...
Napisał(a)
z tego co wiem najzdrowszy sposob przygotowania miesa to gotowanie. teraz pytanie, jak uczynic drob/wolowine mniej suchymi, zeby latwiej bylo je zjesc po ugotowaniu. macie jakies sposoby?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Ja tez mam pytanie dotyczace gotowanie. Gotowanie kurczaka w wodzie trwa z 20 minut, a jak wiemy im dluzsza obrobka tym bialko mniej przysfajalne.
Wychodzi na to ze bardziej oplaca sie grillowac ?
Wychodzi na to ze bardziej oplaca sie grillowac ?
...
Napisał(a)
może być też na
parze,pieczone,grillowane.
ja czasem zapodaje
do połowy ugotowaną,
i dalej podduszam z
warzywami.
pozdro
parze,pieczone,grillowane.
ja czasem zapodaje
do połowy ugotowaną,
i dalej podduszam z
warzywami.
pozdro
...
Napisał(a)
a czy grillowanie jest zdrowe jak to robic czesto? slyszalem ze nie. i tak samo z pieczeniem, ze tylko gotowanie jest najlepsze. prawda?
...
Napisał(a)
Na parze! jak nie masz takiego garnka do gotowania na parze...
to zwyły garnek, wlej do niego ok 2 cm wody i tam włóż mięskowarzywaitp
Grillowane za często nie za zdrowo...
to zwyły garnek, wlej do niego ok 2 cm wody i tam włóż mięskowarzywaitp
Grillowane za często nie za zdrowo...
--=Zanim zadasz kolejne pytanie na forum=--
http://www.sfd.pl/Pierwsza_Wizyta_Jasia_na_FORUM-t355004.html
"Jak nie wiesz to się dowiedz, wpierw pomyśl potem powiedz..."
...
Napisał(a)
Gotowanie kurczaka w wodzie trwa z 20 minut, a jak wiemy im dluzsza obrobka tym bialko mniej przysfajalne.
Wychodzi na to ze bardziej oplaca sie grillowac ?
Wychodzi na to ze bardziej oplaca sie grillowac ?
...
Napisał(a)
powiem tak: dzisiaj zrobiłem sobie cycki z kurczaka, posypałem je ostrą papryką i przyprawą do gyrosa (dużo żeby smak był dobry ;] ) i polałem oliwą z oliwek. I siuu do piekarnika, tam nie wiem ile się piekł ale musiałem go kontrolować, tj. jeśli po przecięciu mięsko w środku jest białe (czyli nie surowe) to już będzie dobry. Na końcu polałem resztą oliwy, która została w formie do pieczenia. MIÓD :) I Soczyste.
...
Napisał(a)
Bez roznicy robcie sobie jak lubicie, zeby Wam sie nie znudzilo. A rozne przepisy mozna znalezc uzywajac wyszukiwarki.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
aby mięso gotowane można było łatwo przełykać (jak wiadomo takie mięso szczególnie z piersi kurczaka jest bardzo suche)stosować można różnego rodzaju sosy które zabezpieczają mięso przed wyschnięciem ułatwiają przełykania a także zwiększają wartość odżywcza potrawy. pamiętać należny, iż sosy ze względu na to, iż ich produkcja opiera się głównie za zastosowaniu tłuszczu szczególnie masła a także mąki powoduje to ich dużą kaloryczność.
...
Napisał(a)
co do grillowania - potrawy grillowane są bardziej niezdrowe i ciężko strawne. [związki mailarda itp] jeżeli nie posiadamy odpowiednich urządzeń [parowaru] wystarczy nam garnek i sito cedzakowe na który układamy półprodukty do obróbki termicznej a na dno garnka wlewamy wodę - to wszystko! jeżeli mięso ma być wartościowe możemy je również ugotować w wodzie z tą różnica, iż mięso wrzucamy na wrzątek - powoduje to szybkie ścięcie powierzchni mięsa[ścięcie białka] przez co składniki odżywcze nie wydostają się do wody - pozostają w mięsie][nie należy takze mięsa takiego rozdrabniać gdyż powoduje to powstanie większej powierzchni oddawania związków odżywczych do wody] (jeżeli chcemy uzyskać wartościowy bulion robimy odwrotnie mięso wrzucamy na zimna wodę rozdrabniając)
Polecane artykuły