[...] częściowo kumulujemy szkody wyrządzone przez oksydację. Jedną z najważniejszych tkanek, jakie jej ulegają jest komponent tłuszczowy - lipid, a szczególnie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które jełczeją. Ulegają także glikacji, w przemyśle spożywczym nazywa się to karmelizacją. Tak właśnie robi się karmel. Więc starzejąc się jełczejemy i [...]
[...] między sobą pod względem zawartości innych składników, m.in. tłuszczu i cholesterolu. Takie różnice obserwujemy w przypadku mięsa i ryb. Mięso zawiera przede wszystkim kwasy tłuszczowe nasycone, które podnoszą poziom cholesterolu w surowicy krwi i sprzyjają powstawaniu choroby niedokrwiennej serca. Natomiast ryby, przede wszystkim morskie [...]
Strongbart, oczywiście krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT nie wymagają nośnika karnitynowego. Karnityna przewozi tylko kwasy tłuszczowe o długich łańcuchach (najobficiej wystepujące w pokarmie i organizmie). Oczywiście związki polifenolowe hamują proces estryfikacji. Rolę odgrywaja tutaj: 1. flawonole (hamują wytwarzanie aldyhydu [...]
Papaj, do komórek tłuszczowych trafiają wolne kwasy tłuszczowe, które są tutaj estryfikowane - przez powstający z glukozy glicerolo-3-fosforan - do tłuszczów zapasowych, czyli triglicerydów. Przy diecie niskowęglowodanowej, kiedy nie dochodzi do znaczniejszego wzrostu poziomu insuliny, same kwasy tłuszczowe stymulują swój transport do komórek [...]
[...] kwas tłuszczowy ω-6, odpowiednik występującego w orzeszkach ziemnych nasyconego kwasu arachidowego. Kwas ten jest ważnym składnikiem pokarmu człowieka (nienasycone kwasy tłuszczowe znane są jako witamina F). Może powstawać w tkankach większości ssaków (z wyjątkiem rodziny kotów) z kwasu linolowego. Kwas arachidonowy wchodzi w skład [...]
[...] zwiększone wydzielanie insuliny oraz aktywuje proces spalania tłuszczów dezaktywując proces tworzenia tłuszczów. W rezultacie prowadzi to do przekształcenia tłuszczu w wolne kwasy tłuszczowe w celu dalszego łatwego ich spalenia. Badania 1: Forskolin – a libido i testosteron. A) The subject population consisted of 30 men who were [...]
[...] i tylko krzykacz coś wiedział. Pytam się o coś co trzeba mieć trochę wiedzy i praktyki, żeby potwierdzić przypuszczenia bądź się doradzić to tu poziom schodzi na jakie kwasy tłuszczowe SUPLEMENTOWAĆ, I CZY HCG POWINNO ZAAYSAĆ CZY NIE. Nosz k***a łodzianin, krzykacz usuwajcie takie bzdurne posty bo krew zalewa. Albo przenoś ich do działu [...]
[...] wie. Akurat metformina ma korzystny wpływ na mikrobiom "W badaniach z udziałem ludzi zaobserwowano, że metformina zwiększa ilość bakterii produkujących tzw. krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (ang. short chain fatty acids, SCFA)5. To bardzo istotne, ponieważ przypisuje im się właściwości poprawiające zdrowie metaboliczne i kontrolę łaknienia. [...]
[...] mało, a nie tak jak się czasem mawia że 50% w ryżu, a dwa to pomijając, że nie stanowi ona dla nas pożywki to stanowi dla bakterii, które w zamian wydalaja krótko lancuchowe kwasy tłuszczowe. Także kombinacje z temperatura sposobem obróbki czy konsystencja traktuj w kwestii IG, a nie kaloryczności, tę uznaj za identyczna dla każdego przypadku. [...]
[...] zaleca się zwiększenie podaży węglowodanów, bo są lepiej magazynowane w postaci glikogenu i w tym samym czasie większą rolę w przemianach energetycznych odgrywają wolne kwasy tłuszczowe i wtedy kobiety najmniej się tuczą. To tak jak z tą klatka kiedy zwróciłem uwagę na to bo ktoś się chwalił, że skopiował trening z jednej nagrywki, gdzie [...]
[...] i tylko krzykacz coś wiedział. Pytam się o coś co trzeba mieć trochę wiedzy i praktyki, żeby potwierdzić przypuszczenia bądź się doradzić to tu poziom schodzi na jakie kwasy tłuszczowe SUPLEMENTOWAĆ, I CZY HCG POWINNO ZAAYSAĆ CZY NIE. Nosz k***a łodzianin, krzykacz usuwajcie takie bzdurne posty bo krew zalewa. Albo przenoś ich do działu [...]
[...] wie. Akurat metformina ma korzystny wpływ na mikrobiom "W badaniach z udziałem ludzi zaobserwowano, że metformina zwiększa ilość bakterii produkujących tzw. krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (ang. short chain fatty acids, SCFA)5. To bardzo istotne, ponieważ przypisuje im się właściwości poprawiające zdrowie metaboliczne i kontrolę łaknienia. [...]
[...] 1. te składniki pożywienia, które nie zostały rozłożone przez nasze enzymy trawienne, nie ulegają wchłanianiu (wchłanianiu ulegają składniki elementarne, takie jak np. aminokwasy, monosacharydy, kwasy tłuszczowe etc.) 2.składniki, które nie zostały strawione i wchłonięte, schodzą do niższych odcinków przewodu pokarmowego, gdzie… stanowią pożywkę [...]
zgodnie z obietnica wrzucam takie moje podsumowanie wyzej wspomnianej konferencji lekarskiej. wybralem najciekawsze punkty, oczywiscie z mojego pkt widzenia;) no i prosze mnie nie oceniac za jakosc tych tresci, gdyby ktos sie z czyms nie zgadzal - nie sa to moje slowa %) mysle, ze spokojnie kazdy znajdzie tutaj jakas ciekawa informacje dla [...]
[...] wie. Akurat metformina ma korzystny wpływ na mikrobiom "W badaniach z udziałem ludzi zaobserwowano, że metformina zwiększa ilość bakterii produkujących tzw. krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (ang. short chain fatty acids, SCFA)5. To bardzo istotne, ponieważ przypisuje im się właściwości poprawiające zdrowie metaboliczne i kontrolę łaknienia. [...]
[...] HRmax, -Wysiłek tlenowy (glikoliza) – niska/średnia intensywność, czas pracy powyżej 12-15 minut do godziny ( i dłużej) źródło energii :glikoliza tlenowa + wolne kwasy tłuszczowe -Wysiłek tlenowy (lipoliza) – niska intensywność czas pracy powyżej 20 minut. źródło energii : wolne kwasy tłuszczowe pozniej masz wysilek [...]
[...] stosunkowo prosta nie wszystkie tłuszcze są wskazane do spożycia z punktu widzenia naszego organizmu. Dietetycy rozróżniają dwa podstawowe rodzaje tłuszczów, te zawierające kwasy tłuszczowe nasycone oraz te zawierające kwasy tłuszczowe nienasycone. Ich wpływ na organizm jest oczywiście zgoła odmienny. Pierwsze z nich występują głównie w [...]
[...] ok. 16 g oleju rybiego, to znaczy, że musi on mieć dobry wpływ na serce i naczynia krwionośne. Bingo! Dziś kardiolodzy powszechnie podpisują się pod stwierdzeniem, że kwasy omega-3 z oleju ryb zmniejszają ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia o blisko 30 proc. To naprawdę jest niebagatelny wynik. Jeśli więc w Twojej rodzinie [...]
[...] o nucie orzechowej. W łyżce nieratyfikowanego oleju lnianego tłoczonego na zimno, aż połowę składu stanowi kwas tłuszczowy z rodziny Omega-3! Ponadto po ok. 20 % stanowią kwasy: jednonienasycony kwas oleinowy oraz dwunienasycony kwas linolowy z rodziny Omega 6. Tylko 9,8 % składu to kwasy nasycone! Dla zachowania bądź odzyskania zdrowia [...]
http://liczniki.org/gif2/an-DIETA-ff0000ffffffff000045003-1-0-0-orange011.gif LC Dni treningowe Raport uproszczony Średnia wartość odżywcza otwartych jadłospisów Energia Wartość kaloryczna 2179,99 kcal W tym: energii z tłuszczu 51,50 % energii z białka 30,36 % energii z węglowodanów 18,14 % energii z sacharozy [...]