[...] EPO - im więcej erytrocytów tym lepsze nasycenie krwi tlenem, Hemoglobina – jak jest transportowany tlen, wydajność; zbyt mała ilość świadczy o niedoborach B12, żelaza lub kwasu foliowego, Hematokryt (ilość erytrocytów) – ma związek z wydajnością zawodnika, spadek może mieć związek z krwawieniami, niedoborem żelaza, marskością wątroby, anemią, [...]
W badaniach naukowych często mylone są pojęcia. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej nie są jednolite, zasadniczo się od siebie różnią, a diabeł tkwi w szczegółach. Przykładowo powstawanie ciał ketonowych nie musi oznaczać patologii, a kwasica ketonowa jest zwykle związana z nieleczoną cukrzycą typu I. I o tym właśnie warto porozmawiać. Na [...]
[...] ignorowany, a moim zdaniem niesie dużą wartość diagnostyczną. Jego podwyższone stężenie może być związane z wieloma powikłaniami zdrowotnymi. Jako jeden z wielu związków, kwas moczowy może być transportowany dwukierunkowo w kanaliku nerkowym. W normalnych okolicznościach nerki „ratują” sód, chlorki wodorowęglany, fosforany, glukozę, [...]
[...] substancji zasadowej, którą wstępnie wydziela w ustach enzym śliny zwany ptialiną. Produkty białkowe (mięso, orzechy, nabiał, zboża) trawione są najskuteczniej przez kwasy - kwas chlorowodorowy i pepsynę. Zgodnie z prawem chemii dwie przeciwne substancje (kwas i zasada) nie mogą działać równocześnie. Neutralizują się nawzajem. Gdy jesz [...]
[...] i tworzą kompleks zwany (jakżeby inaczej?) kompleksem steroidowo - receptorowym. Teraz kompleks wędruje do jądra komórki, gdzie może się złączyć ze specyficzną sekwencją kwasu nukleinowego zwanego kwasem dezoksyrybonukleinowym (DNA). Tutaj dochodzi do transkrypcji i na matrycy DNA tworzy się informacyjny kwas rybonukleinowy (mRNA). mRNA [...]
[...] udział w procesach syntezy hormonów, prostacyklin, tromboksanów i leukotrienów; są substratem w biosyntezie soli żółciowych; stanowią źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas linolowy i alfa-linolenowy; zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K); odgrywają istotna rolę w patologii chorób [...]
[...] ilości kalorii z glukozy. Tak spora dawka tej substancji powoduje wiele złych rzeczy. Po pierwsze powoduje ona ubytek fosforanu amonowego (phosphate) co docelowo zwiększa kwas moczowy. Kwas moczowy jest z kolei inhibitorem tlenku azotu (nitric oxide), a tlenek azotu z kolei powoduje zmiejszanie ciśnienia krwi, tak więc fruktoza jest przyczyną [...]
Co to jest zakwaszenie organizmu? WSTĘP: Tematy związane ze zdrowiem stale przykuwają uwagę. Nic dziwnego. Generalnie w kulturze ludzkiej istnieją tylko 2 motywy przewodnie każdej twórczości - także tej naukowej: śmierć i pożądanie. Sprężyna pożądania nakręca mechanizm próżności, który każe nam dbać o siebie i być atrakcyjnym dla potencjalnych [...]
[...] odżywia się prawidłowo. Zawartość składników odżywczych mleka matki jest optymalna dla potrzeb niemowlęcia. Jednym z jego istotnych elementów składowych, są nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3,6 i 9, konieczne do rozwoju intelektualnego. W pokarmie kobiecym znajdują się duże ilości laktozy (cukru mlecznego), który dociera do jelita grubego, [...]
[...] mogą tutaj dawać sygnał ostrzegawczy dla wątroby (jej marskości lub zapaleniu) - kreatynina jeśli wyniki są podwyższone mogą oznaczać pogorszenie się wydalnicze nerek. - kwas moczowy podwyższone normy kwasu moczowego mogą świadczyć przede wszystkim o przewlekłej niewydolności nerek. - mocznik jego podwyższona wartość może świadczyć o diecie [...]
[...] chemicznych. Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują drastyczne i fatalne konsekwencje dla organizmu. Nasze nawyki żywieniowe i styl życia powodują jednak ciągłe zakwaszanie, które w końcu doprowadza do zużycia rezerw i wyczerpania systemów buforowych. Nadwyżka kwasów nie może zostać zneutralizowana i magazynowana jest w tkankach [...]
[...] dla wszystkich procesów biochemicznych zachodzących przy jej udziale i tym większe przynosi korzyści dla organizmu. Tradycyjnie stosowane formy witaminy C takie jak kwas askorbinowy czy askorbinian wapnia wchłaniają się wolno i w niskim stopniu, ponadto pozostają w organizmie krótko i są szybko z niego wydalane, co przy dużych dawkach w [...]
[...] EKG w stanie spoczynku, EKG wysiłkowe, morfologia, mocz, badania tarczycy (T3, T4 i TSH), elektrolity, poziom cholesterolu, kreatyny, stężenie azotu mocznika we krwi, kwas moczowy, wapń, badania funkcjonowania płuc i wątroby, w tym enzymy wątrobowe, poziom bilirubiny i fosfataza alkaliczna (zasadowa). Zmieniony przez - Netrix w dniu [...]
CIEKAWY ARTYKUŁ MYSLE ZE KAZDEMU SIE PRZYDA - zakwasznie organizmu mozna zmierzyc lub zbadac, a zmiana jedzenia przy zakwaszonym organizmie juz nam tak bardoz nie pomoze te kwasy trzeba jkos zneutralizowac. Zakwaszenie organizmu - ciche niebezpieczeństwo! Jak dochodzi do zakwaszenia? Jakie są objawy? Jak można temu zapobiec? Nadmiar kwasów a [...]
[...] mleku i kaszy, rybie i ryżu? A gdybym ci powiedział, że takie zestawienia są strasznie szkodliwe dla organizmu i okradają go z energii? A co z efektem uzupełniania aminokwasów? Jem tak od 20lat i żyje. Proces trawienia i wchłaniania jest wydajny. Pytanie ile % "mocy" można w ten sposób uzyskać i jak to sie ma do strat ktore bysmy [...]
[...] srowe warzywa lub głodówkę zrobić ========================================================== WPŁYW ZAKWASZANIA NA STAN ZDROWIA ORGANIZMU Dlaczego zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej jest tak bardzo ważne? Temat jest tak ważny i tak ciągle niedoceniany, że poświęcimy mu wyjątkowo dużo uwagi. Nawet nauka naszego zachodniego kręgu [...]
[...] choć nie wrzystko wkleiłem co chciałem Enzymy pełnią niezmiernie istotną funkcję w procesie trawienia. Dzięki nim z pożywienia uwalniane są witamin, sole mineralne i aminokwasy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Każdy enzym działa na konkretny rodzaj pokarmu i nie może zostać zastąpiony innym. Enzymy wytwarzane są również [...]
Zakwaszenie organizmu - ciche niebezpieczeństwo! Jak dochodzi do zakwaszenia? Jakie są objawy? Jak można temu zapobiec? Nadmiar kwasów a dolegliwości reumatyczne. Nasze ciało to laboratorium chemiczne, które pracuje ciągle nad zachowaniem równowagi przemian chemicznych. Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują drastyczne i fatalne [...]
Jednak coś znalazłem!! Równowaga kwasowo-zasadową organizmu jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu. Może zostać zaburzona pod wpływem wielu czynników. Najczęściej dochodzi do jej przesunięcia w kierunku kwasowym. Dieta bogata w białko zwierzęce i węglowodany, otyłość, zbyt niska lub zbyt intensywna aktywność [...]
[...] Krowie mleko także zawiera przeciwciała, ale skierowane przeciwko chorobom typowym dla krów. Ponadto są one niszczone podczas obróbki cieplnej. Co więcej, niektóre aminokwasy w zbyt wielkim stężeniu mogą powodować uszkodzenia układu nerwowego u dzieci. (Na przykład w mleku krowim mentioniny jest znacznie więcej.) Osobna historia to [...]