Byłam na mazurach w weekend i przyznaję się,ze grzeszyłam, snaidania jadłam "moje" czyli musli z mlekiem z proszku, ale później aż taka wybredna nie byłam, troche karkówki z grila, odrobinke kiełbaski, kotlety rybne bez bułki, wiec nie byłoby tak źle, ale zjadłam przez 4 dni cała gorzka czekolade i paczkę fig suszonych i w sumie 2 [...]
[...] i wylacznie na chleb zytni. Moze dyskusja jest tylko na temat chleba z maki pszennej dostepnego w sklepach? Jezeli taka teoria bylaby prawdziwa, to rowniez prawie wszystkie makarony powinny byc skreslone z naszej listy. Maka zytnia nieoczyszczona ma mniejszy IG od maki pszennej tego samego rodzaju (nioczyszczonej), to fakt. Nie znaczy to [...]
Z tą mąką żytnią czy przenną chodzi też o to, że żyto ma o wiele więcej błonnika niż przenica... i dzięki temu ma niższy IG oraz o wiele lepiej działa na nasz układ trawienny... Poza tym nie zgadzam się z twierdzeniem, że nie ma dla nas róznicy pomiędzy IG 40 a IG 50... ma i to dużą zwłaszcza dla I fazy... Pozdrawiam
[...] a pszenica juz nie? Faktycznie Asiunia pytala o chleb pelnoziarnisty podajac jego sklad. Jest najbardziej prawdopodbne, ze w takim chlebie znajduje sie wlasnie biala maka pszenna oczyszczona, ale przeciez kazdy z nas osobno wie, ze taki rodzaj nie jest dla nas dobry. Po co sie produkowac na tematy oczywiste. Najlepiej zapytac piekarza [...]
PS. Niegomir, czegoś nie rozumiem. Jak produkt finalny złożony tylko z węglowodanów złożonych (mąka jakakolwiek, niezaprzeczalnie taką jest)moze sie w efekcie przy obróbce zamienić na produkt z węglowodanów prostych. Według mie to nierealne. Ale jeśli czegoś nie wiem to prosze wyjaśnij, moze popełniam błąd, bo staram sie cukry proste jeść tylko [...]
Ostatnio bardzo modny izolat bialka serwatki zdobywa swiat... oznaczaloby to ze ktos musi go produkowac jestem ciekaw kto zaspokaja tak wielkie zapotrzebowanie chocby naszego biednego kraju bo watpie aby tak znikad powstala prztwornia oferujaca na skale calego kraju izolat takiego bialka... ......" dzaffa:) HEHEHEH...DŻAFA....CZŁOWIEKU [...]
[...] kolezance. Ciężko jest jeść przez cały dzień węglowodany o IG poniżej 35, bo nawet ciężko jest wymyslić takie śniadanie (chyba ,ze białkowo-tłuszczowe) Wczoraj gotowałam makaron spagetti,tylko 2 minuty i mimo,ze przelałam go zimna wodą jak zmieszłam z sosem i wzięłam do pracy to zrobił się miękki, az bałam sie go jeść. Czy to normalne, ze tak [...]
Czesc ma ktos moze info nt kalorycznosci i skladu maki zytniej? Chyba nie zaszkodzi ze 2 razy w tygodniu zrobic sobie np na posilek potreningowy albo na sniadanie jakis plackow z maki, wody, 100ml, mleka i 1 jajka? Pozdrawiam
Nie wiem czy jest sens dalszej dyskusji na temat chleba. Odnosze wrazenie, ze teorie tutaj sa jakby troche inne i mijaja sie po drodze skutecznie. My tutaj fani jestesmy Montiganca i zadne inne "prawdy" nie moga miec miejsca . "Chleb wyrabiany z rafinowanej maki jest kompletnie pozbawiony wszystkich skladnikow potrzebnych do [...]
8-ball tyjesz przęciętnie 1 kg na 3 tygodnie ,jasne ale tylko tyjesz ,zakładam że z tego 1 kg to może 10 dag mięsnia a reszta ,sam odpowiedz sobie dalej. Kain myślę ,że jeżeli nie ma ambicji zawodniczych to maką co jakis czas w postaci naleśnika mu niezaszkodzi . Porównianie typu OLIWA VS MĄKA to duże fopa ,no ale trzeba koledze wytłumaczyc [...]
[...] to skrobia, czyli węgle z łożone. Ja rozumiem Twoją intencję - kasze są na pewno zdrowsze. Jednak przy treningu na masę jedzenie dużej ilości węgli niewchłanialnych mija się z celem. Przecież tu chodzi o dostarczenie węglowodanów... Nie oznacza to, że nie można wogóle jeść kaszy przy masie. Tylko, że lepiej więcej makaronu i ryżu! S. Ambroziak
No dobra ale chyba Ciezko jest dostac chleb tylko i wylacznie pieczony z jednej maki??? Dla przykładu podam skłąd chleba ,,Magnus" ktos kiedys chyba mowil ze jest dobry: -Maka przenna -Maka Zytnia -Śruta Pszenna -Śruta Żytnia -Śruta Sojowa -Płatki Pszenne -Płatki Zytnie -Gluten -Maka kukurydziana -Słonecznik -Sól -Przyprawy i regulatory [...]
Nie znam tego chleba,ale skład jest podany bardzo ogólnie tzn.,nie jest podany dokładnie ile jest % kazdego składnika i nic tam nie jest napisane,że jest to mąka razowa,lub gracham czyli wnioskuje że jest to zwykły chleb z dodatkami.Ja kupuje w sklepie chleb żytni razowy składający się w 80% z mąki żytniej razowej i w 20% z mąki żytniej [...]
Zgadza się. Niektórz producenci chleb barwią karmelem, dlatego trzeba zwracać uwagę na skład. Ja np. kupuję chleb o takim składzie: mąka żytnia, drożdże, sól i jakieś ziarno (soja, słonecznik). proteinki, proteinki... dla chłopczyka i dziewczynki
Figi nie są kalmerlizowane, ale ich IG jest wysokie niestety... dlatego powinno się je jeść w połączeniu z innymi suszonymi owocami np. morelami. Karmelizowane są suszone śliwki (są w jakimś syropie) i dlatego lepiej ich unikać. Znalazłam IG mąki z amarantusa, ale niestety w połączeniu z białą mąką i dlatego jest bardzo wysokie... Mąkę z [...]
Cześć! Jestem tu nowa, ale być może zdecyduję się zagościć tu na dłużej :)) Chciałabym poznać Wasze osiągnięcia na MM, tzn. ile udało Wam się zrzucić kg i w jakim czasie? I jeszcze jedno: Bardzo lubię taki fajny chlebek firmy Mastemacher - żytni pełnoziarnisty, skład: rozdrobnione ziarno żytnie, mąka żytnia, mąka pszenna, woda, sól , drożdże. Czy [...]
[...] pomysłem są koktaile truskawkowo-jogurtowe, uwielbiam je, ale nie potrafie sie obejsc bez słodzika lub fruktozy. Jak można raz na jakiś czas, to popróbuje. Moze powinnam z makaronu na obiad tez zrezygnowac i zamiast jesc sojowy? kupiłam makaron razowy, ale za bardzo mi nie smakuje, chociaż czasami go jadam A jaki ryż najlepiej? Teraz jest tyle [...]
w czasie deszczu dzieci się noodzą %) a że właśnie pada %) poważnie - imho możn poczytać to fragment pana siergieja poremowa Insulina - hormon, z powodu którego tyjemy Insulina - hormon, który okazuje się być jedną z najsilniejszych i najaktywniejszych substancji, przy pomocy których organizm reguluje wykorzystywanie, rozkład i gromadzenie [...]