Witaj, Napisałeś dość ogólnikowo do jajecznicy na smażenie dawaj olej kokosowy , masło klarowane lub smalec. Co do olei roślinnych są dobre zimnotłoczone jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy olej lniany budwingowy . Pozdrawiam
do posiłków używaj oliwe z oliwek do smażenia krótkotrwałego (jajecznica) to oliwa z oliwek oraz może być masło do smażenia dłuższego najlepszy jest olej kokosowy wiadomo ze smażenie nie jest za zdrowe i o wiele lepiej gotować/parzyć/lub smażyć bez tłuszczowo na teflonie
do smazenia to maslo klarowane (ghee), olej kokosowy, smalec. Oliwe najlepiej spozywac na surowo, albo bardzo krótko przesmażyc. Generalnie smazenie nie jest najlepszą metodą obróbki i staraj sie nie traktować go do kazdorazowego przygotowywania posilku
Zależy też jak długo i w jakiej temperaturze. Najlepsze jest masło klarowane jeśli chodzi o smażenie na maśle Zmieniony przez - Kaziupir w dniu 2014-06-13 09:13:08
Masło zdaje się szybko się utlenia. Gdzieś na forum jest wyszczególnienie temperatur, które wytrzymują różne tłuszcze. Należy unikać smażenia na tłuszczach z dużą zawartością kwasów wielonienasyconych, bo pod wpływem temperatury szybko się rozpadają (wolne rodniki). http://www.sfd.pl/D.Szukała-smażenie-t77111.html
Mógłbyś usmażyć na oliwie, jednak obawiam się, że smakowo niezbyt się będzie to komponowało. Kokosowy to w sumie też roślinny - co prawda stały, ale jednak %-) Masło klarowane, czy tłuszczu kokosowy - raz, że w tym zestawieniu (przynajmniej w mojej ocenie) wypadną lepiej, a dwa - są stabilniejsze. Smażenie niespecjalnie wpłynie na ich wartość.
Na pieerwszy rzut oka nie za dużo tego smażenia na tym oleju kokosowym (smażenie jest m.in. ciężkostrawne czy drażniące przewód pokarmowy)? Kupne sosy też bym sobie darował bo to produkt wysokoprzetworzony i naszpikowany syfem. Podobnie jak mające niezbyt dobrą opinię masło orzechowe... Zmieniony przez - SzeA w dniu 2017-05-19 06:36:45
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] trans, które działają bardzo szkodliwie na nasze ciało. Jeśli więc ktoś powie Ci, że najlepsza margaryna (nawet z minimalną ilością tłuszczu trans) jest zdrowsza niż masło – omiń go szerokim łukiem. Ale zwróć też uwagę na majonezy, bo niektóre także są produkowane z uwodornionych olejów (przykładem jest majonez Winiary omega 3 : 6 , który [...]
[...] z płatków owsianych to smażę go co najmniej z 5-6 minut z jednej strony i na drugiej kolejne 2-3 mi. w przybliżeniu daje mi to około 10 minut smażenia i 10 minut w ponad 100 stopniach to nie jest dla mnie krótkie smażenie, dlatego odradziłem masło. Ale na zasadzie podgrzania, bądź bardzo krótkiego smażenia, typu jajecznica, jak najbardziej.
[...] grillowanie, para, gotowanie, pieczenie, duszenie etc wszystko tylko nie smażenie. W kolacji brakuje źródła tłuszczu zdrowego. Myślę że jeśli robisz kanapki to smalec albo masło dobrej jakości się nada idealnie chyba że masz finanse to mogę zaproponować awokado-najlepszy owoc dla sportowca. Warzywa i owoce są w diecie mam nadzieję? I chyba nie [...]
możesz pić mleko kiedy chcesz po treningu możesz również dodać tłuszcz Jeśli smażenie na oliwie to krótkotrwałe (~10min),do dłuższego wybierz np.masło klarowane
[...] i w dość wysokiej temperaturze. Chociaż jeśli jest to marynata z dodatkiem ziół i przypraw, to antyoksydanty w nich zawarte częściowo na pewno niwelują szkodliwe zmiany zachodzące w oleju pod wpływem temperatury. Lepszy jednak byłby typowy tłuszcz odporny na wysokie temperatury i dłuższą obróbkę, jak olej kokosowy, smalec, masło klarowane.
[...] zjedz ~50g węgli z ~30g białka, a resztę podziel na kolejne posiłki potrenigowe jak ci pasuje. Dobre efekty może też dawać zjedzenie przed spaniem samych węgli (max 50g), ale przynajmniej 2h po wcześniejszym posiłku. Ogranicz(wawal) masło orzechowe a dodaj więcej tłustych ryb i mięs. Zmieniony przez - MalcerzV3 w dniu 2016-10-03 12:07:36
Odnosnie lapaczy-masz na mysli osoby latwo lapiace tluszcz?? tak Co do tej kreatyny to xpand +mono to troszke za duzy wydatek w tej chwili dla mnie (alimenty itp. ,ale mono moge zakupic kupic wiec?? jasne ew mozesz spojrzec laskawym okiem na CP ale jak malo to mono jest doskonale Z tymi tluszczami to czy moglbys podac w jakich proporcjach [...]
Tzn. najlepiej to polać olejem patelnię i przejechać chusteczką, czy ręcznikiem kuchennym i rozprowadzić po całej patelni i zabrać nadmierną ilość tłuszczu. Masło to też wg mnie nie najlepsze źródło tłuszczy. Poza tym samo smażenie jest nie za zdrowe, ale tj mówię, odrobina oleju tylko do usmażenia, a tłuszcze pozyskuj np. z dodawania odpowiedniej [...]
A w jakim celu chcesz eliminować NKT? Do smażenia: smalec, kokosowy, masło klarowane. Na oliwie można smażyć, ale nie po to kupuje się dobrą(inne nie warto kupować ;-) ) oliwę, by marnować ją na smażenie. Do chleba jak najbardziej.
Margarynę wywal i daj masło. A co do oliwy. To w zależności od tego jaki masz stosunek tłuszczy do siebie. Przeczytaj temat TŁUSZCZE autorstwa Mateo_1983, artykuł nie długi a wiele się dowiesz. Przed treningiem daj ryż/kaszę/warzywa obowiązkowo z białkiem najlepiej z mięsa chudego/ryby. Smażenie stosuj jako ostatnią formę obróbki termicznej.
Nie smaż na oliwie z oliwek! ma mały punkt dymienia, są lepsze rzeczy do smażenia chociażby zwykły olej Smażenie smażeniem, tam mało tej oliwy dajesz, możesz łyknąć jeszcze osobno albo dodać masło orzechowe jak mówisz Zmieniony przez - staranny w dniu 2012-05-19 16:20:24
Do smażenia daj smalec, ew. masło. Najlepiej postaraj się całkowicie wyeliminować smażenie na rzecz gotowania na parze, pieczenia czy grillowania. Oliwa z oliwek do polewania na warzywa czy ryż jest jak najbardziej okej.