To przesiej mąkę pszenną typ. 2000 a wyjdzie Ci mąka typ. 500 bez otrąb... jeżeli ktoś nie ma mąki pełnoziarnistej pszennej/orkiszowej/żytniej to niech do zwykłej dosypie "zdrowych dodatków" a wyjdzie na to samo. Takie jest moje zdanie, każdy może mieć własne :)
Mąka orkiszowa po pierwsze robiona jest ze starej odmiany pszenicy. Poza tym otręby zawarte w mące pszennej razowej zawieraja mnóstwo witamin i składników mineralnych, ma też niskie IG. http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Otreby-pszenne-8211-niezbedny-element-zbilansowanej-diety,6352.html Zmieniony przez - 94sara w dniu 2013-03-17 09:36:11
Tym razem coś na kształt "tortilli" ciasto naleśnikowe (mąką pełnoziarnista, 3 jajka, mleko, sól) placki posmarowane sosikiem paprykowym z jogurtu greckiego, papryka, groszek zielony, pomidor, kurczak w stylu "pikantnym" :-) Smakowało, a przede wszystkim się najadłem ;-D /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/efef705e79914a7bba0f5438e2ec527e.JPG
Cziz z maka i frytki, a potem kurczak makaron z semoliny i jogurt naturalny z zioałmi i oliwkami faszerowanymi chorizo /ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/7abb27456a6344a2a7d7ee22734c37d1.jpg /ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/81b0c711dc8c4968801f094201d6562a.jpg /ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/b80870e2617447b29b37e1575ff8cfa9.jpg
/SFD/Images/2016/7/29/e21417789e42486ba215f5910427a90d.png Dziś mocny zapierd... w pracy, na szczęście mam już weekend :-) Po pracy, szybki posiłek, 1h odpoczyku, kawka z batonem i na siłke. Coś mi się dziwnie ostatnią serie MC robiło, a teraz jak patrzę na filmik to zapomniałem pasa założyć do 2 ostatnich serii... %-) Wiem głowa uciekła, ale [...]
http://images66.fotosik.pl/855/32eefd7849a458e6.png Dziś wolne, więc rano poszedłem oberwać maliny, później załączyłem sherlocka (serial), poczytałem książkę i pojechałem na trening. W WL jeszcze zapas, ale na następnym treningu zmniejszę ilość powtórzeń, żeby cały czas progresować. Wiosło o dziwo dziś z zapasem. W żołnierskim już ciężko, więc od [...]
Co do chleba bo powstal taki ladny przepis. To tylko dopisze wersje dla leniwców Starczy zmieszać po równo maki żytniej i cieplej wody codziennie tak samo dodajac i mieszając i zakwas sie zrobi, dla niecierpliwych dodanie bakterii probiotycznych przyspieszy proces a dalej juz idzie zakwas karmimi i dolewamy wody i tak codzinnie. Chleb tez banał, [...]
A no to kolejne pytanie, które się nasuwa. Chlebek ma być razowy - wiadomo. Ale TYLKO żytni razowy czy mieszany albo pszenny też git, byle była mąka tym 2000? Rozjaśnijcie proszę ciemnocie we łbie :-)
[...] ani żadnej regulacji, ale dał radę. Piekłam ok. godziny. Potem po wyłączeniu postał jeszcze w piekarniku. Wyszedł genialny :) Lekko mokry w środku (bo jednak razowa mąka ciężka jest i zawsze będzie chleb gliniasty), ale nie klei się tak jak mój pierwszy ;-) Zostawiłam na noc do przeschnięcia, następnego dnia można już jeść. Pycha :-)
[...] zbite, chyba zależy ile dodasz mąki. Ja robiłam zaczyn w sumie w trzech fazach z ok. 300 g mąki i potem ciasto właściwe - dodałam ok. 0,5 kg mąki. Odnośnie pytań - fakt, mąka razowa jest dosyć ciężka, ja nie dodaję nic, lubię taki zbity chleb. Ad. 2 - u mnie skórka jest twardsza niż chleb w środku, ale nie jakoś tragicznie twarda, da się ją [...]
miałabys za duże zakwaszenie i Twój chleb byłby niesmaczny, przyjmuje sie, że przy chlebie żytnim zakwasu powinno byc nie więcej niż 50 % w stosunku do maki, przy chlebie pszennym do 25 % zakwas reszta mąka zakwas albo do zlewu, albo upiecz dwa chleby drugi możesz zamrozić :)
Dont właśnie dlatego się zastanawiam nad tą mąką, jakaś odskocznia by to była od owsianych ... no i nie zawsze jest czas na zabawę z wyrastaniem chleba na zakwasie :-)
średnio zjadasz bochenek na tydzień, na bochenek idzie w zależności od przepisu, 500-700 gr mąki, poza tym potrzebna Ci żytnia pełnoziarnista do odświeżania zakwasu około 150-200 do bochenka w zalezności od przepisu podsumuj :) nie zamawiaj zbyt dużych zapasów, maka pełnoziarnista ma krótki termin ważności, szybko się psuje, ja właśnie wyrzuciłam [...]