Każdy produkt może zawierać gluten, o ile producent deklaruje to na opakowaniu. W tej samej przetwórni są z reguły różne zboża. Zmieniony przez - domer w dniu 2017-03-29 15:07:30
Ale palnęłam głupotę z tym owsem! Doszukałam się. Owies też zawiera gluten ale taki rodzaj, który nie daje objawów przy celiaki. Czyli u osbó które glutenu nie mogą jeść. Dlatego płatki owsiane i maka owsiana sa dopuszczane w żywieniu osób z celiakią.
sklad tego nie potwierdza.spora ilosc wegli i fatu.do tego napisane ze w skladzie jest tylko bilako zwierzece a widze gluten pszenny w sporej ilosci.ostrowia jako mleczarnia musi przestrzegac wszystkich norm obowiazujacych w unii.surowiec zawsze pochodzi z mleczarni.porownanie ze spodniami do mnie nie przemawia.lepsze porownanie z lekami gdzie tez [...]
No właśnie jest ten problem hormonalny, po badaniach u endokrynolog wyszło że mam Hashimoto. Dlatego ważnym aspektem było to bym ograniczyła gluten i laktoze, i tak jak pisałam wyżej kilka miesięcy trwa już moja dieta bezglutenowa i laktoze ograniczylam. I nie powiem schudłam kilka dobrych kg, więc zaczęłam się ruszać, treningi w domu w miarę [...]
Nie powinno w nich być tych substancji. Chyba, że producent na linii przetwarza również produkty zawierające np. gluten. Wtedy śladowe zanieczyszczenia są możliwe.
serek wiejski = tanio i smaczniej niż zwykły twaróg :) każde mięso czy ryba z wyjątkiem kurczaka wyjdzie drożej. jeżeli nie zabije cie te 15g tłuszczu to jedz śmiało :) jeżeli przeszkadza ci guma guar i gluten to pozostaje ci już tylko założenie ogródka i hodowanie własnych kur :(
[...] cwiczyc i robic mase - to jeszcze nie tragedia... 1. mleko, ser - zamien te zrodla bialka na drob, ryby, warzywa straczkowe 2. maka pszenna - dowiedz sie czy to alergia na gluten czy tylko na pszenice. jesli to pierwsze to powinienes unikac pszenicy, zyta, owsa i jeczmienia. tak czy siak masz jeszcze ryz, kasze i pewnie cos tam jeszcze co [...]
od razu czyli rozumiem, że dzień starczy ale chodzi o wszystkie rzeczy które mogą to powodować czyli np. gluten, gazowane, foodmaps, zbożowe produkty itp. czy wyjątków nie ma? Jeśli chcesz eliminować coś z diety to najlepiej robić pojedynczo, oraz najlepiej cały tydzień. Wtedy zapisujesz sobie odczucia i co zostało wyeliminowane. Pozdrawiam
Od kiedy płatki ryżowe to syf? Przypominam że kasze jako produkt zbożowy zawierają gluten, więc nie powiedziałbym że płatki ryżowe to syf. Tak jak chłopaki wyżej: wcinaj jaglane, ryżowe, ziemniaki, ryż biały, paraboliczny, basmati, urozmaicaj
[...] i wiatry są nasilone i przewlekłe, może to wskazywać na poważne problemy; niewydolność trzustki, wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenia wątroby, dróg żółciowych, alergię na gluten, - pomagamy wątrobie; cynarex z karczocha, sylimarol z ostropestu plamistego, raphacholin z rzodkwi, działają żółciopędnie i jednocześnie przeciw fermentacyjnie, - [...]
Gdzieś już widziałem takie pytanko, doprecyzuj o jakie odżywki chodzi, białka, kreatyny, gainery carba, z rguły gluten będzie w odżywkach które zawierają białka czy weglę pochodzenia roślinnego.
Pitt, poważnie? ja nawet jak zjem 10 to jest dobrze ale za to z twarogiem muszę uważać... tak źle i tak nie dobrze RELTIH - masz rację.Nie zauważyłem tego. No gluten też może być powodem uczulenia. No właśnie po co dali go do Matrixa? Zmieniony przez - King_Odin w dniu 2007-08-15 15:13:16 Zmieniony przez - King_Odin w dniu 2007-08-15 15:13:41
białko zbożowe jest niepełnowartościowe, słabo przyswajalne i powoduje bardzo często reakcje uczuleniowe, szczególnie właśnie białko pszeniczne/gluten/.
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Zostawcie ten gluten. Jak nie chorujesz na celiakię to śmiało jedz ile chcesz produktów z glutenem skutków nie odczujesz. Białko roślinne jest również wartościowe więc nie widzę powodu aby nie było w 30-40% składnikiem diety jednak osobiście bym bazował na białku zwierzęcym. Świetnym dowodem są jednak osoby, które są wegetarianami/weganami i jako [...]
Dzięki za odpowiedzi. Pozatym płatków i makaronu tez nie mogę jeść ze względu na gluten. Jedynie z tego co lubie to mi pozostaja frytki z sola i z keczupem. Zmieniony przez - micholer1 w dniu 2016-07-19 16:39:07
Możesz mieć równie dobrze jakieś nietolerancje na przykład laktoza, gluten itp i nie jest powiedziane że to od błonnika bo to wcale nie jest jakaś ogromna ilość. Oczywiście jeżeli masz jakieś podejrzenia w tym kierunku to możesz zmniejszyć jego ilość na przykład do 20 – 30 g i sprawdzić po kilku dniach Czy jest poprawa, jednak jeżeli nie będzie [...]