Lepszym rozwiązaniem było by gotowanie ryżu i pieczenie, gotowanie mięsa. Oliwa z oliwek nie nadaje się do smażenia ponieważ ma niską temp. dymienia. Jeśli bardzo chcesz smażyć kup spray do smażenia Oli-oli lub PAM chyba że masz patelnie do której potrawy nie przywierają. Pamiętaj, że w smażenie w temp. powyżej 180C jest niebezpieczne dla zdrowia. [...]
[...] W smazeniu istotne jest, by nie podgrzewac za mocno tluszczy, niedopuszczajac tym samym do charakterystycznego dymienia. No i smazymy bez panierki. Jednakze przede wszystkim gotowanie, grillowanie, gotowanie na parze, pieczenie. //Diete masz ogolnie dobrze ulozona, tylko zdecydowanie za malo jesz. Ustaw sobie 200g B, 200g ww i 100g T na poczatek [...]
[...] marszobiegi - 30 miin Znajomy dziś przywiózł kurczaka ze wsi. Jeszcze wczoraj biegał, a dziś już jest łysy i poćwiartowany. :-) Nie miałam dziś zbytnio ochoty na gotowanie. Znalazłam ciekawe rozwiązanie dla leniwych. Płatki ryżowe. Gotowanie tylko parę minut :-D Dzisiejsza Micha Rozkład: 130B/70T/130W WARZYWA: sałata, pomidorki, [...]
A ja Ci powiem tak, CAŁKOWICIE CIE ROZUMIEM!!!! Nic nie piszę na swoim dzieniku w obawię że zostanę zaraz skrytykowana, ale mnie też męczy moja dieta, ciągłe gotowanie i fakt, że choć jem zdrowo to mam ciągłe problemy żołądkowo - jelitowe i nikt nie wie dlaczego. Chodzę od lekarza do lekarza, zaczełam ćwiczyć, mam reklamówkę leków, wizytę u [...]
[...] zwykłą piersią z kurczaka smażoną lub pieczoną. Nazwać to możesz jak chcesz. Pierś z kurczaka jest jednym z zalecanych źródeł białka w diecie. Z kolei sposoby obróbki są dowolne. Jak lubisz lub jaką masz możliwość. Gotowanie, smażenie, pieczenie, duszenie, grillowanie, gotowanie na parze i różne inne można zamieniać w zależności od upodobań.
Ożywione pokarmy są kluczem do naszego zdrowia i długowieczności. Pozwalają naszemu ustrojowi funkcjonować jak należy. Nasz ustrój ewoluował ponad 4 miliony lat. Przez ww. 3950000 lat jedliśmy tylko surowe, ożywione pokarmy. Zaledwie ostatnio zaczeliśmy jadać przegrzną żywność. Kiedy spojrzymy na inne zwierzęta w naturze, nie spostrzegamy [...]
[...] gotować lub piec, smażenie na końcu. Krótkie smażenie na oliwie, długie na smalcu. Sory za jeszcze jedno pytanie, ale dzięki temu pytaniu już będę wszystko wiedział. Czyli gotowanie do 100 stopni a smażenie do 180 stopni lecz gotowanie lepsze. Ale żeby ugotować to na czym? tzn. kroje fileta z kurczaka, wrzucam na patelnie i podgrzewam na [...]
[...] carbo, a na noc jakiś twaróg, jaja, oliwa z oliwek ŁĄCZNIE OKOŁO B=220g WW=500g T=60g Kcal= okolo 3200g // wyliczenie do poprawki Mam jeszcze pytanko co do przygotowania Piersi z kurczaka...w jaki sposob ja przygotowujecie....chodzi mi o to czy ja gotujecie czy pieczecie bo o smazeniu nie ma raczej mowy // gotowanie - rosołek, gotowanie na parze
[...] - Tortury obejmowaly : lamanie na kole, wieszanie za rece z ciezarami u nog, sciskanie czulych czesci ciala, sadzanie na goracych weglach lub zelazie, wylamywanie stawow, gotowanie zywcem itp. Byla to "ludzka" - jak zapewnia kosciol - metoda badan. -Na narzedziach tortur umieszczano motto: "Chwala niech bedzie panu"... [...]
Wszystko wychodzi na 0 , ponieważ : Przykład : Usmaż sobie jajka , to te białko ścięte jest do niczego. Dlatego też gotowanie , smażenie , pieczenie itd. zmiejsza wartość odżywczą posiłków . Dlatego surowe jajko ma większą wartość odżywczą niż smażone. Gotowanie warzyw też "zabija" w nich witaminy i inne białka , węglowodany. [...]
[...] w stanie sie tym niezaglodzic. Sprobuj sam przygotowywac sobie czesc posilkow, nie musisz od razu narzucac polowie rodziny niesmacznych dla nich potraw na obiad, ale gotowanie ryzu czy makaronu (najlepiej al-dente z ciemnego zboza, jesli chcesz go miec w diecie) to cos co mozesz we wlasnym zakresie wprowadzic nie katujac sie. Ja bym do [...]
Gotowanie na parze > gotowanie > ew. pieczenie. Grill choćby teflonowy podpada bardziej pod smażenie(wysokie temp, bezpośredni kontakt w powierzchnią grzejną).
Nie licz kcl już ci pisałem wiele razy bo rośniesz i zbilansowane diety nie dla ciebie. Smażenia się powinno unikać, najbardziej odpowiednie jest gotowanie,gotowanie na parze,pieczenie... Pzdro Zmieniony przez - Viren w dniu 2010-03-06 20:36:12
Podobnie jak z ryżem. Wartości są bardzo przybliżone. Ale czym dłuższe gotowanie tym niszczymy witaminy oraz rozrywamy chemiczne związki pomiędzy elementami mineralnymi. Najgorsza sytuacja jest z żelazem, które praktycznie w ogóle nie przyswaja się z gotowanych potraw. Gotowanie niszczy również fitocydy (substancje hamujące rozwój bakterii i [...]
to nie prawda, ze gotowanie nie zmienia wartosci odzywczych ryżu .... jakby tak bylo to by nie bylo sensu go gotowac .... po t osie gotuje ryz ,zeby jego wartosc odzywcza byla wyzsza niz niegotowanego .... kazde zboze ugotowane ma wyzsza wartosc odzywcza niz niegotowane z prostego powodu: wzrasta jego przyswajalność .... wiekszosc pokarmow poddana [...]
ok dzięki, wiec nie mam sie czym martwic? Zapytam jeszcze jaka obróbka termiczna wg Was jest najlepsza i najzdrowsza? Gotowanie? niektorzy mowia ze gotowanie najlepsze ale niedobre, a mi akurat smakuje gotowana pierś. pozdro
[...] lała na patelnię wodę i tak to "smażyła". Nie chodzi o to, że lubię smażyć, nic z tego co jem nie jest smażone, po prostu nie widziałem innych opcji. Piekarnik to za dużo pitolenia się a gotowanie na parze? Nie wiem za bardzo jak to się robi, ale brzmi dobrze, gotowanie to najlepsza możliwość, muszę poczytać na ten temat. Pozdrawiam.
Głównym źródłem żelatyny są odpadki skór cielęcych, wieprzowych oraz świeże kości. Klej wyrabiany jest natomiast z prawie wszystkich surowców bogatych w kolagen, które nie zostały zużyte do produkcji skór garbowanych i żelatyny. Mogą one nawet zawierać skrawki skór garbowanych, ścięgna, kości, rdzenie rogów, mizdrę i okrawki z solonych skór [...]