[...] chroniąc je zarazem przed zbyt dużymi ilościami tlenu. Podnosi odporność organizmu, działa miażdżycowo, wpływa na przemiane materii i energii. Źródło: zielone jarzyny, kiełki pszenicy, watroba, żółtka jaj. Zapotrzebowanie dobowe: 400 - 1500 mg Wzmożona aktywność fizyczna wpływa na większenie zapotrzebowania na wszystkie witaminy. [...]
Składniki: polędwica wieprzowa(z biedronki 8-) ) pieprz ziołowy sól oliwa z oliwek, najlepiej prosto z grecji mniam :) kiełki (brokułów/rzodkiewki itp..) cytryna/limonka Polędwice kroisz i ubijasz w cienkie plasterki, mielisz bezpośrednio na nie - pieprz ziołowy i delikatnie posypujesz solą, na patelnie oliwa z oliwek ale tylko kapke, [...]
Skladniki: -1piers z kurczaka -ok.150ml. mleczka kokosowego -cebula -czosnek -kielki sojowe -sos sojowy -przyprawy tj.:papryka slodka i ostra,curry,pieprz,granulowany czosnek Piers z kurczaka,czosnek i cebule, kroimy na male kawalki,wrzucamy do garnuszka(albo na patelnie),podlewamy ok. lyzka sosu sojowego i lekko podduszamy.Po chwili dolewamy [...]
[...] z twarożkiem: 4 ziemniaki, 1/2 łyżeczki kminku, 200-300g półtłustego twarożku, 2 łyżki mleka, 1 łyżeczka oleju, 1 jajo, kilkanaście pestek dyni, biały pieprz, dowolne kiełki. Ziemniaki ugotować w mundurkach przez ok. 30 minut w osolonej wodzie z kminkiem. Twarożek wymieszać z mlekiem i olejem. Doprawić solą, pieprzem i dowolnymi ziołami. [...]
[...] powstają tzw. hormony szczęścia – serotonina działająca kojąco i uspokajająco oraz noradrenalina, która daje energię w ciągu dnia. Główne źródła: drożdże, wątróbka, kiełki, szpinak, żółtko jajka, sałata, szparagi, brokuły, pełne ziarno zbóż. Dzienne zapotrzebowanie pokryje np. porcja szpinaku doprawionego jajkiem i posypanego kiełkami [...]
Wiek: 25 lat Wzrost: 183 cm Waga: 80 kg Trening: 1.Siłwnia-Wt,Czw,Sob Siła i ogólnorozwojówka-ok.1,5h 2.Bieganie-Pn,Śr,Pt ok. 1h sprint 3.Rower ok. 8 km dzienie(do pracy) 4.Basen Niedziel ok. 40 min tzw.moczenie dupy. 5.Koszykówka 2/tydz. po 2h Cel: Ogólne wzmocnienie organizmu i poprawa siły i szybkości pod kątem koszykówki. Zapotrzebowanie: [...]
[...] wypowiedzi daje sogi. 1posiłek:płatki owsiane-36g twaróg chudy-125g ser śmietankowy o zawartości tłuszczu 20%-50g oliwa z oliwek-15g kiełki zamiennie z pomidorkiem na ser 2posiłek:chleb żytni razowy-63g 1 jajko-60g białka z 4 jaj-160g ser śmietankowy o zawartości tłuszczu 20%-50g [...]
[...] się komórki nerwowe. Jej wysoki poziom w mózgu i układzie nerwowym zapewnia odpowiednia podaż choliny, której najbogatszym źródłem w pożywieniu są:wątroba, żółtko jaja i kiełki pszenicy.Dzienne zapotrzebowanie na acetylocholinę wynosi ok. 300-400 mg, jednak w wyniku stresu, jaki często towarzyszy nam w codziennym życiu, podaż tego składnika [...]
[...] czynności nerek i płuc, jak również od dostępności w pożywieniu składników mineralnych o oddziaływaniu zasadowym. Źródłem tych składników mogą być owoce, warzywa, kiełki, orzechy, ziarno. Zrównoważona dieta powinna składać się w 80 procentach z produktów zasadotwórczych, a tylko w 20 procentach z kwasotwórczych(...) W naszym ciele nie [...]
[...] grzybki wraz z wodą w której się moczyły, do tego wrzucamy zawartość pateni, dolewamy H2O, aby przykryły warzywa i gotujemy na wolnym ogniu ok 15 min. Po tym czasie dajemy kiełki fasoli Mung, olej sezamowy, sos rybny wraz z sojowym,imbir, pieprz ziołowy i mleczko kokosowe. Gotujemy 5 min. Wciskamy sok z limonki. Krewetki: Krewetki %-) Olej z [...]
Witaminy to zwiazki organiczne niezbedne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Biora udział w przemianach biochemicznych jako koenzymy,czyli substancje,ktorych obecnosc warunkuje prawidlowe dzialanie enzymow,bialek katalizujacych procesy przemiany materii. organizm ludzki potrzebuje male ilosci witamin (u osoby nietrenujacej) . Nie jest jednak [...]
Witam chciałbym przedstawić artykuł o diecie dla grupi krwi 0. Wiem że już był taki artykuł ale na podstawie ksiązki Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi" a poniżsdze informacje zostały pobrane z ksiązki tych samych autorów ale wydane dwa lata później (Gotuj zgodnie ze swoją grupą krwi). Tysiące zaświadczeń [...]
[...] g ogórki - 0,7 g Tabela 3. WITAMINY I ICH ŹRÓDŁA witamina źródło A - tran,jaja,pomidory,marchew,brukselka,koperek,rzeżucha, mleko i prod. mleczne B1 - chleb ciemny,kiełki i zarodniki pszenicy,drożdże,rośliny strączkowe,orzechy,asza gryczana,rodzynki,koperek,mleko,mięso,wątroba B2 - drożdże,ser biały,mleko,wątroba,jaja,kiełki [...]
[...] jagody, jeżyny, żurawiny; marchew, dynię, kapustę, kalafiora, brokuły, czosnek, czerwoną cebulę, rzeżuchę; warzywa strączkowe; oliwę z oliwek; ryby; orzechy, nasiona; kiełki, kasze. Korzystne działanie mają warzywa strączkowe. Soja np. zawiera cenną genisteinę, dzięki której kobiety w Azji rzadziej chorują na raka piersi. Warzywa z rodziny [...]
Jemy dużo warzyw i owoców. Produkty te zawierają duże ilości witamin. Często nawet nie wiemy nawet jakich. Zatem poniżej prezentuję wykaz, z którego dowiecie się w jakich produktach możecie znalesc niektóre z witamin i opis ich funkcji w organizmie: CHOLINA: -Ciecierzyca -Jarmuż -Biała Kapusta -Kalafior -Kiełki pszenicy -Lecytyna sojowa -Orzechy [...]