SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

obróbka termiczna

  • Najważniejsze: podana jest zawartość glukozynolatów w warzywach kapustnych i informacja, że obróbka termiczna zmniejsza ich poziom prawie do 60-ciu procent.

    Odpowiedzi: 865 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-05-17 07:29:33 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • No ze sie interesuje, ale o tym to ja nie wiedzialem ze po gotowaniu i obrabianiu sie wazy. Słuchajcie panowie produkty ważymy przed obróbką termiczną , weźmy np. taką kaszę lub makaron . Po co komu waga po obróbce termicznej ? podczas której np. kasza zyskuje ok 3 razy na objętości i wadze. Jak już ktoś decyduje sie na wazenie to z reguly chodzi [...]

    Odpowiedzi: 100 Ilość wyświetleń: 7617 Data: 2010-08-29 22:26:56 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • POJEDYNCZE PYTANIA VOL. 11

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    PrideofPoland ugotowany ryż nasiąka strasznie wodą więc po prostu waż to przed obróbką ;P 100g ryżu po ugotowaniu nie odpowiada składnikom podanym na etykiecie ponieważ odnoszą się one do produktu przed obróbką termiczną. bierzesz 100g surowego ryżu po ugotowaniu waży on np:200g ale dalej ma tyle składników co 100g ryżu przed. Ziemniaki które [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-11-04 16:26:45 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Piter produkty spożywcze waży się przed obróbka termiczna, z wliczonymi odpadkami (w zależności od produktu różny procent - typu skórka z banana, skorupka z jajka) I trzeba też pamiętać o tym, że występują straty składników odzywczych w czasie obróbki (~10% białek)

    Odpowiedzi: 296 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2010-05-10 11:32:58 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ważenie produktów - kiedy?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Siemka, sprawa jest całkiem prosta i oczywista. Produkty ważymy zawsze przed obróbką termiczną ;) Dlaczego tak? ponieważ po obróbce już wagi mogą się różnić w zależności od rodzaju obróbki, jeżeli pierś ugotujesz w wodzie to straci mniej wody więc będzie ważyć więcej, jeżeli zrobisz na grilu to straci więcej wody więc będzie ważyć jeszcze mniej. [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 665 Data: 2021-11-17 09:40:19 Szacuny postu: 2 (cały temat: 0)
  • Ważenie produktów - przed/po obróbce?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Przecież logiczne jest, że obróbka termiczna zmienia wagę produktu. Woda wyparowuje, objętość się zmniejsza, tłuszcz wytapia. Więc zawsze są dwie różne wagi przed i po. Dlatego też należy ważyć wszystko przed obróbką termiczną. Waga się zmniejsza, ale wartości BTW zostają takie same.

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 962 Data: 2017-04-13 20:10:25 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] TO zrobią uwierzę a tak to wiem swoje może nie zbaija całkowicie ale na bank niszczy PS..ja nie podałem obróbki termicznej krótkiej o której mówisz.,,.im dłuższa obróbka termiczna w większej temperaturze tym gorzej obróbka termiczna może być w 60 stopniach i będzie tylko etapem podgrzania,,proces niszczenia zacyzna się 90 [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 3776 Data: 2021-02-18 23:54:08 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • mięso a wartości odżywcze

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    z ważeniem produktów jest tak: jeżeli ważysz przed obróbką termiczną to wpisujesz np. "mięso z piersi kurczaka bez skóry" jeżeli chcesz ważyć po obróbce to musisz sprawdzać w internecie wartości i dodawać produkty np. "pierś smażona na suchej patelni kcal" i wtedy wagę usmażonej ;) jednak moim zdaniem jest to bardziej problematyczne niż ważenie [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 958 Data: 2015-04-26 14:31:51 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Daruj sobie te niby przysiady na suwnicy Smitha.Nie ma mozliwosci dobrze go zrobic. I z czego ten deload? To nie byly jakies ciezary zeby go tak naprawde robic. Jezeli chleb chcesz robic to niestety uzywanie do tego ziaren jest zlym pomyslem. Obrobka termiczna ziaren i wychodzi chleb z samych tl.trans. Wez normalna make/kasze gryczana.

    Odpowiedzi: 212 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2016-04-25 09:03:19 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • Równowaga kwasowo-zasadowa

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] mięsożerca żywi się tym, czego normalnie by nie ruszył lub czego jeść nie powinien. analizując zasadę mięsożerca>roślinożerca>rośliny, i fakt równowagi azotowej + zasadowe właściwości roślin, nie powinno (lub rzadko) występować zachwianie równowagi kwas-zas. bynajmniej na chłopski rozum. /jak ma się do tego obróbka termiczna? pozdrawiam

    Odpowiedzi: 35 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-07-31 21:17:27 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Co zamiast tuńczyka po treningu .

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Napenwo jesz makaronu 300g Wszystko wazymy przed obrobka termiczna, ryz/makaron/kasze/mieso/ryby, tak wiec nie patrz na ilsoc gramowa ugotowanego produktu, a na ta przed obrobka termiczna. Makaron najlepiej razowy lub z maki durum, przed treningiem warzywa sa zbedne.Po treningu zostaw same WWzlozone+bialko, za chleb lepiej daj lepsze zroblo ww. [...]

    Odpowiedzi: 21 Ilość wyświetleń: 4155 Data: 2008-10-19 13:14:53 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • pytanie o przyrzadzenie owsianych

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    zrobilem jak mowiliscie i wyszla:papka i nei cale platki sie zalaly. a czy tak bedzie dobrze: 1)zmielone platki dodaje do jajek i smarze (robie omleta)-jest obrobka termiczna 2)zmielone paltki dodaje d cieplego mleka dodaje odzywke bialkowa lyzke oliwy i biore do szkoly-tu tez jest chyab obrobka termiczna? pzdr

    Odpowiedzi: 14 Ilość wyświetleń: 1778 Data: 2008-09-07 13:06:37 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] pomidory, gotowanie na parze jesy chyba najbardziej bezpieczną obróbką termiczną dla warzywwięc nie ma co przesadzać, że trochę koloru Ci uciekło, chyba że hermetyczne zapakowanie i obróbka w niskiej temperaturze byłoby lepsze, ale wydaje mi się, że to już szkoda zachodu bo wyniki jakie osiągniemy nie będą współmierne do wysiłku w to włożonego

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 1862 Data: 2020-02-03 14:13:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Liczenie wartości odżywczych

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Wszystkie produkty jakie masz wypisane w diecie w aplikacjach czy obojętnie gdzie liczysz sobie kaloryke to ważymy przed obróbką termiczną i wartości dla niej też przyjmujemy jak przed obróbką termiczną ;) Czyli 300g kury to okolo 60g białka po obróbce zostanie Ci jej przykładowo 230g to to 230g po obróbce też będzie miało 60g białka.

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 661 Data: 2022-02-08 08:24:22 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Daruj sobie te niby przysiady na suwnicy Smitha.Nie ma mozliwosci dobrze go zrobic. I z czego ten deload? To nie byly jakies ciezary zeby go tak naprawde robic. Jezeli chleb chcesz robic to niestety uzywanie do tego ziaren jest zlym pomyslem. Obrobka termiczna ziaren i wychodzi chleb z samych tl.trans. Wez normalna make/kasze gryczana. Wiem, że na [...]

    Odpowiedzi: 212 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2016-04-25 10:31:20 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • a tych białek z jaj się nie liczy przed obróbką termiczną ?

    Odpowiedzi: 823 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-02-20 10:57:35 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Mroczkaa - redukcja :)

    Post
    Ladies SFD

    Rozumiem też, że do wypieków, w których zamiast masła dodaje się oleju, również nie mogę stosować oleju rzepakowego, czy też słonecznikowego ? Obróbka termiczna, to obróbka i koniec ? :P

    Odpowiedzi: 96 Ilość wyświetleń: 8900 Data: 2015-02-10 16:20:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ile kcal ma kurczak?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam mam pytanie odnośnie kurczaka przeglądam różne diety i widzę bardzo dużą rozbieżność odnośnie kurczaka. Jeżeli się mylę prosiłbym od razu o wytłumaczenie. Wszystkie wartości podaję w 100g Produkt Kcal B T W Mięso z piersi kurczaka bez [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 7044 Data: 2016-10-22 18:28:01 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • CZYSTA PASJA

    Post
    Trening dla początkujących

    22.10.2012 r PIĘTNASTY DZIEŃ ! 1# DIETA 6:00 : płatki owsiane 100g , izolat białka 30g , orzechy włoskie 30g , rodzynki 20g 9:00 : makaron pełnoziarnisty 100g , pierś z kurczaka 100g , oliwa z oliwek 10ml , warzywa 12:00 : makaron pełnoziarnisty 100g , pierś z kurczaka 100g , oliwa z oliwek 10ml , warzywa 14:30 (przed treningiem : makaron [...]

    Odpowiedzi: 123 Ilość wyświetleń: 11411 Data: 2012-10-22 23:20:03 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • CZYSTA PASJA

    Post
    Trening dla początkujących

    25.10.2012 r 18 dzień ! 1# DIETA 6:00 : płatki owsiane 100g , izolat białka 30g , orzechy włoskie 30g , rodzynki 20g 9:00 : makaron pełnoziarnisty 100g , pierś z kurczaka 100g , oliwa z oliwek 10ml , warzywa 12:00 : makaron pełnoziarnisty 100g , pierś z kurczaka 100g , oliwa z oliwek 10ml , warzywa 14:30 (przed treningiem : makaron pełnoziarnisty [...]

    Odpowiedzi: 123 Ilość wyświetleń: 11411 Data: 2012-10-25 22:31:44 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)