orzechy/masło Ci podciągną do 2g. Ja bym zwiększył do 2,5g ale rozumiem że wszystko jest płynne i życie to nie kalkulator więc OK ;) --------------------- Kootek, ja tylko piszę żeby Ci dać do myślenia, zrobisz z tym brachu co będziesz chciał;) rozumiem więc że mleko traktujesz jako suplement zatem... pierwsze słyszę żeby było czymś a la [...]
Wiesz prawie o wszystkim sa podzielone zdania. Wiadomo ze mleko spozywcze jest gorsze niz te swieze, od krowy, ale chyba jest jeszcze troche mleka w mleku.. Jesli chodzi o orzechy to wloskie, a maslo orzechowe niech dopowie Simonidas ale ja jak biore, to kilka lyzeczek.
"Staram się dobrze odżywiać, dorzucam te tłuszcze, orzechy kupiłem (bo nie było masła orzechowego). Brazylijskie - mniam! ale 30zł/kg więc tylko na spróbowanie wziąłem; Ziemne (w papryce niestety, bo czystych nie było) - blee! gorzkie - ale 10zł/kg (poważny woreczek za 4zł), więc 2 garści dziennie spokojnie zjem. " to zmień sklep. nie [...]
Z masłem orzechowym mi nie podchodzi, wolę osobno masło i twaróg, na noc moze być z odrobiną konfitury, a jak ciepło jest to jadam tylko z warzywami rzodkiewka szczypiorek, a teraz z oliwkami i pomidorem.
Ja np do szpinaku dodaję masło właśnie, gałkę muszkatołową i wbijam jajka :-) smaczne i a'la beszamel smakuje dzięki tej gałce. pyszny sos do mięsa mielonego powstaje jak wmieszasz łyżkę serka mascarpone do podsmażonego mięsa z tandoori masala. sos do białej ryby to łyżka śmietany, pieprz cytrynowy, czosnek i kapary. sos warzywny - gotujesz [...]
Dzięki dziewczyny :-) chanula nierafinowany z pierwszego tłoczenia na zimno będzie miał zapach kokosa; rafinowany będzie neutralny w zapachu i smaku. Coś jak masło - do chleba czy jajecznicy, mięs różnistych idealny. Ten kokosowo pachnący będzie fajny do krewetek, da im taki azjatycki posmak ;-) Zresztą mi on pasuje do wszystkiego, ale ja lubię [...]
Dzięki dziewczyny :-) chanula nierafinowany z pierwszego tłoczenia na zimno będzie miał zapach kokosa; rafinowany będzie neutralny w zapachu i smaku. Coś jak masło - do chleba czy jajecznicy, mięs różnistych idealny. oki :-)czyli można i na gorąco? bardzo lubie smak kokosa, więc ten smak byłby dla mnie świetny
Z polskich producentów masło klarowane ma Mlekovita, najtaniej chyba w Biedronce, z tego co kiedyś porównywałam. http://alma24.pl/pr_images/5900512300054.jpg Plus oczywiście w necie do dostania różne obce ghi, ghee, tyle, że drożej.
Tak jak piszesz chanula :-)) Teraz już będę kręcić nosem na widok każdego innego. Mimo, że kupowalam w małej piekarni i bardzo się nad tym skupiałam żeby był możliwie najlepszej jakości, to jak już mam porównanie, to zastanawiam się dlaczego tamten był taki góvvniany. No nikomu już nie można ufać... I tak mam wrażenie, że do sklepu to ja już [...]
Dzienkuwa za przepis jest zaj**isty, ja robię 2 wersję z orzechów włoskich na 100g 1 łyzeczka oliwy i sól, lub orzeszki ziemne z biedry solone po prostu miksuję i robi się masło nawet bez oliwy, muszę spróbowac z włoskimi bez oliwy czy wyjdzie. Pozdro
czy takie masło orzechowe można szamać samo jako posiłek (od czasu do czasu) czy raczej tylko jako dodatek? A i jeszcze czy mógłbym prosić o link do jakiegoś artykułu , albo wytłumaczenie tutaj jak kto jest z tymi orzeszkami ziemnymi i słonecznikiem ( często znajduje sprzeczne informacje) . Kiedyś czytałem że np białko z orzechów ziemnych [...]
Jutro kupię orzechy i zobaczę, jak to wyjdzie. Ja najchętniej w ogóle zrezygnowałbym z grzechów włoskich. Dla mnie są za gorzkie i kompletnie mi nie podchodzą, zarówno jako masło, jak i same do jedzenia. Zrobię z samych nerkowców, brazylijskich i laskowych. Zastanawiałem się też, czy nie mógłbym dodać do tego trochę kakao. Ale nie wiem, co z tego [...]
Teeija oliwę z oliwek stosuj na zimno - do surówek. Do obróbki termicznej smalec, olej kokosowy, masło klarowane. Jakbyś piekła gęś czy kaczkę, to zlej sobie cały tłuszcz, który się wytopi i używaj potem do pieczenia i smażenia.