak na oko szacujesz? Bo taki np. stek to tak 200 g waży i sama nie widzę problemu w skonsumowaniu, może poza lekkim niedosytem;-) Olej skoro rzepakowy zimnotłoczony to ok. Słonecznik od czasu do czasu można zjeść, byle nie traktować go jako źródła dobrych tłuszczy, bo akurat to kiepskie tłuszcze. Osobiście jestem [...]
Olej kokosowy, smalec, rzepakowy, masło klarowane, czy pam. Przy dobrej patelni tak niewiele sie tego stosuje, że bez różnicy. Można nawet bez dodatku.
owsianka z mlekiem i rodzynkiem a pierś smażona jabłka kupuje małe i mają w okolicy 100g warzywa to ponoć nie robi czy się zje 100g czy 150g, ale ja się nie znam olej to z kieliszka bezpośrednio do mordy trochę oliwy do smażenia dodaje, ale ponoć lepszy rzepakowy migdałów to sobie licze 10 sztuk i to gdzieś tak wychodzi 10g i do mordy bezpośrednio [...]
[...] lubie i chciałbym stosować jako zamiennik do zwykłej piersi z kurczaka. - schab wieprzowy, wołowina, makrele, tunczyki, łosoś, jaja Tłuszcze: Oliwa z oliwek, orzechy, olej lniany/rzepakowy, masło orzechowe. Węglowodany: Ryże, makarony durum, ziemniaki, pieczywo (czy musi to być żytnie czy z zachowaniem kcal mogę zjeść bułke pszenną lub [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
1. tłuszcz nie musi spadać z pasa lecz też z innych miejsc 2. dodaj właśnie może interwałów badź aero 3. Drugi posiłek w 1 zestawie do wymiany 4. olej z pestek winogron zamień na inny : lniany, oliwę, rzepakowy tłoczony na zimno 5. powywalj cukry : jogobelle, za dużo ketchupu , serki
[...] najeść i kontrolować uczucie głodu/sytości. Takich drobiazgów jak kawałek pora nie ma sensu wliczać w makro. Z warzyw wliczamy strączkowe i to też w większych ilościach. Na oleju słonecznikowym smażysz? Jeżeli tak, to lepiej go zastąpić innym tłuszczem: smalec, masło klarowane, olej kokosowy, ew. dobrej jakości rzepakowy. Jeżeli na zimno do [...]
Z tłuszczem faktycznie mam problem. Łatwy przykład. Dam olej kokosowy jest spoko, dam rzepakowy czy inny i już jest nietolerancja. Dam mało rzepakowego nie jest źle ale jednak kokosowy mi najbardziej służy. Nie wiem czemu dokładnie, ważne, że działa! Muszę dodać, że zacząłem znów biegać co 2 dzień po 7km i również mi to pomogło apropo jak pracuje [...]