[...] czy nasionami. Część osób jednak zastanawia się, czy poddanie ich obróbce termicznej lub mieleniu wpływa negatywnie na obecne w nich składniki odżywcze? Zdecydowanie nie. O ile ma to wpływ w pewnym stopniu na przetworzenie produktu i zawartą w nim ilość witamin i składników mineralnych, które nie są stabilne pod wpływem temperatury, to składniki [...]
Cześć! Przede wszystkim musisz wiedzieć ile powinieneś spożywać kalorii. Zachęcam do zerknięcia poniżej: Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze [...]
To ile Ci przybędzie masy ciała, czy o ile kilogramów zwiększysz wyciskanie na ławce poziomej jest uzależnione od masy czynników, takich jak: Twój staż, to jak wygląda plan treningowy, doświadczenie treningowe, aktualna dieta, suplementacja, od tego jak wyglądają procesy regeneracyjne, progresja obciążeń, czy w Twoim życiu nie ma obecnie dużo [...]
[...] w diecie. W rozkładzie makroskładników na początek przyjmujesz białko 2 g , tłuszcze 1-1,5 g na kg masy i reszta kalorii z węglowodanów Moje zapotrzebowanie kaloryczne to około 2300 kcal. Nie wiem czy dobrze liczę ile mam sporzywać białka i tłuszczy. 2 x 51 = 102 1,4 x 51=71 Dobrze? Zmieniony przez - michv w dniu 2020-04-15 00:58:30
Cześć! Na samym początku to oblicz ile potrzebujesz kalorii, tutaj znajdziesz wzór -> http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki [...]
Mam jeszcze jedno pytanko, jak mam sobie obliczyć ile powienienem jeść dziennie węglowodanów i białka, jest jakiś przelicznik na wagę ciała ? Pozdrawiam. DARIUSZ
[...] należy zacząć od eliminacji produktów przetworzonych jak: słodycze, przekąski, słodzone napoje, fast-food, smażone w panierce i głębokim tłuszczu, alkohol. Aby wiedzieć, ile musisz jeść na redukcji, warto wyliczyć zapotrzebowanie kaloryczne tym oto wzorem: https://potreningu.pl/articles/5255/zapotrzebowanie-kaloryczne-dla-wnikliwych-. [...]
Cześć! Na samym początku diety redukcyjnej rozpocznij od wyliczenia ile powinieneś spożywać kalorii. http://www.sfd.pl/-t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie kaloryczne znajdziesz w tym linku. Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 [...]
Cześć! Myślę, że powinieneś rozpocząć od dobrze ułożonej diety, która nie będzie eliminowała makroskładników. Najpierw przelicz ile powinieneś jeść : Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: [...]
[...] brzuchu jest efktem tego w jaki sposób się odżywiasz oraz wysokiego poziomu kortyzolu na jaki narażasz swój organizm. Niestety nie ma szybkiego rozwiązania. Aby sprawdzić ile powinnaś jeść zachęcam do zerknięcia na poniższy artykuł: Następnie rozłożyć kalorie pomiędzy makroskładniki: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. [...]
[...] kwasy tłuszczowe 35 g, jednonienasycone 15 g, nasycone 3,5 g). Orzechy włoskie zawierają 2g kwasów omega 3 (ALA) oraz niestety aż 33 g omega 6. Niestety nie da się określić, ile będzie ważył jeden orzech. Wynik to z tego, że każdy orzech ma inną wielkość i masę. Jednak nie powinniśmy mieć z tym żadnego problemu, ponieważ podstawą w domu każdej [...]
czy ktos pomoze?? nie wiem. mam wyliczone dzienne zapotrzebowanie ka kalorie,ale nie wiem ile czego na kg masy ciała zeby np wiedziec ile dziennie potrzebuje weglowodanów. prosze o pomoc!! przepraszam jesli wkurza kogos moja niewiedza...
[...] mieć nadwagę, - być początkująca jeżeli chodzi o trening, - trenować siłowo (na siłowni z ciężarami), - spożywać 45% kalorii z białka w diecie redukcyjnej. Jeżeli nie wiesz ile powinnaś jeść to tutaj możesz sobie obliczyć swoje zapotrzebowanie: Następnie podziel odpowiednio makroskładniki: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy [...]
[...] musisz większość kalorii dostarczać ze stałych pokarmów, natomiast odżywki powinny być dodatkiem, a nie powinny dostarczać prawie 1/2 zapotrzebowania. Warto abyś sprawdził ile kalorii powinieneś spożywać korzystając ze wzoru -> http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: [...]
Spożywanie posiłków zarówno przed, jak i po treningu nadal nastręcza wielu wątpliwości. Najczęściej pojawiają się pytania na temat tego z czego powinien się taki posiłek składać oraz w jakim czasie przed lub po wysiłku powinniśmy go spożyć, aby wyciągnąć z niego jak najwięcej wartości odżywczych. 1. Ile czasu spożyć posiłek przed treningiem? 2. Co [...]
[...] jeżeli chodzi o spacery czy rower, to staraj się dużo chodzić lub dojeżdżać rowerem do pracy. Na początku to w zupełności wystarczy. Warto też abyś zadbał o dietę, sprawdź ile kalorii powinieneś spożywać korzystając ze wzoru -> http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: [...]
[...] ja mam 170cm i 83 albo 4 kilo, nie sprawdxzam codziennie zeby sie nie zalamac ;) Hmmmm bede staral sie wziasc za to bieganie, na poczatek, chociaz krotkie no i juz kupilem karnet na basen, 10 wejsc na miesiac, to moze tez cos da...chleb pelnoziarnisty tez cos da prawda?? :) no i jeszcze jedno, apropo tych weglowodanow, ja uniknac tych [...]
[...] 3 razy w tygodniu :-) Tylko pod warunkiem, że zjesz mniej niż zużyjesz. Przyznam, że skróty MC, WL oraz "żołnierz" nic mi nie mówią. Nie liczę kalorii choć sprawdzam co ile ma kalorii oraz tłuszczu, ale na 100% w tej chwili więcej spalam niż zjem. Nie potrafię się jednak ustosunkować do zawartości węglowodanów, bo nie do końca rozumiem ich [...]
[...] bilans kaloryczny z pewnością jest ujemy, to nie możemy też ignorować jakości pożywienia. Mam tu na myśli eliminację produktów o wysokim i średnim stopniu przetworzenia na ile to możliwe. Z pewnością warto kompletnie wykluczyć rafinowany cukier i glukozę, jeśli nadal chcesz skutecznie redukować. W kwestii utrzymania tkanki mięśniowej, to [...]
Cześć! Na samym początku oblicz ile tak naprawdę Twój organizm potrzebuje aby być na zerze kalorycznym. Bo może być tak, że ta liczba się znacznie różni od 3000 kcal. Tutaj możesz znaleźć wzór do obliczenia zapotrzebowania ->http://www.sfd.pl/-t276436.html Jeżeli ta liczba będzie mniejsza niż 3000 kcal, to zostań tej kaloryczności. Natomiast [...]