SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

gotowanie

  • propozycja malo czasochlonnej diety na mase

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] kosztow diety i nie chce mi sie doslownie pieprzyc z tym wszystkim, taki zestaw (OBIAD I i II) juz mam tak obcykany, ze zajmuje mi to prawie dokladnie tyle ile zajmuje gotowanie ryzu, a takie kromeczki trzeba kroic, smarowac i tak dalej, z drugiej strony w margarynie mamy jedno bardzo niewielu zrodel tluszczy nienasyconych (nasyconych tez), [...]

    Odpowiedzi: 21 Ilość wyświetleń: 4295 Data: 2002-01-16 23:31:07 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • JEDZ CO CHCESZ I SPALAJ TŁUSZCZ

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] organizmu na witaminę C. Dostarcza dużo beta-karotenu. Który w organizmie jest przekształcany na witaminę A oraz kwas foliowy, żelazo i potas. Warto tez dodać , że gotowanie w wodzie pozbawia brokuły prawie połowy zawartej w nich witaminy C . lepiej więc ugotować je na parze, opiec w kuchence mikrofalowej lub podsmażyć. 5. SAŁATKI Dla [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 17481 Data: 2002-06-25 09:12:40 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Soja - za i przeciw ....

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Chciałbym przytoczyć pewien artykuł z magazyny "żyjmy dłużej" - w odpowiedzi na spore zainteresowanie produktami sojowymi. Myślę, że spotka się on z niemałym zainteresowaniem ( - pozdro 4 smoczek ) Soja i produkty sojowe artykuł mgr. Magdaleny Makarewicz-Wujec i dr. n. med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu Żywności i [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 8951 Data: 2002-08-24 22:38:25 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • zdrowo jesc

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] (i robi to nadal!). Ich sprzedaż rośnie, a im więcej ich jemy, tym mniej spożywamy innych węglowodanów. W miarę jak nasze życie nabiera tempa, mamy coraz mniej czasu na przygotowanie posiłków ze świeżych produktów i stajemy się zależni od gotowych dań produkowanych przez firmy, którym zależy na osiągnięciu zysku, a nie na naszym zdrowiu. [...]

    Odpowiedzi: 20 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2003-03-10 16:26:02 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • rozgotowany ryz?

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] zdaza mi sie zapomniec o gotujacym sie ryzu... czy gdy sie rozgotuje to ma mniejsze wartosci odzywcze? np tak o 20 minut za dlugo sie gotuje. Nieraz nie mam czasu na ponowne gotowanie nowej porcji... Cytaty miesiąca: 1."A co do spermy.. jakby się spuszczać raz na tydzień i pić własną spyre to szłaby po tym masa? -czy ktoś próbował?" 2."Mysle,ze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3041 Data: 2003-07-29 18:53:33 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • co z jajkami?

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] by jedno zjesc i 3 razy sie powstrzymywalem od zwymiotowania ale w koncu je zjadlem:) Ale nie zrobie tego juz nigdy. Wobec tego mam pytanie: czy wy lubicie surowe jajka? czy gotowanie/smazenie w jakis sposob zmniejsza wartosc odżywcza (o ile mi wiadomo to z nie powinno) i jesli juz to czy lepiej gotowac czy smazyc? Moze macie jakies egzotyczne [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 3520 Data: 2003-08-19 19:09:15 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Kalorie i rych czyli ile spalasz!!!

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam Pomyslalem ze moze sie to komus przydac... Liczba spalonych kalorii w ciagu godziny: Aerobik w wodzie 580 kcal Badminton 400 kcal Bieg (km przez 5 min) 1000 kcal Callanetics 300 kcal Czytanie 25 kcal Ćwiczenia na siłowni 400 kcal Gotowanie [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 14221 Data: 2003-10-23 12:01:55 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Umarli lekarze nie kłamią

    Temat
    Odżywki i suplementy

    [...] przechowywanie. Produkty spożywcze często pokonują daleką drogę między producentem a twoim stołem. Podczas tej podróży mogą utracić część zawartych w nich witamin. -Mycie i gotowanie. Wiele witamin rozpuszczalnych w wodzie jest wrażliwych na działanie wysokiej temperatury, kwasów i związków alkalicznych. Na przykład brokuły mogą utracić 40% [...]

    Odpowiedzi: 32 Ilość wyświetleń: 12019 Data: 2003-10-26 16:33:53 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Białko z jajek

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Wiatm mam pytaie cyz konieczne jest gotowanie białka z jajek w celu uzycia go puźniej do produktów komsumpcyjnych czyli np. koktailu . Pisze czy nie dostane jakiegos tyfusa jak wypije białko prosto z jajka

    Odpowiedzi: 22 Ilość wyświetleń: 4179 Data: 2004-01-28 19:21:49 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • a oto różnice miedzy kefirem a jogurtem

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Bałkanach. Ja-urt znaczy po turecku kwaśne mleko, a w Bułgarii Jugurt i Kiseło mlako. Od setek lat był on wytwarzany przez ludność wiejską z zagęszczonego przez długotrwałe gotowanie mleka bawolego, a następnie z koziego i krowiego. Na początku XX wieku jogurt w Europie sprzedawano w aptekach. Świat zaczął się nim zajadać odkąd Szwajcarzy dodali [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2004-04-23 16:33:33 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Obróbka termiczna pokarmów

    Temat
    Odżywki i suplementy

    Od razu sorry ze tutaj a nie w odzywianiu- ale to raczej nie dietetyczne pytanie tylko czysta biochemia.... Wiec jak to jest ? Czy podczas obrobki termicznej (smazenie, gotowanie itp.) bialko zawarte w pokarmie ulega jakims negatywnym (z naszego punktu widzenia ) przemianom ? Jakas denaturyzacja czy cos ? Czy jezeli np. jem usmazony kotlet z [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 10555 Data: 2004-05-11 22:50:34 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Z czym soje ? :-)

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Na pewno ktos z was je soję ( ma dużo białka oczywiście) ale mam pytanie z czym wy ją jecie , chyba nie samą. Sama w smaku nie jest taka zła ale jak już troche wiecej to zaczyna być gorzej bo strasznie zamula . Piszcie please z czym można ją jesć. Tak na szybko bez zabawy w jakies gotowanie różnych gupot.

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 2908 Data: 2004-06-29 13:14:28 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • jesteś dość zielony i mam pytania:-)

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] dni w których trenujemy i w dni w których nietrenujemy trzeba dostarczyć taką samą liczbe białka węgli tłuszczy i kalorii? mam taką sytuacje że nie mam czasu na samodzielne gotowanie sobie piersi ryżu itd. moja mama gotuje obiad dla całej rodziny a ojciec raczej nie jadłby tego samego przez cały tydzień a mama nie zawsze ma czas na ugotowanie [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 2084 Data: 2004-08-27 14:32:03 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • warzywa i owoce daja wiecej wapnia niz mleko?

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] mleku i wszystkich otrzymywanych z niego kwasnych produktach, w przgotowanej wodzie, we wszystkich produktach poddanych obróbce termicznej{podgrzewanie powyzej 100*C,gotowanie, smazenie} i preparatch wapnia, otrzymywanych syntetycznie.Nasze kosci nie sa martwym tworem , ale zywą, wciąż odnawiająca się tkanką, Jezeli niszczenie komurek [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 10169 Data: 2004-09-25 13:20:30 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • "NIE BADZ SKWASZONY"; "KUCHNIA WG 5 PRZEMIAN"

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    STOSUJE SIE KTOS DO ZALECEN Z KSIAZEK: *NIE BADZ SKWASZONY - http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/384181 *KUCHNIA WG 5 PRZEMIAN - http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/173015 (polskie potrawy) *GOTOWANIE WG 5 PRZEMIAN - http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/267190 *ODZYWIANIE WG 5 PRZEMIAN - http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/230499 ? [...]

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 5751 Data: 2005-02-02 14:01:17 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • pytanie techniczne

    Temat
    NUTRIFARM&OLIMP

    [...] jest to mozliwe dodanie do mleka w ostatniej fazie gotowania wpc/wpi ( rozrobionego juz w malej ilosci wody) a pózniej zaraz dodanie budyniu-roztwor rozrobiony z paczki oczywiscie dalej chwilowe gotowanie az do zestalenia wiem ze bialka szlag nie trafi ale czy pozostałe skladniku moga byc podtawane obróbce termicznej zwłaszcza slodziki?

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 2053 Data: 2005-02-13 17:33:04 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] często pokonują daleką drogę między producentem a twoim stołem. Podczas tej podróży mogą utracić część zawartych w nich witamin.  Mycie i gotowanie. Wiele witamin rozpuszczalnych w wodzie jest wrażliwych na działanie wysokiej temperatury, kwasów i związków alkalicznych. Na przykład brokuły mogą [...]

    Odpowiedzi: 35 Ilość wyświetleń: 15009 Data: 2005-03-01 22:15:02 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • dziwne - twierdzenia...

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] energii przy długotrwałym, umiarkowanym wysiłku fizycznym" "Musisz pamiętać, że podczas gotowania i pieczenia, zawartość poszczególnych składników może ulec zmianie: - gotowanie: powoduje ubytek około 40% masy - smażenie i grillowanie: powoduje ubytek około 25% masy Dlatego, porcja danego produktu, musi być większa o 40 lub 25% tzn. jeżeli [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 1148 Data: 2005-04-17 23:41:19 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Indeks glikemiczny + tabela

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] poziomu glukozy we krwi. Obecność błonnika pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i stężenie insuliny. Indeks glikemiczny wzrasta, kiedy pokarm podlega obróbce termicznej (gotowanie). Zrównoważona dieta obniża indeks glikemiczny. Na przykład, w przypadku spaghetti spożytego oddzielnie wynosi on 65. Jeśli jednak makaron jest częścią [...]

    Odpowiedzi: 17 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-04-25 00:40:31 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • kalorycznosc

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Czesc. Mam 2 pytania: 1. Dlaczego suszone warzywa sa duzo bardziej kaloryczne? Jest w nich wiecej "masy wlasciwej"? 2. Czy gotowanie, smazenie (bez tluszczu) etc zmienia kalorycznosc warzyw, owocow, jajek itd?? Prosze o odpowiedzi. Darek

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 1258 Data: 2005-04-27 13:27:07 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)