smazenie(czy jakakolwiek obrobka termiczna) twarogu zle wplywa na jego wartosci (odzywcze i zdrowotne) czy nie robi na nim zadnego wrazenia? chodzi mi o wykorzsytanie go w roznych rodzajach omletach/sernikach. czy to samo sie tyczy mleka?
wszedzie czytam, ze wazymy produkt przed obrobka termiczna - ok. jesli ktos ma np. do spozycia 200g kurczaka i sobie ugotuje 200g to nie obchodzi go waga po ugotowaniu ale jezeli gotuje wieksza ilosc, np 500g a zamierzam spozyc na obiad 150g, to jak rozwiazac ten problem ? musze wazyc po ?
Witam . Dziś na 2 śniadanie zrobiłem burgery , i tu pojawia się problem jak liczyć to mięso tak jak kurczaka przed obróbką termiczną ? Mięso na 100g 17g tłuszczu i 18g protein , oczywiście mowa o wołowince , smażyłem bez tłuszczu około 200-220g mięsa :) Z góry dziękuje za odp.
Część pytanie na szybko zapomniałem zwazyc schabu przed obróbką termiczną ale ugotowałem schab z przyprawami bez zadnego tłuszczu. I jak teraz wezmę 100gram to mogę przyjąć kaloryczność jako schab surowy bez kości? :)
Siemka. Georgu powiedział żeby ważyć produkty przed obróbka termiczną. Miałem 460 g piersi i usmażyłem. Z 460g wychodzi białka jakieś 140g. Nie chce mi się wierzyć żeby tu tyle było. Czy może jednak. Jak z tym jest? Pozdrawiam i proszę o odpowiedź
Wszystko ważymy przed obróbką termiczną. A jeśli chodzi o mięso? Po usmażeniu pierś z kurczaka znacznie traci na wadze. Zawsze ważyłem to co zostawało na patelni, czy to błąd?
Może ktoś ma info na temat Ig produktów przed obróbką termiczną. Chodzi mi konkretnie o płatki owsiane kasze i mąkę białą (np 750). Jaka jest różnica między np. mąką surową a np. upieczoną?
[...] obniżyć ich przyswajalność. Analogicznie oddziałują różne procesy stosowane w przemyśle spożywczym oraz sposób przechowywania produktów w warunkach domowych, ich termiczna obróbka (smażenie, gotowanie). To, co kupujemy w sklepie, to produkty łatwo przyswajalne, ale wyjałowione z wielu mikroskładników. Rynek - nastawiony na długie terminy [...]
Jeżeli chodzi o ważenie produktów przed obróbką termiczną: -Jak już zostało wspomniane produkty takie jak np. mięso tracą część wody po obróbce, zaś ich kaloryczność oraz makroskładniki są podane dla surowego produktu - produkt bo obróbce traci około 20% objętości -To samo tyczy się chociażby makaronu czy ryżu tylko w tym przypadku działa to w [...]
Surowy ziemniak posiada około 80 kcal, 17g węglowodanów, 2 g białka oraz 0,1g tłuszczu na 100g produktu. Produkty zwsze powinniśmy ważyć przed obróbką tj. gotowaniem, smażeniem itd. -Makaron, ryż, ziemniaki, kasza itp nabierają wody przez co stają się cięższe, co jest chyba oczywiste. A ich kaloryczność jak i wartości odżywcze podane są dla [...]
Jeśli chodzi o kwas fitynowy, najbardziej można go spotkać w mąkach pełnoziarnistych, tak samo ja kw pieczywie, czy otrębach i roślinach strączkowych(chociażby dlatego strączki się moczy). Nie jesteśmy w stanie całkowicie uniknąć środków produktów antyodżywczych, dlatego tak ważne jest urozmaicenie swojej diety. Jak lubimy np. pieczywo [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
[...] to zamarynowanie mięsa (trochę oliwy, wody, zioła, sól), krótko na patelni teflonowej, po 30 sek z każdej strony i później na 12 minut do pieca na 200 st. Wychodzi soczysta i fantastycznie aromatyczne. Grunt to jak najkrótsza obróbka termiczna, ale tak żeby nie był surowy. Czas pieczenia dotyczy oczyszczonej porcji, około 200 g piersi kurczaka.
Witaj, doskonale rozumiem o co Ci chodzi. Pytasz o to czy możesz wpisywać w kalkulator kalorii produkty gotowe, po obróbce termicznej, a nie tak jak to robi większość osób, czyli surowe. Rozumiem, że z racji tego, że dla całej rodziny gotuje mama jest to dla niej bardziej wygodne. Jednak w tym wypadku zachodzi znaczne ryzyko błędu związane raz z [...]
Pasztet proteinowy,drobiowy,na fotce przed obróbką termiczną. 2 ugotowane w rosole i w całości kurczaki 10 jaj 500 gramów włoszczyzny z rosołu Gałka muszkatołowa,czarnuszka, sól,pieprz, Całość zawiera: ~4200 kcal Białko 723 gramy Tłuszcze 114 gramów Węglowodany 45 gramów Smaku i frajdy co nie miara :-) [...]
Cześć! Tak, możesz spożywać te płatki na surowo, to znaczy bez obróbki termicznej. Osobiście uważam jednak, że obróbka termiczna pozwala na lepsze przyswojenie mikroskładników. Dodatkowo obróbka termiczna płatków owsianych i pszennych, pozwala na zmniejszenie wpływu składników antyodżywczych jak kwas fitynowy. Najłatwiej jest zalać płatki [...]
[...] działać sobie w tle, w dodatku jest mało produktów ( i są drogie ) które warto stosować. Jak wygląda spożycie warzyw? Dzięki za odpowiedź , wszystkie produkty ważę przed obróbka i taką wagę wpisuję w dzienniku. Warzywa jem codziennie do dwóch posiłków jest to albo brokuł , lub mieszanka warzywa gotowana na parze w ilości ok 200g. Rozumiem [...]
Ile ważą płatki owsiane? Płatki owsiane powstają z owsa. Owies należy do stosunkowo młodych roślin uprawnych. Do Europy przywędrował razem z pszenicą z Azji . Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża. Właściwości odżywcze płatków owsianych Płatki owsiane są źródłem złożonych węglowodanów- głównie skrobi, znajdziemy w nich również [...]