SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

gotowanie miesa

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 12053

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
z tego co wiem najzdrowszy sposob przygotowania miesa to gotowanie. teraz pytanie, jak uczynic drob/wolowine mniej suchymi, zeby latwiej bylo je zjesc po ugotowaniu. macie jakies sposoby?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 55 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 505
Ja tez mam pytanie dotyczace gotowanie. Gotowanie kurczaka w wodzie trwa z 20 minut, a jak wiemy im dluzsza obrobka tym bialko mniej przysfajalne.
Wychodzi na to ze bardziej oplaca sie grillowac ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 440 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 5367
ja bym polał jakims sosem to miecho
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 362 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 15511
może być też na
parze,pieczone,grillowane.

ja czasem zapodaje
do połowy ugotowaną,
i dalej podduszam z
warzywami.

pozdro
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
a czy grillowanie jest zdrowe jak to robic czesto? slyszalem ze nie. i tak samo z pieczeniem, ze tylko gotowanie jest najlepsze. prawda?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 49 Napisanych postów 5025 Wiek 35 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 44469
Na parze! jak nie masz takiego garnka do gotowania na parze...
to zwyły garnek, wlej do niego ok 2 cm wody i tam włóż mięskowarzywaitp

Grillowane za często nie za zdrowo...

--=Zanim zadasz kolejne pytanie na forum=--
http://www.sfd.pl/Pierwsza_Wizyta_Jasia_na_FORUM-t355004.html

"Jak nie wiesz to się dowiedz, wpierw pomyśl potem powiedz..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 55 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 505
Gotowanie kurczaka w wodzie trwa z 20 minut, a jak wiemy im dluzsza obrobka tym bialko mniej przysfajalne.
Wychodzi na to ze bardziej oplaca sie grillowac ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 500 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 4871
powiem tak: dzisiaj zrobiłem sobie cycki z kurczaka, posypałem je ostrą papryką i przyprawą do gyrosa (dużo żeby smak był dobry ;] ) i polałem oliwą z oliwek. I siuu do piekarnika, tam nie wiem ile się piekł ale musiałem go kontrolować, tj. jeśli po przecięciu mięsko w środku jest białe (czyli nie surowe) to już będzie dobry. Na końcu polałem resztą oliwy, która została w formie do pieczenia. MIÓD :) I Soczyste.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6266 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Bez roznicy robcie sobie jak lubicie, zeby Wam sie nie znudzilo. A rozne przepisy mozna znalezc uzywajac wyszukiwarki.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1
aby mięso gotowane można było łatwo przełykać (jak wiadomo takie mięso szczególnie z piersi kurczaka jest bardzo suche)stosować można różnego rodzaju sosy które zabezpieczają mięso przed wyschnięciem ułatwiają przełykania a także zwiększają wartość odżywcza potrawy. pamiętać należny, iż sosy ze względu na to, iż ich produkcja opiera się głównie za zastosowaniu tłuszczu szczególnie masła a także mąki powoduje to ich dużą kaloryczność.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1
co do grillowania - potrawy grillowane są bardziej niezdrowe i ciężko strawne. [związki mailarda itp] jeżeli nie posiadamy odpowiednich urządzeń [parowaru] wystarczy nam garnek i sito cedzakowe na który układamy półprodukty do obróbki termicznej a na dno garnka wlewamy wodę - to wszystko! jeżeli mięso ma być wartościowe możemy je również ugotować w wodzie z tą różnica, iż mięso wrzucamy na wrzątek - powoduje to szybkie ścięcie powierzchni mięsa[ścięcie białka] przez co składniki odżywcze nie wydostają się do wody - pozostają w mięsie][nie należy takze mięsa takiego rozdrabniać gdyż powoduje to powstanie większej powierzchni oddawania związków odżywczych do wody] (jeżeli chcemy uzyskać wartościowy bulion robimy odwrotnie mięso wrzucamy na zimna wodę rozdrabniając)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Prochy i Plan na początek....

Następny temat

wyszczuplenie ud + łydek

WHEY premium