jak to jest z warzywami,czy pod wpływem obróbki traca cześć witamin? jak długo powinno się je gotować. np kalafior czy brokuły, bo surowchy to chyba nie nalezy jeść bo sa nie przyswajalne.
[...] małym (czy dużym albo średnim) ogniu 7.po ugotowaniu wylewam wodę czy tam wywar z tego schabu 8. nie czekam ani chwili tylko wcinam schab (ewentualnie czekam 15-20min. na ugotowanie kaszy gryczanej) To ma być posiłek przedtreningowy, po treningu filet z kurczaka gotowany z kaszą gryczaną Nigdy nie przyrządzałem wieprzowiny i wołowiny (tylko [...]
Mam pytanie odnosnie podgrzewania bialka w proszku. Chce sobie dodac do platkow owsianych, ktore zalewam wrzatkiem, albo goracym mlekiem. Czy straci wartosci odzywcze ? Widzialem sporo filmikow gdzie byly robione placki owsiane z odzywka i wszystko smazone, albo batony i odzywka byla zapiekana. Jak to jest z ta temperatura ? Aha i jak ktos ma [...]
z tego co wiem najzdrowszy sposob przygotowania miesa to gotowanie. teraz pytanie, jak uczynic drob/wolowine mniej suchymi, zeby latwiej bylo je zjesc po ugotowaniu. macie jakies sposoby?
Witam ! Mianowicie do swojej diety jako zmiennik piersi z indyka dam tym czasowo wołowinę . I teraz pytanie ? - wiadomo zmazenie wolowiny zajmuje od 4-10 min - a gotowanie cza poswiecic dosc sporo czasu Dlatego pytanie do was co wybrac Ja osobiscie bym wybrał smazenie , poniewaz zajmuje mniej czasu Ale widomo gotowane jest zrowsze dlatego [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witam, Zaczynam i próbuje zredukować nieco wagi i korzystam z programu ustalającego mi dzienne zapotrzebowanie. Wszystko idzie dobrze, jednak mam kilka problemów przy nadawaniu kalorii.. Jak mam obliczać ile ma potrawa smażona kcal? Powiedzmy że mam filet z piersi kurczaka i ma on PRZYKŁADOWO 300 kcal przy 150 gram. Ile będzie miał po usmażeniu w [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Proszę pomóżcie w ogarnięciu tematu jak się gotuje na parze na które bardzo chciałbym się przestawić ze względu na oszczędność czasu. Chcę się zapytać o przyrządzeniu kurczaka tak aby wyszedł podobny do tego smażonego, no nie wiem z taką jakby panierką... Jakich przypraw używać? Czy mam go obtaczać w oleju czy oliwie? Czy może kupić jakiś olej [...]
Czytałem trochę podwieszonych i zaciekawiła mnie różnica między tytułowym blanszowaniem na parze, a gotowaniem na parze. Czym różni się jedno od drugiego? Czasem obróbki i temperaturą, w której zaczyna się gotowanie/blanszowanie? Ciekawi mnie też kwestia obgotowywania/odgotowywania mięsa, zwłaszcza nafaszerowanego hormonami i antybiotykami drobiu. [...]
[...] 16.00 i praktycznie codziennie do 1-2 w nocy trzeba siedzieć w książkach a już o 6 trzeba wstawać ...). Stąd też moje pytanie czy macie jakieś ,,tipy" lub szybkie zamienniki pełnowartościowych posiłków czy niestety ale z siłownią mogę się pożegnać, bo czasu na gotowanie praktycznie w ogóle nie mam. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam!
przykladowo ryz na oapkowaniu ma 80g weglowodaniu. ile z nich zostanie po ugotowaniu ryzu ? albo makaronu? piers z kurczaka ma 20g bialka na 100g jesli ugotuje rosol na samych piersiach z kurczaka ile w 100 g takiej ugotowanej piersi moge sie spodziewac g bialka?? to samo tyczy sie smazenia ryby ? ile g zostanie ? mam ktos moze takiej informacje ? [...]
Jak długo gotujecie schab wieprzowy lub jakiś inny rodzaj mięsa wieprzowego lub wołowego? Co polecacie? Na wrzątek czy zimną wodę? Pytam, bo chcę pierwszy raz ugotować
https://www.youtube.com/watch?v=JaevZuBIXUY Zapraszamy do obejrzenia pierwszego odcinka "Gotowania z Naczkiem". W cyklu będziecie mogli zobaczyć jakimi smacznymi i zdrowymi potrawami można urozmaicić swój jadłospis. Potrawy według swoich przepisów przygotowuje Przemek Naczk V-ce Mistrz Polski juniorów w Kulturystyce, a prywatnie Kucharz w gdyńskim [...]
No pytanie jak w temacie - jaki smak maja potrawy gotowane na parze? Chodzi mi glownie o smak piersi z kurczaka. Czym (o ile w ogole) najlepiej doprawiac? Jakie warzywa najlepiej do parowaru ? Na dniach mam zamiar kupic parowar wiec wole wiedziec jak potrawy beda smakowac. A na co jeszcze zwrocic uwage przy kupnie ?? Pozdrawiam:)
jak długo gotuje się potrawy na parze.proszę o podanie czasów gotowania wędlin ryb warzyw ziemniakow jajek i innych produktów.kupiłem parowar elektryczny ichciałbym się zdrowo odżywiać, ponieważ jestem cukrzykiem . nie mogę jeść nic smażonego a wgotowanych produkty tracą swoja wartość.proszę o pomoc .
Witam! Niedawno zacząłem stosować dietę. Ale mam kłopot z czasem aby gotować codziennie ryż, kuraka, jaja itd. Zajmuje to tak z godzinkę. Matki też nie chcę obarczać dodatkowymi zajęciami, myślę, że to co ma na głowie wystarczy. Co sądzicie w takim wypadku o gotowaniu na zapas- np. na trzy dni do przodu? Czy jedzenie znacząco straci walory [...]
Witajcie :) Otoz interesowaloby mnie informacje nt gotowania odzywki bialkowej - dajmy na to ze chce miec cieplutka zupke etc ...i zagotuje po prostu odzywke bialkowa. Jak myslicie - stanie sie cos ? Grasik jak mozesz - wypowiedz sie co o tym sadzisz Interesuja mnie wszystkie typy i rodzajeodzywek bialkowych - od kazeinatow przez albuminy do [...]
w jakim naczyniu gotować na parze, po posiadam takie sitko żeby tu położyć na garnku i coś na parze robić, ale to jest bardziej do klusek z truskawkami itp. Cięzko to raczje przykryć tylko miską, ale trzeba uważać zeby nie spadło. Czy zeby np. gotować an parze rybe albo kurczaka to potrzeba przykrywać czy nie ??
Tak jak w temacie. Bo przecież w tej wodzie zostaje najwięcej wartości odżywczych po ugotowaniu... Co robicie z tą wodą, bo kurczak potem jest prawie bez smaku... Ewentualnie czy może być pieczona pierś w mikrofalówce? Bo mam taką opcję jak GRILL Zmieniony przez - Czorny_Kor w dniu 2009-03-21 14:53:22
[...] ugotowalem ryz i piers a potem podsmazylem z przyprawami na patelni i czy to ma jakikolwiek sens? wiem ze lepsze jest zarelko gotowane, ale czy jesli podsmaze to z 3min to cale wczesniejsze gotowanie traci sens? roznica jest tez taka ze jak to podsmaze to moge zjesc o wiele wiele wiecej moj organizm przestaje wypychac to jedzenie na zewnatrz ;)