[...] spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. Produkty takie nie są więc sprzymierzeńcem tycia. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych (obróbka termiczna, czas obróbki termicznej) podwyższa ich indeks glikemiczny
[...] samo pszenica a mąka z niej 3 mogą być, ale nie tak że cały dzien na mące będzie oparty 4 na równi bym postawił 5 to jest proces poddania parzew wysokim ciśnieniu, jakaś obróbka termiczna to już wstępna jest, nie powiedział bym ze to jest wysoce przetworzone 6 żadnych 7 ten w płynnej będzie bardziej lekko strawny. Zmieniony przez - anubis84 [...]
[...] ale usmażymy go na dużej ilości tłuszczu i wymieszamy z potężną ilością fety, danie nie będzie już posiłkiem o niskiej zawartości kalorii. Kolejna istotna kwestia to obróbka termiczna i sposób podania. Najlepiej wybierać pierogi gotowane. Unikajmy pierogów podsmażanych na patelni. Stają się wówczas dużo bardziej kaloryczne i [...]
Nie rozumiem po co sobie utrudniać życie. Wszystkie produkty spożywcze ważymy przed obróbką termiczną, czyli na surowo. Możesz przyjąć, że wszystkie makarony, kasze, ryże mają ok 350 kcal surowego produktu, a każdy z tych produktów ma zupełnie inną wagę po ugotowaniu np. 100g. Dlatego naprawdę utrudnieniem jest ważenie tego po obróbce termicznej. [...]
Odkopuję temat, ale znalazłem go i z ciekawością przeczytałem wszystkie komentarze. Czytałem kiedyś w książce dietetycznej, że obróbka termiczna wpływa na wartości odżywcze i stąd takie warzywa, które są smażone tracą swoją wartość. Płatki, które zalewa się gorącą wodą też powinny tracić, chociaż ta woda wsiąka w nie więc wartości pozostają. Ktoś [...]
Witaj. Jeśli chodzi o tego typu produkty, to do dzienniczka wpisujemy wartość odżywczą produktu surowego i oczywiście ważymy go przed ugotowaniem. Każda obróbka termiczna powoduje ubytek wagi. Najmniejszy jest oczywiście przy krótkim gotowaniu, a najwyższy (bo nawet ponad 40%) przy procesie pieczenia. Drugim procesem, który powoduje najmniejsze [...]
[...] Zawsze możesz poszukać alternatyw w postaci płatków jaglanych, ryżowych lub innych. Podobnie z siemieniem lnianym, dobrą alternatywą jest chia. Musisz jednak pamiętać, że obróbka termiczna zawsze pomaga naszemu organizmowi w trawieniu i absorbowaniu żywność. Ale gdy masz takie preferencję i nie masz problemów żołądkowych, to nie widzę problemu [...]
Natan czytaj ze zrozumieniem. "Kilka posiłków tak złożonych żeby się cukier powoli podnosił" czyli nie chodzi o tłuszcz tylko bialko, ww złożone. Zmieniony przez - ryba266 w dniu 2019-10-30 16:35:35 Wypowiedzi tego pana czasami w dwojaki sposób mozna zrozumieć czyli ma problem z poprawnym wyrażeniem swoich myśli a Ty chyba chciałeś przycukrować [...]
Natan czytaj ze zrozumieniem. "Kilka posiłków tak złożonych żeby się cukier powoli podnosił" czyli nie chodzi o tłuszcz tylko bialko, ww złożone. Zmieniony przez - ryba266 w dniu 2019-10-30 16:35:35 Wypowiedzi tego pana czasami w dwojaki sposób mozna zrozumieć czyli ma problem z poprawnym wyrażeniem swoich myśli a Ty chyba chciałeś przycukrować [...]
Natan czytaj ze zrozumieniem. "Kilka posiłków tak złożonych żeby się cukier powoli podnosił" czyli nie chodzi o tłuszcz tylko bialko, ww złożone. Zmieniony przez - ryba266 w dniu 2019-10-30 16:35:35 Wypowiedzi tego pana czasami w dwojaki sposób mozna zrozumieć czyli ma problem z poprawnym wyrażeniem swoich myśli a Ty chyba chciałeś przycukrować [...]
[...] że denaturacja białka (która zachodzi np w przewodzie pokarmowym, w żołądku pod wpływem kwasu solnego), jest czymś zmniejszającym strawność białka. Wynika też z tego, że obróbka termiczna żywności zawierającej białko zmniejsza jego strawność. Jest to dość śmiała teza, zwłaszcza w kontekście albuminy jajecznej której peptydowe struktury w [...]
[...] Potencjalnie przeciętna długość życia w pełnej sprawności kształtuje się zapewne w zakresie wieku 120-140 lat. To jest nie do zrealizowania z powodu efektów jakie ma obróbka termiczna na żywności oraz brak nabywania pełnej wprawy w radzeniu sobie ze psychologicznym stresem poprzez samoudoskonalanie się (zobacz: Niezbędne dla zdrowia). [...]
Aspekty zdrowotne związane ze spożywaniem mięsa Podstawą pożywienia człowieka są produkty pochodzenia roślinnego. Wynika to z łatwości ich pozyskiwania i co za tym idzie - niższą ceną. Obecnie na świecie przeważają populacje, które stosują dietę mieszaną, w skład, której wchodzą produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Nieliczne są [...]
[...] powoduje zmiękczenie twardych ścianek komórkowych roślin, więc jest to też kolejny pozytywny zabieg. W przypadku kasz, czy grochu, najlepiej spisuje się wielogodzinna obróbka termiczna w relatywnie niskiej temperaturze - jaka występuje podczas gotowania w wolnowarze. Przez 8 godzin, w temperaturze ~85-90 stopni następuje tam powolny proces [...]
Yarekk - znam ludzi z branży, to wiem o HGH. Nawet w Polsce. W niektórych stanach USA wystarczy mieć wiek 50+ i lekarz legalnie przepisze HGH. Dziwisz się? Ja też się dziwiłem. Odnośnie ewolucji człowieka możemy rozmawiać długo i namiętnie. Dzięki obróbce jedzenia homo sapiens zdołał wykorzystać z niego więcej składników pokarmowych. Dzieki [...]
Atak na mnie, czas, start. nie ukladaj zdania w ten sposob - to nie atak bedzie - ale skoro cytujesz Wodyna: - Solaros - wyjasniales ze nie zalega w zoladku? ale ci ludzie mieli 12h postu, mieli ponadto bodajze 6 bialek na jedno zoltko i tyle . a ja jem zawsze tyle samo zoltek co bialek oni glodowali i zmniejszyli przez to aktywnosc ukladu [...]
Grafik - obrobka termiczna eliminuje zapach - ale takze wszystko co dobre w oliwie, wiec zapomnij o obrobce termicznej. sprobuj z cytryna, natka pietrzuszki lub innymi przyprawami ja tam walilem z kielona
Mam ten sam problem z oliwą - zapach eliminuje obróbka termiczna - także na niej coś pichcę często - a picie na łyżkę to tragedia - normalnie patrzę na butelkę i ... Martwi mnie jednak to że po 10 dniach praktycznie zero zmian w wyglądzie za to samopoczucie coraz gorsze