[...] determinizmu pokarmowego. Węglowodany zapewniają równowagę energetyczną tym skuteczniej, im bardziej zbilansowane są dostarczające ich pokarmy i im mniejszy jest ich indeks glikemiczny. Takimi pokarmami człowiek szybko się najada (stan ten odpowiada zaprzestaniu przyjmowania pokarmu, które antycypuje pojawienie się substancji odżywczych; [...]
[...] i tym samym nie wydzielał nadmiaru insuliny? Montignac odpowiada: „ należy tak zmienić swoje obyczaję żywieniowe, aby oprócz białek i tłuszczów spożywać węglowodany o niskim indeksie glikemicznym(IG>50)" „ koniem trojańskim otyłości są „złe" węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, powodujące wzrost stężenia cukru we krwi, co w konsekwencji [...]
[...] wyboru. Może być na diecie z pieczywem/zbożem codziennie, jadać zboża co jakiś czas, albo nie jadać ich w ogóle. Mamy wolną wolę. Znamy podział produktów ze względu na indeks glikemiczny. Jest korzystny. Nie odzwierciedla jednak alergicznego/alergogennego działania pokarmów. Można zjeść pół nektarynki, pół jabłka, pół grejpfruta na posiłek. [...]
[...] lub białkowo-tłuszczową kolacją. To jeśli idzie o 3 główne posiłki w między czasie dojdą dwa lekkie posiłki najlepiej białkowo warzywne. W Twoim przypadku indeks glikemiczny nie powinien przekraczać 50 jednostek. czyli jesz to: IG poniżej 20 bakłażany, cebula, cukinia, czosnek, orzeszki ziemne, papryka, pomidory, seler naciowy [...]
[...] witamin. Jak ustalisz dietę, zobaczymy czy brakuje jakiś. Jeśli tak, zwiększymy ich ilość. Marchew możesz oraz powinnaś jeść - węgli ma tyle co nic. Nie zwracaj uwagi na indeks glikemiczny posiłków, lecz ich ładunek glikemiczny. Później zaproponuję Ci jakieś posiłki. Edit. Moja propozycja na pierwszy etap diety: Posiłek I-szy: jajecznica z 3 [...]