Tylko pytanie ilu obróbkom i procesom zostaje poddana melasa, zanim trafi do naszego słoiczka. Ponadto ile jej trzeba by codziennie jeść, by dostarczała nam tych witamin na przynajmniej przeciętnym poziomie - a trzeba pamiętać że nadal jest to w dużej części sacharoza ;-)
"Źródła: Melasa Wątroba Mięso Fasola Krewetki Płatki śniadaniowe Chleb pełno pszenny Brokuły Groch Szpinak Są dwa źródła żelaza: żelazo hemowe, które jest łatwo przyswajalne przez organizm i żelazo nie hemowe zawarte miedzy innymi w roślinach które jest znacznie trudniej przyswajalne przez organizm. Przyswajalność żelaza zależy od wielu [...]
[...] Inne cukry: fruktoza (występująca w owocach i miodzie), laktoza (w mleku) i maltoza (w ziarnach zbóż) są substancjami naturalnymi o wartości odżywczej. Surowy cukier, melasa, jest gruboziarnistą, brązową, lepką substancją, która powstaje podczas najzwyklejszego gotowania soku z trzciny cukrowej, i także jest zdrowym produktem spożywczym, [...]
[...] to odżywka białkowa, można także troche masła orzechowego, ale nie koniecznie. Na koniec orzechy, migdały i ... odrobina pokruszonego oreo ...%-) Inne= mleko roslinne, melasa karobowa lub karob, stewia jako słodzik i przyprawy korzenne. Ja nie przepadam za owocami, stąd inne kombinacje. Zmieniony przez - alhambra1970 w dniu 2016-07-10 [...]
[...] hemoglobina). Jego przyswajalność z pokarmów wynosi około 20%. W produktach spożywczych pochodzenia roślinnego (fasola, brokuły, groch, szpinak, orzechy, fasola, melasa, suszone brzoskwinie, owsianka) żelazo jest w postaci trudno przyswajalnej, niehemowej i jego przyswajanie dochodzi do 5%. źródło: [...]
[...] że miód to też produkt przetworzony, a to że przez pszczoły to niekoniecznie oznacza, że lepszy od cukrów przetwarzanych przez ludzi (zresztą "ludzkie wytwory" takie jak melasa, syrop klonowy, czy syrop z agawy są pod wieloma względami lepsze od miodu). Oczywiście, substancje w obecności jakiś występuje fruktoza są istotne, ale nie czynią jej [...]
Zgadza się, o wiele lepsza jest melasa, syrop klonowy, a nawet agawa. Wszystko to cukier, ale przynajmniej dostarczasz w ten sposób wartości odżywczych. W łyżce miodu masz ledwo 1% zapotrzebowania na mangan (w ogóle biorąc pod uwagę pospolitość manganu w żywności, nie ma to żadnego znaczenia). W łyżce melasy masz natomiast 1% B1, 7% B6, 2% B5, 4% [...]
dobra zle powiedzialem...(we wszystko warto sie bawic)...w przypadku aapq za te cene warto... jednak melasa do krystalicznych jest mniej wiecej w takim stosunku jak BV soji do BV izolatu serwatki...nie jest zle..ale jak ktos chce najlepsze to wybiera krystaliczne.. misOO Dozorca w dziale OLIMP Portier in s0Ople
[...] pociągających. Problem ten dotyczy każdej rafinowanej formy cukru. Czy to sacharoza (biały cukier), czy glukoza, czy fruktoza, czy miód sztuczny, syrop klonowy, melasa, wszystko to są te same szkodliwe związki. Im mniej ich używamy, tym lepiej. Ludzie poszli tak daleko, że wymyślili sztuczne słodziki, aspartam, sacharynę, itp. To [...]
[...] i kupna szynka to generalnie też słaby pomysł - jak nie lubi płatków owsianych, to są jeszcze jaglane, gryczane. W kukurydzianych często są takie dodatki jak cukier, melasa itp. Jesteś pewien, że koleżanka będzie jadła codziennie to samo? Planujecie jakieś zamienniki? Serio, dieta nie musi się składać z kury z ryżem i twarogu. Są inne [...]
Źródła: Melasa Wątroba Mięso Fasola Krewetki Płatki śniadaniowe Chleb pełno pszenny Brokuły Groch Szpinak Są dwa źródła żelaza: żelazo hemowe, które jest łatwo przyswajalne przez organizm i żelazo nie hemowe zawarte miedzy innymi w roślinach które jest znacznie trudniej przyswajalne przez organizm. Przyswajalność żelaza zależy od wielu [...]
ciemnie nie oznaczy że pełnoziarnisty może barwiony melasą czy karmelem. Zawsze musi być podany skład i napisane że jest PEŁNOZIARNISTY jak nie ma składu to bym nie kupował