[...] do posiłku skutkował niższym poposiłkowym poziomem cukru we krwi, niż spożycie posiłku bez dodatku melasy (Kuboto, 2023). Ale również już wcześniejsze badania sugerowały, że melasa wykazuje korzystne właściwości zdrowotne, polegające na obniżaniu poziomu cukru we krwi (Ellis, 2016). Naukowcy uważają, że za efekt ten odpowiada flawonoid apigenina [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
[...] maliny, awokado) owoce suszone (morele, jabłka, rodzynki, śliwki, figi, daktyle) nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, soja) cennym źródłem żelaza jest melasa – uboczny produkt wytwarzania cukru. Jedna łyżka melasy zawiera 3,2 mg żelaza Jak zwiększyć przyswajalność żelaza Należy pamiętać, że duża zawartość żelaza w danym [...]
Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]
Być może omijasz z daleka wszelkie ciasteczka i czekoladki i myślisz, że dzięki temu w Twojej diecie nie ma cukru. Oczywiście jest to dobry krok w stronę redukcji jego konsumpcji, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, że znajduje się on w wielu różnych, często nieoczywistych produktach spożywczych. W rzeczywistości możesz zjadać dużo [...]
Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
Melasa - można kupić z trzciny lub z buraka. Na pierwszy rzut oka wydaje się to całkiem fajny produkt, pomijam zachwyty googla typu "czarne złoto" - każda przesada jest podejrzana.... Czy używacie? Tylko do wypieków typu ciasteczkowego czy do jakiś wytrawnych rzeczy też? Dodałam do pierniczków owsianych i nie byłam zachwycona. Na surowo smakuje [...]
[...] w łatwo przyswajalnej postaci hemowej (mioglobina, hemoglobina). Jego przyswajalność z pokarmów wynosi około 20%. W produktach spożywczych pochodzenia roślinnego (fasola, brokuły, groch, szpinak, orzechy, fasola, melasa, suszone brzoskwinie, owsianka) żelazo jest w postaci trudno przyswajalnej, niehemowej i jego przyswajanie dochodzi do 5%.
[...] przyspiesza ruch robaczkowy jelit. Przykladowy dzien z tej diety: Śniadanie: woda z sokiem cytrynowym (po przebudzeniu), owsianka z mlekiem sojowym, syrop klonowy lub melasa, sok grejpfrutowy, kawa lub herbatka ziołowa. Obiad: grecka sałatka (posiekana sałata, seler, zielona cebula, ogórek, posypane serem feta, sokiem z cytryny i świeża [...]
[...] termicznej?) Następnie cukier zastępujemy słodzikiem (nie wszystkie można podgrzewać bo tracą smak!, w szczególności aspartam się nie nadaje) lub ewentualnie fruktoza/melasa/cukier trzcinowy Gdybyśmy dodali słodzik zamiast cukru to nie mielibyśmy w ogóle węgli z cukru i zostaje nam tylko kwestia wyboru mleka!! Zakładając, że nie będziemy [...]
[...] w łatwo przyswajalnej postaci hemowej (mioglobina, hemoglobina). Jego przyswajalność z pokarmów wynosi około 20%. W produktach spożywczych pochodzenia roślinnego (fasola, brokuły, groch, szpinak, orzechy, fasola, melasa, suszone brzoskwinie, owsianka) żelazo jest w postaci trudno przyswajalnej, niehemowej i jego przyswajanie dochodzi do 5%.
[...] hemoglobina). Jego przyswajalność z pokarmów wynosi około 20%. W produktach spożywczych pochodzenia roślinnego (fasola, brokuły, groch, szpinak, orzechy, fasola, melasa, suszone brzoskwinie, owsianka) żelazo jest w postaci trudno przyswajalnej, niehemowej i jego przyswajanie dochodzi do 5%. Źródłó: "Kompedium Wiedzy Kulturystycznej" + [...]
[...] sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej śliwki, woda (z cytryną). Niewskazane: Soku z papaJi, soku pomarańczowego, soku pomidorowego. Przyprawy Wskazane: Czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy, tamari. Niewskazane: Kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu [...]
[...] sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej śliwki, woda (z cytryną). Niewskazane: Soku z papaji, soku pomarańczowego, soku pomidorowego. Przyprawy Wskazane: Czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy, tamari. Niewskazane: Kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu [...]
[...] gdyż dzięki nim przyswojony materiał jest szybciej zapamiętywany. Chronią przed wyczerpaniem umysłowym. Źródłem tych związków są pestki słonecznika, muesli, drożdże piwne, melasa, żółtko jajek, kasza jaglana, rodzynki, pistacje, orzeszki ziemne, owoce cytrusowe. Pirydoksyna, uważana za witaminę szczęścia, zapobiega stanom depresji, lęku, [...]
Dolegliwości i schorzenia przy niedoborach w organiźmię, które możemy zapobiegać / zwalczać za pomocą Witamin i Minerałów. Jak wiadomo, z Witaminami i Minerałami (w postaci tabl. / kaps.) trzeba postępować ostrożnie, jak i z każdym Lekiem, czy Suplementem, który może doprowadzić do nadmiaru w organizmie, dzięki któremu mogą pojawić się [...]