to zależy Tak ogólnie unikać goitrogenów : warzywa kapustne, takie jak: brokuły, brukselka, kapusta czasami gluten, nabiał , psianki Jeść przede wszystkim nisko przetworzone produkty: mięso, warzywa, oleje dobrej jakosci, orzechy
bialka typu wpc smialo mozesz szamac. masz unikac tylko glutenu i produktow pochodnych zawierajacych gluten lub w przypadku ktorych istnieje ryzyko, ze beda zanieczyszczone. w skrajnych przypadkach z ciekawosci nawet guma do zyciua odpada, bo lekko moze byc "przypsuszona" mąką by sie nie sklajala w opakowaniu
[...] polecam zgłębić swoją wiedzę w tym kierunku. Nie jeden produkt, a ogół diety. Być może zbyt dużo/mało błonnika, zbyt mało płynów w ciągu dnia, produkty foodmap, laktoza, gluten. Jest tego dość sporo. https://www.sfd.pl/Wp%C5%82yw_diety_low_FODMAP_na_dolegliwo%C5%9Bci_ze_strony_uk%C5%82adu_pokarmowego_-t1134917.html [...]
wlasnie o to chodzi aby pokazac produkty ktore zawierja gluten ta faza wyszukiwawcza powinna je pokazac wiec te ktorych nie ma na licie mozesz testowac - wg zalaczanej podpowiedzi wyzej mam nadzieje ze teraz juz jasniej podpowiedzialem zdrowia i wynikow !
Co do linku to przepraszam...nie wiedziałam:( jeszcze jedno pytanie:) Czy można len mielony spożywać na tej diecie (wartości na 100 g wartość energetyczna 253kcal olej lniany 12% gluten 0% białko 40% błonnik pokarmowy 36% węglowodany przyswajalne 3%
Hehe. J.w wrzuć cala dietę. Podstawa przy nadczynnisci to węgle które tarczyca mówi przy niedoczynności nieco mniej. Gluten aut, wyniki tez panelu by sie przydaly. Nadczynnisc i niedoczynność maja szeroko pojęte znaczenie.
Gluten zawarty jest w produktach w ktorych w sklad wchodza : -pszenica -zyto -jeczmien -owies natomiast produkty bezglutenowe to : -ryz -soja -kukurydza -skrobia pszenna -proso Pozdrawiam
nie chodzi mi o takie produkty jak np.ryz itd.tylko o takie jak napisal McRaYvEn ,tzn.przetwory ,bo w skaldzie nie zawsze jest to podane (wiem np.ze w jogrcie jest teraz ,w pasztecie) tak -jestem uczulony na gluten pozdrawiam
Polecam ci dwa arty w ktorych wymieniono jak postepowac z uczyleniem na gluten : 1. http://www.resmedica.pl/zdart6006.html 2. http://www.sggw.waw.pl/~zcz_knzd/gazetka/7/0713.html Pozdrawiam
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] żywieniowe i tryb życia naszych odległych przodków. I tak np. osoby z grupy krwią „0” powinny ogólnie spożywać dużo białka, najlepiej zwierzęcego, a wyeliminować z diety gluten, którego źródłem jest pszenica; dla osób z grupą krwi „A” najkorzystniejsza jest dieta wegetariańska; a dla osób z grupą „B” -korzystne są produkty mleczne; z kolei [...]
Ograniczasz gluten dlatego, że masz problemy z nim związane? Czy tylko dlatego, że wyczytałeś o jego negatywnym wpłynie na organizm? Jeżeli to drugie to nie wiedzę większego sensu. Jak chcesz na śniadanie coś słodkiego to kasza jaglana może pasować.
Możesz mieć równie dobrze jakieś nietolerancje na przykład laktoza, gluten itp i nie jest powiedziane że to od błonnika bo to wcale nie jest jakaś ogromna ilość. Oczywiście jeżeli masz jakieś podejrzenia w tym kierunku to możesz zmniejszyć jego ilość na przykład do 20 – 30 g i sprawdzić po kilku dniach Czy jest poprawa, jednak jeżeli nie będzie [...]
Dzięki za odpowiedzi. Pozatym płatków i makaronu tez nie mogę jeść ze względu na gluten. Jedynie z tego co lubie to mi pozostaja frytki z sola i z keczupem. Zmieniony przez - micholer1 w dniu 2016-07-19 16:39:07
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Zostawcie ten gluten. Jak nie chorujesz na celiakię to śmiało jedz ile chcesz produktów z glutenem skutków nie odczujesz. Białko roślinne jest również wartościowe więc nie widzę powodu aby nie było w 30-40% składnikiem diety jednak osobiście bym bazował na białku zwierzęcym. Świetnym dowodem są jednak osoby, które są wegetarianami/weganami i jako [...]
białko zbożowe jest niepełnowartościowe, słabo przyswajalne i powoduje bardzo często reakcje uczuleniowe, szczególnie właśnie białko pszeniczne/gluten/.
Pitt, poważnie? ja nawet jak zjem 10 to jest dobrze ale za to z twarogiem muszę uważać... tak źle i tak nie dobrze RELTIH - masz rację.Nie zauważyłem tego. No gluten też może być powodem uczulenia. No właśnie po co dali go do Matrixa? Zmieniony przez - King_Odin w dniu 2007-08-15 15:13:16 Zmieniony przez - King_Odin w dniu 2007-08-15 15:13:41
Gdzieś już widziałem takie pytanko, doprecyzuj o jakie odżywki chodzi, białka, kreatyny, gainery carba, z rguły gluten będzie w odżywkach które zawierają białka czy weglę pochodzenia roślinnego.