[...] pipersi z kurczaka,albo z indyka,w ogóle mięso jest ok.niby lepiej gotowane,ale nie bądźmy fanatykami,ja tam smażę,bo lubię:) ryby najlepsze tłuste typu łosoś,makrela,halibut ale ogólnie każda dobra,morska lepiej bo ma więcej kwasów tłuszczowych omega-coś-tam-cos-tam. mowiłam już o maśle orzechowym? na pewno mowilam,ale ma być takie [...]
[...] kraby, małże. Jedz je kilka razy w tygodniu. Większość z nich stanowi najlepsze ęródło chudego białka, a nawet jeśli są bardzo tłuste, jak np. śledę, makrela, łosoś, halibut, pstrąg tęczowy czy tuńczyk, to tłuszcz ten jest zdrowy, bo obfituje w kwasy omega-3. - Jasne mięso drobiowe. Pierś kurczaka lub indyka zawiera znacznie mniej [...]
Mam taką ciekawostkę, może się komuś przyda : Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w gramach na 100g produktu Łosoś atlantycki, hodowlany, smażony, wędzony 1.8 Sardela europejska, w oleju, po odsączeniu 1.7 Sardynki w sosie pomidorowym, całe, po odsączeniu 1.4 Śledź atlantycki, marynowany 1.2 Makrela atlantycka, smażona, wędzona 1.0 Pstrąg [...]
Hmm no kwestia gustu,ja lubie tunczyka,a no cóz zapach jest jaki jest Wszystko kwestia smaku,dla mnie pyszny -grejpfrut,ciemny chleb z twarozkiem,a z takich rzeczy ktorych generalnie nie jem(uwazam na diete)to halibut z cytryną + kluski(zamiast kasze jem)
pewnie chodzi o rybę tłustą (halibut, makrela, łosoś) a nie chudą typu mintaj, dorsz. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w rybach tłustych dają uczucie sytości (wbrew swej nazwie hehe )
[...] dlatego choć jest cennym źródłem pokarmowym nie powinna być nadużywana. Dla naszego organizmu najcenniejsze są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, których źródłem są ryby morskie (łosoś, makrela, halibut, sardynki, tuńczyk) oraz oleje sojowe i słonecznikowe. Przygotuję w najbliższym czasie większy art. na ten temat. Pozdro Dareckyy
To tak jeszcze dla jasności : Źródła kwasów tłuszczowych OMEGA-3: tłuste ryby (halibut, łosoś, makrela, pstrąg), tran, olej lniany. Źródła kwasów tłuszczowych OMEGA-6: orzechy, pestki słonecznika, dyni, porzeczki, olej z wiesiołka i ogórecznika. Źródła kwasów tłuszczowych OMEGA-9: oliwa z oliwek, pestki słonecznika, ziarno sezamu, awokado, olej [...]
[...] problem.... TŁUSZCZE jakoś zatrzymuja mi się na migdałach, dopuszczalne sa kapsuły i sosy do sałat, nic więcej tłustego nie przełknę, ani wędlin, ani mięsa (no ostatnio halibut wędzony byl na tapecie i przysięgam że po 100g dziennie przez 2 dni trząsa mną po dziś dzień) zaczęło mnie nachodzić na czysty rosół z kroplą tobasco i pietruszką, [...]
Halibut wędzony 100gr: - 239 kcal - tłuszcz 17,2 gr - białko 20,9 gr - węglowodany 0,1 gr. Nie ma praktycznie żadnej różnicy pomiędzy poszczególnymi gatunkami halibuta
Anar Halibut http://wiem.onet.pl/wiem/01209f.html Serek ziarnisty to ser twarogowy (a właściwie ziarna twarogowe - ok 0,5 cm średnicy) ze śmietanką i solą sprzedawany w opak 130-200 g o ile sie nie myle to w 100g ma 12g białka i 6 g tłuszczu Np "Serek Wiejski" zobacz w jakimś spożywczym albo w supermarkecie - muszą być
spox:) ale mam pytanko co to jest: a)ser twarogowy ziarnisty (to to samo co ser twarogowy chudy?) b)halibut i jezeli mozna to jaki "sklad" jest tych produktow :)