[...] Co do tych produktów których nie można jeść to na jednej stronie produkt X śmiało możesz wcinać a na drugiej piszą że produkt X absolutnie nie i w końcu nie wiadomo. O glutenie też się oczytałem i tak na prawdę to nic nie można jeść :-) Dawno dawno temu miałem robione badanie na celiakię i nie jestem uczulony na gluten a z drugiej strony [...]
[...] mi się zebrać do wybrania produktów i stworzenia jako takiej diety, ale jest ! i powiem tak: JEST TEGO ZA DUŻO!! idzie zwariować, tyle tego jest. Z jednej strony produkt bezglutenowy np. ryż brązowy a z drugiej choroba Hashimoto w której tego ryżu nie można jeść. Takich przykładów jest milion, ręce mi opadają, więc żeby nie popaść w paranoje [...]
[...] owsianych, na pewno dużo lepszy wybór. Słabo Ci jest bez pieczywa? Nie załamuj i skończ z wymówkami, bo zależność jedzenia pieczywa a samopoczucia jest żadna, no chyba że gluten który w nim siedzi może Cię zamulać. W sumie zdradzę Ci pewien sekret - NIE MUSISZ JEŚĆ CHLEBA BY ŻYĆ! ;-) To tylko durny przesąd i wpojona przez polską mentalność [...]
Moim zdaniem,jeśli nie ma ewidentnie zdiagnozowanej alergii to można jeść wszystko. W sensie - gluten, twaróg, fasola itd itp. Pieczywo ze sklepów jest do du..y w 90 %, zwłaszcza to fit, hit, chleb świętej Hildegardy etc etc.
Dzięki za kolejne wskazówki. Jeszcze bardziej "wejdę" w temat glutenu i po świętach spróbuję jakiś jadłospis tu wkleić. Na razie jak to pewna osoba napisała "regeneracja, spacer, sen, muzyka, kobiety i śpiew :-D" Może nie w tej kolejności %-) Ale...ta osoba miała rację :-D !! Mam się pożegnać z twarogiem? Jak ja uwielbiam go jeść ehh.. By wspomóc [...]
o co chodzi z tym makaronem, czemu niektórzy go nie jedzą ? pomijam już ten gluten Ja od białego makaronu mam ciążowy brzuch, a jestem mężczyzną. Sukinkot tuczy w większych ilościach. Mnie "rozdymuje" już w małych.
o co chodzi z tym makaronem, czemu niektórzy go nie jedzą ? pomijam już ten gluten Ja od białego makaronu mam ciążowy brzuch, a jestem mężczyzną. Sukinkot tuczy w większych ilościach. Mnie "rozdymuje" już w małych. Tuczy tak samo jak każdy inny rodzaj ww.
o co chodzi z tym makaronem, czemu niektórzy go nie jedzą ? pomijam już ten gluten Ja jem ciągle i żyję,żadnego pogorszenia sylwetki tez nie zauważyłem %-)
Ogólnie przejście na dietę bezglutenową nie ma oznaczać wdrażania w niej mega przetworzonych produktów, "byle zawierały znak przekreślonego kłosa". Jest straszny natłok produktów aktualnie, powinno się wybierać te w miarę możliwości najbardziej naturalne. Czyli z w.w. odpada: makaron bezglutenowy, wsio co na kukurydzy, jakieś gotowe chlebki b/g [...]
[...] powinniśmy wyeliminować ze swojej diety pieczywo. Pogląd ten wiąże się z przekonaniem, że pieczywo dostarcza sporej dawki węglowodanów w postaci skrobi, a także zawiera gluten. Czynniki te sprawiają, że pieczywo ma wywierać negatywny wpływ na nasze zdrowie oraz wygląd sylwetki. Należy jednak zdawać sobie sprawę, że chleb chlebowi nierówny. [...]
[...] się naturalne sygnały głodu wysyłane przez ciało; możesz czuć się głodny przez cały czas - a więc niezbyt pomocna sytuacja, jeżeli próbujesz stracić na wadze. Lektyna glutenowa dołącza się do problemów powodowanych przez inne rodzaje żywności zwalniające metabolizm. Kiedy żywność nie jest skutecznie trawiona i spalana jako paliwo dla [...]
hmm a płatki teff . cukru znacznie mniej , gluten wadzi bo mam celiakie :) skład taki: 1475 kJ / 353 kcal Tłuszcze: 2.2 g w tym Kwasy tłuszczowe nasycone: 0.7 g Węglowodany: 69.1 g w tym Cukry: 5.9 g Błonnik 8.3 g Białko: 13.3 g *Sól 0.03 g Tiamina/ Thiamin 0.54 mg Potas/ Potassium 504 mg Wapń/ Calcium 180 mg Fofor/ Phosphorus 425 mg Magnez/ [...]
[...] te które znasz. A rozeznanie co jest ok a co nie - zaczynasz już mieć. Jak ktoś będzie Cię namawiał na jakieś bomby żywieniowe - szczególnie mączne - to wykręć się mówiąc po prostu że wylazło Ci uczulenie na gluten. Tekst z uczuleniami (a tu można naprawdę wybierać) jest chyba najlepszym sposobem i z reguły ucina głupie pytania i komentarze. :-P
[...] od 1,5tyg. mam 1700kcal, 140bialko 40tluszcze 200ww zeby poprawic konwersje t4 w t3. sniadanie bialko tluszcze, wegle glownie w 2 ostatnich posilkach. wyeliminowałam gluten i nabial bo czytalam ze to pomaga w poprawie hormonw tarczycowych, pije ocet jablkowy, jem kiszonki, sok cytryny. Robie w sumie same silowe i interwal czasem zeby nie [...]
[...] substancje pobudzające wpływają negatywnie na funkcjonowanie narządu tarczycy. Z tego tez względu powinno się je ograniczyć lub całkowicie wyeliminować. Gluten. Odstawieniu glutenu może przynieść wiele dobrego. Kwestia odstawienia glutenu jest szczególnie ważna w przypadku autoimmunologicznego podłoża niedoczynności (np. Hashimoto). Bardzo [...]