Sezon jesienno-zimowy to czas, w którym chorujemy dużo częściej, niż zwykle. Katar, kaszel, bóle zatok, osłabienie – zastanawiasz się, czy możesz zrobić coś, by tego uniknąć? Nie ma suplementu, który zagwarantuje, że na pewno nie zachorujesz, jednak są takie, które mogą znacząco wpłynąć na wzmocnienie Twojej odporności i zmniejszyć ryzyko rozwoju [...]
[...] cynk oraz magnez. Dlatego też nie zawsze całkowita rezygnacja z nabiału jest wskazana, ale też nie zawsze jest potrzebna. Warto nadmienić, iż produkty takie jak: maślanka, kefir czy jogurt, będące na bazie kwaśnego mleka, zawierają około 4% laktozy i są zdecydowanie lepiej tolerowane niż inne produkty zawierające cukier mleczny. Produkty [...]
[...] a tu się okazuje...zresztą poczytajcie sami. Dane pochodzą z WIEM. Kefir Napój mleczny, pochodzący z Kaukazu, wytwarzany z pasteryzowanego mleka pod wpływem grzybków kefirowych, które składają się z bakterii należących do paciorkowców - Streptococci, pałeczek fermentacji mlekowej - Lactococci, Leuconostoc oraz drożdży - Candida, [...]
witam, takie zapytanie: co wg was lepsze na redukcji; na sniadanie platki +jogurt czy kefir czy maslanka czy mleko 0,5%. no i ogolnie tak do popijania co jest naj? czy moze codziennie se z czym innym jeść dla urozmaicenia ?:> generalnie chodzi o odchudzenie sie ps. a i tak przy okazji zapytam: wie ktos na czym polegaja wlasciwosci herbat [...]
mam pytnie czym sie wlasciwie rozni kefir jogurt maslanka serwatka i tp. co najlepiej kiedy jesc. Na przyklad czym dobrze jest zalac rano platki owsiane bo mlekiem raczej nie cos czytalem ze sie slabo wchlania moze jogurtem albo kefirem ?
[...] się tylko czerstwe pieczywo pszenne, jasne, bułki i sucharki. Nabiał. Ze względu na konieczność ograniczenia tłuszczu podaje się mleko odtłuszczone świeże, i zsiadłe, kefir i jogurt z mleka odtłuszczonego oraz w niewielkich ilościach śmietankę 9% i świeże surowe masło. Stosuje się biały ser i twaróg z chudego mleka , natomiast wszystkie [...]
[...] wiele produktów, które zmniejszają ilość wytwarzanych gazów jak również eliminują ich dokuczliwy zapach. Na uwagę w szczególności zasługują niektóre produkty mleczne, jak kefir, jogurt, maślanka. W codziennym menu warto wybierać młode, delikatne i przede wszystkim świeże warzywa. W celu „rozmiękczenia" niestrawnych włókien roślinnych warto [...]
[...] łakomstwo }:-( ) 7-7:30 śniadanie- zazwyczaj owsianka na różne sposoby, czasami kanapki, jajecznica 11:00 II śniadanie- ten posiłek jest spożywany na różne kombinacje: kefir/ jogurt/ maślanka/ pieczywo/ owoce/ warzywa 14:00 obiad, 17:00 różne różności, chciałam wprowadzić zmianę i jeść o tej porze wartościową i zdrową sałatkę :-) 20:00 [...]
[...] biegunka, nadmierna produkcja gazów, wzdęcia, przelewania, Oprócz mleka laktozę zawierają również mleko w proszku, lody (z wyjątkiem sorbetów owocowych), jogurt, maślanka, kefir, sery żółte, twaróg, śmietana oraz masło (w niewielkich ilościach). Najwyższą zawartość laktozy ma mleko, dlatego osoby z objawami nietolerancji laktozy powinny unikać [...]
[...] pod znakiem owoców Np. • Owoc – wszystkie z wyjątkiem bananów i winogron s, ilość owoców dowolna, ale nie więcej niż na 20min jedzenia • Koktajl owocowy na bazie jogurtu/kefiru/maślanki • Sałatka owocowa: pokrojone różne owoce (wyjątek banany i winogrona), sok z cytryny, orzechy, słonecznik, dynia, siemię lniane, jogurt naturalny (może być [...]
[...] – pod znakiem owoców Np. • Owoc – wszystkie z wyjątkiem bananów i winogron s, ilość owoców dowolna, ale nie więcej niż na 20min jedzenia • Koktajl owocowy na bazie jogurtu/kefiru/maślanki • Sałatka owocowa: pokrojone różne owoce (wyjątek banany i winogrona), sok z cytryny, orzechy, słonecznik, dynia, siemię lniane, jogurt naturalny (może być [...]
Witam specjalistow, bo dlugich bojach zdecydowalem sie zrobic cos ze swoimi posilkami. Poczytalem troche i szczerze sie zagubilem w tym wszystkim :) Ulozylem sobie cos takiego: Zmiana na 10:00 I posilek Owsianka/serek wiejski/jaja 2 bulki z drobiem owoc II posilek Gainer III posilek Kasza/Ryz Kurczak/Rybka Warzywa (brokuly,kalafior)/owoce [...]
[...] Jaja i nabiał: w zasadzie powinno się te produkty zupełnie eliminować, dopuszczalne są produkty z grupy neutralnej (patrz poniżej), na pewno powinniśmy zrezygnować z : kefir, lody, maślanka, mleko krowie, ser biały, ser brie, camembert, cheddar, edamski, ementaler, gouda, parmezan, ricotta, szwajcarski, wiejski, serwatka, śmietana 4. [...]
[...] + chleb z masłem i miodem albo chleb z masłem i twarogiem i dżemem + kakao itp. II Śniadanie: ( ok. 9:00 ) Zazwyczaj po siłowni spożywam cos białkowego + owoc np. maślanka, kefir, jogurt + banan i jabłko itp. III Posiłek ( ok. 12:00 ) Jest no właściwie moje prawdziwe drugie śniadanie które skalda się z porcji świeżych warzyw, białka i [...]
[...] dietę od dietetyczki, którą stosowałam cały grudzień i na początku stycznia: I ŚNIADANIE Główne składowe: produkt mleczny (mleko 0,5% lub 1,5% tł., jogurt naturalny, kefir lub maślanka 0-1,5%tł): 200g dodatek węglowodanowy: (płatki zbożowe np. żytnie, owsiane, orkiszowe; musli bez cukru; otręby pszenne; otręby owsiane): 50g (ok. 5 [...]
[...] i przetwory maczne i straczkowe:Kasze grube, nie przetarte, kluski kladzione, groch, fasola, soja,bob,grube makarony. Mleko i jego plynne przetwory:Maslanka, serwatka, kefir, jogurt. Sery:Sery twarde, fermentowane. Jaja:Gotowane na twardo, jajecznica, jaja sadzone i omlety smazone. Mieso i ryby:Wszelkie tluste gatunki miesa, drobiu, ryb. [...]