R-ALA (kwas R-alfa-liponowy) - aktywna postać kwasu liponowego, odpowiadająca za jego korzystne właściwości. Klasyczny ALA obecny w suplementach to racemat, czyli równomolowa mieszanina izomerów tego samego związku (R-ALA i S-ALA). Wiele wskazuje na to jednak iż jedynie forma R-ALA wykazuje bioaktywny potencjał. W medycynie zaleca się stosowanie [...]
Orotan kreatyny (tri-creatine ororate, di-creatine ororate), Połączenie jednej cząsteczki kreatyny i trzech lub dwóch cząsteczek kwasu orotowego w jedną molekułę, pozwoliła nadać otrzymanej substancji nowe właściwości. Kwas orotowy bowiem dodatkowo wpływa na produkcję energii poprzez: wzrost poziomu UMP (urydynomonofosforanu), wzrost poziomu PRPP [...]
Kwas linolowy – niezbędny nienasycony kwas tłuszczy z rodziny omega 6 (czyli takich których ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym umieszczone jest przy szóstym od końca atomie węgla). Jego naturalnym źródłem są przede wszystkim tłuszcze roślinne (np. olej słonecznikowy), występuje jednak także w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Kwas [...]
[...] 10% TAK! -> tylko ~10% btw-nie ma co ukrywac - pewnie maxymalnie;-) choc duzo bedzie zalezec indywidulanie troche o konwersji posluze sie tym co napisal Skalar: Metabolizm kwasów PUFAs (Polyunsaturated fatty acids) n-3, n-6 jest ze sobą zintegrowany. Prekursorem do wytwarzania długołańcuchowych pochodnych kwasów PUFAs jest kwas linolowy [...]
[...] nie beda strawione!!! a zmielone to kupa blonnika z mala zawartoscia omega 3 olej lniany si - ale nal;ezy pamieteac ze to nie olek lniany robi robote jest tam ~50% ALA - tez kwas z rodziny 03 ale robote robi EPA/DHA - nie wiadomo ktore bardzije - wiec warto oba spozywac ale konwersja ALA do EPA/DHA nastepuje tylko w ~10% (max!) tak wiec warto [...]
Tak, jest to również przydatny kwas tłuszczowy (zresztą klasyfikowany jest jako niezbędny). Ale mówiąc obrazowo jest jakby "mniej wydajny" niż EPA i DHA. Warto zwrócić uwagę, że spore ilości ALA można dostarczyć z żywności, np 100g orzechów włoskich dostarcza okolo 10g ALA, rónież w produktach pochodzenia zwierzęcego są pewne ilości tego kwasu, np [...]
Czyli to również przydatny kwas, czyli nie ma sensu przeliczać wyłącznie na EPA i DHA, bo można spożywać np. 3 gramy (dużo wg niektórych) EPA, DHA i ALA? Zmieniony przez - djfafa w dniu 2011-11-02 13:11:51
Prozdrowotne właściwości kwasów n-3 wykazano głównie w profilaktyce i leczeniu chorób serca, nadciśnienia, cukrzycy typu 2, chorobach nerek, reumatycznym zapaleniu stawów, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, chorobie Leśniowskiego-Crohn'a i przewlekłej zaporowej chorobie płuc. Zmiany nawyków żywnościowych spowodowały zmianę stosunku kwasów [...]
[...] jest przez organizm. W produktach żywnościowych duże ilości ALA znajdują się między innymi w brokułach, wątróbce, drożdżach oraz szpinaku. W medycynie zaleca się stosowanie kwasu alfa-liponowego w profilaktyce neuropatii cukrzycowej. Posiada również korzystny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, zapobiegając między innymi [...]
[...] około 800g węgli. http://img200.imageshack.us/img200/4153/20111020091.jpg http://img718.imageshack.us/img718/4472/20111020095.jpg Do suplementacji dodałem również ALA ( kwas alfa-liponowy 300mg ) i Chrom 400mcg. ma mi to pomóc w lepszym przyswajaniu węgli (oczywiście na masie nie jest to potrzebne więc nie musicie juz główkować czy to dodać [...]
Konwersja ALA do EPA i DHA oscyluje w granicach 2 - 6%, większość z przyjetej dawki ALA służy jako źrodło Acetylo-CoA do syntezy kwasów tłuszczowych nasyconych i jednonienasyconych, a częśc (ok 20 - 30%), ulega beta-oksydacji. Wiele jednak zalezy od spożycia tłuszczu ogółem i spozycia kwasów tłuszczowych o6. Tutaj jedno ze źrodeł: [...]
ALA - Kwas α-linolenowy tego nie da sie tal lawto okreslic maxymalnie okolo 10% choc sa dane mowiace ze 5 ze 3% ze mniej nawet duzo zalezy od spozycie 06 bo walcza o te same enzymy wiec im mniej 06 - tym wiecej o3 zostanie zamienione im wiecej 06 - tym mnije dla 03
tyle ze ALA konwertuje do epa/dha a LA (omega 6) konwertuje dalej do AA (kwas arachidonowy) tak wiec spozycie/stosunek 03 do 06 ocenia sie glownie mierzac spozycie ALA i LA ciezko z pozywienia dostarczyc wieksze ilosci epa/dha czy AA jednak gdy dostarczymy ALA i LA - one dalej konwertuja odpowiednio do EPA/DHA i AA ale walcza o te same enzymy wiec [...]