[...] kosztow diety i nie chce mi sie doslownie pieprzyc z tym wszystkim, taki zestaw (OBIAD I i II) juz mam tak obcykany, ze zajmuje mi to prawie dokladnie tyle ile zajmuje gotowanie ryzu, a takie kromeczki trzeba kroic, smarowac i tak dalej, z drugiej strony w margarynie mamy jedno bardzo niewielu zrodel tluszczy nienasyconych (nasyconych tez), [...]
[...] organizmu na witaminę C. Dostarcza dużo beta-karotenu. Który w organizmie jest przekształcany na witaminę A oraz kwas foliowy, żelazo i potas. Warto tez dodać , że gotowanie w wodzie pozbawia brokuły prawie połowy zawartej w nich witaminy C . lepiej więc ugotować je na parze, opiec w kuchence mikrofalowej lub podsmażyć. 5. SAŁATKI Dla [...]
Chciałbym przytoczyć pewien artykuł z magazyny "żyjmy dłużej" - w odpowiedzi na spore zainteresowanie produktami sojowymi. Myślę, że spotka się on z niemałym zainteresowaniem ( - pozdro 4 smoczek ) Soja i produkty sojowe artykuł mgr. Magdaleny Makarewicz-Wujec i dr. n. med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu Żywności i [...]
[...] (i robi to nadal!). Ich sprzedaż rośnie, a im więcej ich jemy, tym mniej spożywamy innych węglowodanów. W miarę jak nasze życie nabiera tempa, mamy coraz mniej czasu na przygotowanie posiłków ze świeżych produktów i stajemy się zależni od gotowych dań produkowanych przez firmy, którym zależy na osiągnięciu zysku, a nie na naszym zdrowiu. [...]
[...] zdaza mi sie zapomniec o gotujacym sie ryzu... czy gdy sie rozgotuje to ma mniejsze wartosci odzywcze? np tak o 20 minut za dlugo sie gotuje. Nieraz nie mam czasu na ponowne gotowanie nowej porcji... Cytaty miesiąca: 1."A co do spermy.. jakby się spuszczać raz na tydzień i pić własną spyre to szłaby po tym masa? -czy ktoś próbował?" 2."Mysle,ze [...]
[...] by jedno zjesc i 3 razy sie powstrzymywalem od zwymiotowania ale w koncu je zjadlem:) Ale nie zrobie tego juz nigdy. Wobec tego mam pytanie: czy wy lubicie surowe jajka? czy gotowanie/smazenie w jakis sposob zmniejsza wartosc odżywcza (o ile mi wiadomo to z nie powinno) i jesli juz to czy lepiej gotowac czy smazyc? Moze macie jakies egzotyczne [...]
Witam Pomyslalem ze moze sie to komus przydac... Liczba spalonych kalorii w ciagu godziny: Aerobik w wodzie 580 kcal Badminton 400 kcal Bieg (km przez 5 min) 1000 kcal Callanetics 300 kcal Czytanie 25 kcal Ćwiczenia na siłowni 400 kcal Gotowanie [...]
[...] przechowywanie. Produkty spożywcze często pokonują daleką drogę między producentem a twoim stołem. Podczas tej podróży mogą utracić część zawartych w nich witamin. -Mycie i gotowanie. Wiele witamin rozpuszczalnych w wodzie jest wrażliwych na działanie wysokiej temperatury, kwasów i związków alkalicznych. Na przykład brokuły mogą utracić 40% [...]
Wiatm mam pytaie cyz konieczne jest gotowanie białka z jajek w celu uzycia go puźniej do produktów komsumpcyjnych czyli np. koktailu . Pisze czy nie dostane jakiegos tyfusa jak wypije białko prosto z jajka
[...] Bałkanach. Ja-urt znaczy po turecku kwaśne mleko, a w Bułgarii Jugurt i Kiseło mlako. Od setek lat był on wytwarzany przez ludność wiejską z zagęszczonego przez długotrwałe gotowanie mleka bawolego, a następnie z koziego i krowiego. Na początku XX wieku jogurt w Europie sprzedawano w aptekach. Świat zaczął się nim zajadać odkąd Szwajcarzy dodali [...]
Od razu sorry ze tutaj a nie w odzywianiu- ale to raczej nie dietetyczne pytanie tylko czysta biochemia.... Wiec jak to jest ? Czy podczas obrobki termicznej (smazenie, gotowanie itp.) bialko zawarte w pokarmie ulega jakims negatywnym (z naszego punktu widzenia ) przemianom ? Jakas denaturyzacja czy cos ? Czy jezeli np. jem usmazony kotlet z [...]
Na pewno ktos z was je soję ( ma dużo białka oczywiście) ale mam pytanie z czym wy ją jecie , chyba nie samą. Sama w smaku nie jest taka zła ale jak już troche wiecej to zaczyna być gorzej bo strasznie zamula . Piszcie please z czym można ją jesć. Tak na szybko bez zabawy w jakies gotowanie różnych gupot.
[...] dni w których trenujemy i w dni w których nietrenujemy trzeba dostarczyć taką samą liczbe białka węgli tłuszczy i kalorii? mam taką sytuacje że nie mam czasu na samodzielne gotowanie sobie piersi ryżu itd. moja mama gotuje obiad dla całej rodziny a ojciec raczej nie jadłby tego samego przez cały tydzień a mama nie zawsze ma czas na ugotowanie [...]
[...] mleku i wszystkich otrzymywanych z niego kwasnych produktach, w przgotowanej wodzie, we wszystkich produktach poddanych obróbce termicznej{podgrzewanie powyzej 100*C,gotowanie, smazenie} i preparatch wapnia, otrzymywanych syntetycznie.Nasze kosci nie sa martwym tworem , ale zywą, wciąż odnawiająca się tkanką, Jezeli niszczenie komurek [...]
STOSUJE SIE KTOS DO ZALECEN Z KSIAZEK: *NIE BADZ SKWASZONY - http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/384181 *KUCHNIA WG 5 PRZEMIAN - http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/173015 (polskie potrawy) *GOTOWANIE WG 5 PRZEMIAN - http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/267190 *ODZYWIANIE WG 5 PRZEMIAN - http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/230499 ? [...]
[...] jest to mozliwe dodanie do mleka w ostatniej fazie gotowania wpc/wpi ( rozrobionego juz w malej ilosci wody) a pózniej zaraz dodanie budyniu-roztwor rozrobiony z paczki oczywiscie dalej chwilowe gotowanie az do zestalenia wiem ze bialka szlag nie trafi ale czy pozostałe skladniku moga byc podtawane obróbce termicznej zwłaszcza slodziki?
[...] często pokonują daleką drogę między producentem a twoim stołem. Podczas tej podróży mogą utracić część zawartych w nich witamin. Mycie i gotowanie. Wiele witamin rozpuszczalnych w wodzie jest wrażliwych na działanie wysokiej temperatury, kwasów i związków alkalicznych. Na przykład brokuły mogą [...]
[...] energii przy długotrwałym, umiarkowanym wysiłku fizycznym" "Musisz pamiętać, że podczas gotowania i pieczenia, zawartość poszczególnych składników może ulec zmianie: - gotowanie: powoduje ubytek około 40% masy - smażenie i grillowanie: powoduje ubytek około 25% masy Dlatego, porcja danego produktu, musi być większa o 40 lub 25% tzn. jeżeli [...]
[...] poziomu glukozy we krwi. Obecność błonnika pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i stężenie insuliny. Indeks glikemiczny wzrasta, kiedy pokarm podlega obróbce termicznej (gotowanie). Zrównoważona dieta obniża indeks glikemiczny. Na przykład, w przypadku spaghetti spożytego oddzielnie wynosi on 65. Jeśli jednak makaron jest częścią [...]
Czesc. Mam 2 pytania: 1. Dlaczego suszone warzywa sa duzo bardziej kaloryczne? Jest w nich wiecej "masy wlasciwej"? 2. Czy gotowanie, smazenie (bez tluszczu) etc zmienia kalorycznosc warzyw, owocow, jajek itd?? Prosze o odpowiedzi. Darek