[...] wygląda każdy moj DT. Czasem leci ryz a czasem zamiast niego kasza gryczana/jaglana/ziemniaki. Z innych źródeł nie korzystam wg. Nie jem żadnych porduktów które mają w sobie gluten, laktoze i czuje sie świetnie. Po miesiącu bez tego syfu zaobserwowałem u siebie: (moze sie komus przyda). - Brzuch prawie cały czas płaski. Wiadomo ,że jak zjem taki [...]
a to baaardzo się cieszę, no i są przydatne przy ograniczaniu glutenu 8-) a ja powinnam go ograniczać Jeśli ograniczasz lub eliminujesz gluten to na pewno kasze jaglane, płatki jaglane oraz gryczane kasze i płatki się sprawdzą, sama mocno ograniczyłam gluten ; ) Ziemniaki są pyszne, mają większy indeks nasycenia od kasz. Czyli dłużej człek po [...]
a to baaardzo się cieszę, no i są przydatne przy ograniczaniu glutenu 8-) a ja powinnam go ograniczać Jeśli ograniczasz lub eliminujesz gluten to na pewno kasze jaglane, płatki jaglane oraz gryczane kasze i płatki się sprawdzą, sama mocno ograniczyłam gluten ; ) Ziemniaki są pyszne, mają większy indeks nasycenia od kasz. Czyli dłużej człek po [...]
[...] spożyciem energicznie wstrząsnąć w celu dokładnego wymieszania. Stosować raz dziennie, najlepiej zaraz po treningu. Informacje alergiczne: Produkt może zawierać mleko, soję, gluten, orzechy, ryby i skorupiaki. Uwaga: Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do [...]
[...] od razu wali leki i to jest mega slabe rozwiazanie. Chyba, ze ktos ma tsh na wstepie 6-7 i wiecej. jezeli np twoja tarczyca na sg wyglada ok, nie ma zmian i generalnei dziala, a szwankuje konwersja ft4 do FT3 to branie leki nic Ci nie pomoze. A euthyrox zeby bylo smieszniej zawiera gluten w sobie. Swietna sprawa dla chorych na niedoczynnosc ;-)
Mnie to śmieszy...nawet jak urodziłam młodą, a było to niecałe 3 lata temu, gluten był PRO. W szkołach rodzenia wręcz namawiali do wprowadzania około 5 mies glutenu z kaszek
A ja mam teraz pytanie za tysiąc dolców... Wszyscy teraz jedzą bezglutenowo,zawsze byłam pewna że w nabiale glutenu nie ma, nawet się spierałam ze szwagrem w święta, jak jest w końcu? Nabiał ma gluten?seeeerio? dodatki glutenowe są w komercyjnym nabiale dość często
A ja mam teraz pytanie za tysiąc dolców... Wszyscy teraz jedzą bezglutenowo,zawsze byłam pewna że w nabiale glutenu nie ma, nawet się spierałam ze szwagrem w święta, jak jest w końcu? Nabiał ma gluten?seeeerio?
[...] - doktorów z wieloletnim stażem, w których to książkach były zawarte również badania naukowe na ich końcach.... dowiedziałem się, że żboża to skupisko silnego antygenu - glutenu. Śmiałem się z tego, że to kolejna fanatyczna pozycja jakiegoś szalonego doktorka, odrzuciłem to w kąt....powróciłem do tych pozycji po jakiś 2 tygodniach, gdy po [...]
[...] która uzależniona od stanu przewodu pokarmowego, żołądka, stanu mikroflory jelitowej, itp Należy unikać gdyż jest to produkt wysoce przetworzony, mąka jest słabej jakości, mała gęstość odżywcza, oraz zawiera kontrowersyjny gluten, który nie jest bardzo dobrym białkiem dla organizmu Zdecydowanie będą lepsze produkt pełnoziarniste
[...] czysta. Narazie i tak mnie brzuch pobolewa więc liczenie makro rozmija się celem. Od niedzieli zacznę chyba dietę zgodną z foodmap poczytam o tym. Wywalę nabiał i gluten. Póki co odpoczywam. Detoks kawowy,energetykowy itd. Lekarz jeden powiedział że może być to na tle nerwowym.. Wesołych Świąt Wam życzę i wracam do prowadzenia [...]
Anraz - raczje nie podejmę się opisania artykułu o glutenie, bo kończyłby się znakami zapytania (a tego często czytelnicy nie widzą lub nie lubią - chcą odpowiadzi: zabija czy nie). Ale pomysł sam w sobie jest dobry tylko trochę ponad moje siły. ŁukaszK fajny art o tym napisał ;-) JAsne że najbardziej wartosciowe sa przeglądy badań, ale w tej [...]
[...] dla mikroflory jelitowej i zdrowia. Z tego co pobieżnie zerknąłem autorzy wspomnianego badania nie precyzują jakie produkty wypełniły lukę po produktach zawierających gluten: "Subjects were submitted to a GFD by replacing gluten-containing foods by equivalent ones certified as gluten-free (20 parts per million maximum gluten content) by [...]
Anraz - w sumie poruszyłeś ciekawe zagadnienie dotyczące glutenu. TPodsyłam kilka badań, które poddają w wątpliwośc obiegowe twierdzenia dotyczącego tego składnika ;-) Ale tak na szybko, - wspomniałeś o diecie "jak w celiakii", jako opcji korzystnej. Dieta "jak w celiakii" niekiedy może być niezdrowia i negatywnie wpływać na stan mikroflory [...]
Martainn - ryż też powoduje u Ciebie problemy? W przypadku znacznej części osób gluten nie stanowi problemu, ale stanowią go fruktany. Gluten w produktach zbożowych zawsze jest związany z fruktanami. Miewasz również niepożądane objawy ze strony układu trawiennego przy konsumpcji owoców z przewagą fruktozy na glukozą np: jabłek lub gruszek? [...]