SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

obróbka termiczna

  • BIALKO PRZY DIECIE REDUKCYJNEJ

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. Produkty takie nie są więc sprzymierzeńcem tycia. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych (obróbka termiczna, czas obróbki termicznej) podwyższa ich indeks glikemiczny

    Odpowiedzi: 17 Ilość wyświetleń: 12448 Data: 2004-05-11 23:02:12 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • kilka dietetycznych pytan

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] samo pszenica a mąka z niej 3 mogą być, ale nie tak że cały dzien na mące będzie oparty 4 na równi bym postawił 5 to jest proces poddania parzew wysokim ciśnieniu, jakaś obróbka termiczna to już wstępna jest, nie powiedział bym ze to jest wysoce przetworzone 6 żadnych 7 ten w płynnej będzie bardziej lekko strawny. Zmieniony przez - anubis84 [...]

    Odpowiedzi: 48 Ilość wyświetleń: 5644 Data: 2018-05-28 07:22:05 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Pierogi - wartości odżywcze

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] ale usmażymy go na dużej ilości tłuszczu i wymieszamy z potężną ilością fety, danie nie będzie już posiłkiem o niskiej zawartości kalorii. Kolejna istotna kwestia to obróbka termiczna i sposób podania. Najlepiej wybierać pierogi gotowane. Unikajmy pierogów podsmażanych na patelni. Stają się wówczas dużo bardziej kaloryczne i [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 6639 Data: 2017-05-14 19:47:20 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Makaron gryczany

    Post
    Szybkie pytania bez logowania
    PRO

    Nie rozumiem po co sobie utrudniać życie. Wszystkie produkty spożywcze ważymy przed obróbką termiczną, czyli na surowo. Możesz przyjąć, że wszystkie makarony, kasze, ryże mają ok 350 kcal surowego produktu, a każdy z tych produktów ma zupełnie inną wagę po ugotowaniu np. 100g. Dlatego naprawdę utrudnieniem jest ważenie tego po obróbce termicznej. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 744 Data: 2020-06-09 22:13:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Płatki owsiane

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Odkopuję temat, ale znalazłem go i z ciekawością przeczytałem wszystkie komentarze. Czytałem kiedyś w książce dietetycznej, że obróbka termiczna wpływa na wartości odżywcze i stąd takie warzywa, które są smażone tracą swoją wartość. Płatki, które zalewa się gorącą wodą też powinny tracić, chociaż ta woda wsiąka w nie więc wartości pozostają. Ktoś [...]

    Odpowiedzi: 34 Ilość wyświetleń: 9614 Data: 2020-02-12 19:24:00 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Kura - surowa a gotowana. Kiedy ważyć mięso?

    Post
    Szybkie pytania bez logowania
    PRO

    Witaj. Jeśli chodzi o tego typu produkty, to do dzienniczka wpisujemy wartość odżywczą produktu surowego i oczywiście ważymy go przed ugotowaniem. Każda obróbka termiczna powoduje ubytek wagi. Najmniejszy jest oczywiście przy krótkim gotowaniu, a najwyższy (bo nawet ponad 40%) przy procesie pieczenia. Drugim procesem, który powoduje najmniejsze [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 1589 Data: 2020-08-03 21:08:52 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Siemie lniane

    Post
    Szybkie pytania bez logowania
    PRO

    [...] Zawsze możesz poszukać alternatyw w postaci płatków jaglanych, ryżowych lub innych. Podobnie z siemieniem lnianym, dobrą alternatywą jest chia. Musisz jednak pamiętać, że obróbka termiczna zawsze pomaga naszemu organizmowi w trawieniu i absorbowaniu żywność. Ale gdy masz takie preferencję i nie masz problemów żołądkowych, to nie widzę problemu [...]

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 1848 Data: 2020-12-02 21:14:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • obróbka termiczna ta sama.to co ma wyp******ic z warzyw to i tak wyp******i nie wazne czy gotowane czy na parze.a ludzie kupuja kity

    Odpowiedzi: 110697 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2015-04-09 21:01:50 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Natan czytaj ze zrozumieniem. "Kilka posiłków tak złożonych żeby się cukier powoli podnosił" czyli nie chodzi o tłuszcz tylko bialko, ww złożone. Zmieniony przez - ryba266 w dniu 2019-10-30 16:35:35 Wypowiedzi tego pana czasami w dwojaki sposób mozna zrozumieć czyli ma problem z poprawnym wyrażeniem swoich myśli a Ty chyba chciałeś przycukrować [...]

    Odpowiedzi: 57630 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2019-10-30 21:05:34 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Natan czytaj ze zrozumieniem. "Kilka posiłków tak złożonych żeby się cukier powoli podnosił" czyli nie chodzi o tłuszcz tylko bialko, ww złożone. Zmieniony przez - ryba266 w dniu 2019-10-30 16:35:35 Wypowiedzi tego pana czasami w dwojaki sposób mozna zrozumieć czyli ma problem z poprawnym wyrażeniem swoich myśli a Ty chyba chciałeś przycukrować [...]

    Odpowiedzi: 57630 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2019-10-30 19:47:48 Szacuny postu: 3 (cały temat: 0)
  • Natan czytaj ze zrozumieniem. "Kilka posiłków tak złożonych żeby się cukier powoli podnosił" czyli nie chodzi o tłuszcz tylko bialko, ww złożone. Zmieniony przez - ryba266 w dniu 2019-10-30 16:35:35 Wypowiedzi tego pana czasami w dwojaki sposób mozna zrozumieć czyli ma problem z poprawnym wyrażeniem swoich myśli a Ty chyba chciałeś przycukrować [...]

    Odpowiedzi: 57630 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2019-10-30 20:24:53 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] że denaturacja białka (która zachodzi np w przewodzie pokarmowym, w żołądku pod wpływem kwasu solnego), jest czymś zmniejszającym strawność białka. Wynika też z tego, że obróbka termiczna żywności zawierającej białko zmniejsza jego strawność. Jest to dość śmiała teza, zwłaszcza w kontekście albuminy jajecznej której peptydowe struktury w [...]

    Odpowiedzi: 18 Ilość wyświetleń: 3778 Data: 2011-09-17 10:07:55 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Obróbka termiczna pokarmów

    Post
    Odżywki i suplementy

    [...] Potencjalnie przeciętna długość życia w pełnej sprawności kształtuje się zapewne w zakresie wieku 120-140 lat. To jest nie do zrealizowania z powodu efektów jakie ma obróbka termiczna na żywności oraz brak nabywania pełnej wprawy w radzeniu sobie ze psychologicznym stresem poprzez samoudoskonalanie się (zobacz: Niezbędne dla zdrowia). [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 10544 Data: 2004-05-13 17:01:12 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Miejsce mięsa w diecie

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Aspekty zdrowotne związane ze spożywaniem mięsa Podstawą pożywienia człowieka są produkty pochodzenia roślinnego. Wynika to z łatwości ich pozyskiwania i co za tym idzie - niższą ceną. Obecnie na świecie przeważają populacje, które stosują dietę mieszaną, w skład, której wchodzą produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Nieliczne są [...]

    Odpowiedzi: 27 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-06-24 16:01:35 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Bardzo duże ilości owoców i błonnika w diecie

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] powoduje zmiękczenie twardych ścianek komórkowych roślin, więc jest to też kolejny pozytywny zabieg. W przypadku kasz, czy grochu, najlepiej spisuje się wielogodzinna obróbka termiczna w relatywnie niskiej temperaturze - jaka występuje podczas gotowania w wolnowarze. Przez 8 godzin, w temperaturze ~85-90 stopni następuje tam powolny proces [...]

    Odpowiedzi: 47 Ilość wyświetleń: 15053 Data: 2017-10-24 07:52:55 Szacuny postu: 2 (cały temat: 0)
  • Yarekk - znam ludzi z branży, to wiem o HGH. Nawet w Polsce. W niektórych stanach USA wystarczy mieć wiek 50+ i lekarz legalnie przepisze HGH. Dziwisz się? Ja też się dziwiłem. Odnośnie ewolucji człowieka możemy rozmawiać długo i namiętnie. Dzięki obróbce jedzenia homo sapiens zdołał wykorzystać z niego więcej składników pokarmowych. Dzieki [...]

    Odpowiedzi: 142 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2009-05-25 14:11:36 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Atak na mnie, czas, start. nie ukladaj zdania w ten sposob - to nie atak bedzie - ale skoro cytujesz Wodyna: - Solaros - wyjasniales ze nie zalega w zoladku? ale ci ludzie mieli 12h postu, mieli ponadto bodajze 6 bialek na jedno zoltko i tyle . a ja jem zawsze tyle samo zoltek co bialek oni glodowali i zmniejszyli przez to aktywnosc ukladu [...]

    Odpowiedzi: 477 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-11-09 00:08:20 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • CKD - fakty nie mity by qaz

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Grafik - obrobka termiczna eliminuje zapach - ale takze wszystko co dobre w oliwie, wiec zapomnij o obrobce termicznej. sprobuj z cytryna, natka pietrzuszki lub innymi przyprawami ja tam walilem z kielona

    Odpowiedzi: 4026 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-04-13 23:01:03 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • CKD - fakty nie mity by qaz

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    tak,spokojnie liczysz przed obrobka termiczna

    Odpowiedzi: 4026 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2004-09-26 18:01:18 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • CKD - fakty nie mity by qaz

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Mam ten sam problem z oliwą - zapach eliminuje obróbka termiczna - także na niej coś pichcę często - a picie na łyżkę to tragedia - normalnie patrzę na butelkę i ... Martwi mnie jednak to że po 10 dniach praktycznie zero zmian w wyglądzie za to samopoczucie coraz gorsze

    Odpowiedzi: 4026 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-04-13 22:39:23 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)