Jeżeli byłoby by to coś związane z glutenem to po pieczywie białym też bym miał jakieś dolegliwośći a ich nie mam.Myślę że może to być sprawa błonnika zawartego w produktach.Ale mąka orkiszowa w 100g ma około 10g błonnika ja sypie 60g i placka z niej jem na dwie porcje więc nie wiem czemu z rana jak zjem to po 30 minutach jestem w wc.Może to być [...]
mąka orkiszowa w 100g ma około 10g błonnika ja sypie 60g i placka z niej jem na dwie porcje więc nie wiem czemu z rana jak zjem to po 30 minutach jestem w wc.Może to być gluten z orkiszu?
[...] powrót do wszystkich założeń i dawania z siebie 100% w misce jak i na treningu. Poza tym z założeń noworocznych (jakkolwiek, to brzmi) to zacznę pół roczne oczyszczanie z glutenu! którego tak na prawdę nigdy nie zrobiłam do końca. A wiem, że w związku z tarczycą powinnam :-)). Poza tym zdecydowanie gluten mi nie służy, bo od razu wywala mi [...]
ale u mnie jest taki dzial organic gluten free, i tam sa chipsy soki, dzemy no wszystko pod bb ze tak powiem, to tak sa i sosy z innych firm tansze okolo 1.99$ rowniez dobre
Sprawa wyglada w ten sposob , ze robienie testow diagnostycznych na slepo mija sie celem. Diagnostyke powinno poprzedzic przyjmowanie codzinne min 1 posiłku zawierającego gluten przez okres minimum 6 tyg.
nie zjem go wiecej niz przecietna osoba , dokladnie niewiem jak bym mial to nawet sprawdzic\ Produkty zbożowe a w szczególności mączne jak pieczywo czy makarony zawierają gluten.
Wokół glutenu jest wiele kontrowersji.Jedni sądzą,że całkowicie trzeba go wyeliminować z diety,nawet u osób zdrowych,ponieważ wpływa na obniżenie odporności,a część uważa że nie ma takiej potrzeby. Jeżeli organizm nie toleruje glutenu lub jest na niego uczulony to działanie może byc dla nas uciążliwe i może powodować znaczne pogorszenie [...]
Bo Gluten i cukier to główny powód wszystkich chorób, które wychodzą dopiero po latach. Począwszy od próchnicy zębów, poprzez problemy ze wzrokiem i zapadalnosc na infekcje, na nowotworach, chorobach Alzheimera skończywszy.
banialuk, owszem, dziękuję za czujność ;-D Ja nie jestem uczulona na gluten, (choć mam pewne cechy nadwrażliwości na pszenicę, ale są inne powody dla których mam taką ograniczoną miskę (hormonalne). W dni treningowe mam od niedawna pozwolenie na dowolny posiłek, patrzę też jak organizm reaguje. Miło, że zaglądasz. :-) A w ogóle, to gdzie masz [...]
[...] w barku i musi uważać, bio nie ten wiek by podskakiwać" - nie chodzi na spacery " bo zimno jest, albo słońca za mocno świeci" - je chleb mimo, że wyraźnie zabroniłaś glutenu "bo ostatnio na prawdę nie ma żadnych kłopotów z załatwianiem się więc to na pewno nie gluten winny" - no i generalnie "nie jest tak źle, ostatnio świetnie śpi i już [...]
[...] ok. Daj węgli tak 130-140g - tarczyca nie lubi niskich ww i bez wyraźnej potrzeby nie ma co dodatkowo ich zaniżać. Jakoże u Ciebie niedoczynność na tle hashi to wywalasz gluten całkowicie z diety - patrz choćby w dziennik Ziuty. Co do kawy. Ogranicz znacznie. Ja przyjęłam od pewnego czasu prostą zasadę nie piję kawy z samego rana - w sensie [...]
Nie zapomnialam o Was, sesja, treningi mnie pochlonely, ale pogodzilam wszystko, zdalam pieknie w pierwszych terminach! GLUTEN - tak u mnie sie sprawdza, odstawienie duzo dalo do samopoczucia, wygladu skory i ogolnego oraz brak bólów brzucha, wzdęć i innych nieprzyjemnych rzeczy. Teraz jestesm w domu i dzieki bogu jutro z niego jade ;p Babcia [...]
[...] wrzucalam, jedyne wpadki to wino w weekendy i drink w zeszla sobote, oprocz tego od poczatku dziennika nie jedlam nic "nieczystego" ;) (wykluczylam tez calkowicie nabial i gluten, za nabialem troche tesknie..). rozkladu konkretnego dla mnie nikt mi nie podal, przyjelam sama rozklad jaki proponowano wiekszosci dziewczyn o moich gabarytach czyli [...]
[...] sztanga na barkach, przysiad, wyrzut sztangi nad glowe. Indyk wchodzi mi jak zloto, jednak mielony odpada i to z biedry, przez moje niedopatrzenie nie przeczytanie skladu - gluten i odczulam to na zoladku. Nasteppny tydzien zapowiada sie ciezko pod wzgledem czasowym, bo tydzien z laborkami, ale zrobie sobie grafik na caly tydzien i bd dzialac ;)
Co masz zrobić? W pierwszej kolejności porządek z dietą, a więc wywalić całkowicie gluten i produkty mleczne. Długotrwałe przyjmowanie PPI powoduje powstawanie kolejnych problemów ze strony układu trawiennego, np. przerostu flory bakteryjnej, a to jest przyczyną wzdęć, gazów, biegunek, zaparć etc. Zmieniony przez - Martucca w dniu 2014-03-18 [...]
No nie bede ukrywala, ze wszystkie te 'przyjemnosci' ze strony przewodu pokarmowego mnie dotycza. Zaparc na szczescie nie mam, ale moglabym policzyc na palcach jednej reki dni, w wktorych nie mialam wzdec i gazow, co nie jest zbyt przyjemne. Ok, gluten to rozumiem a te produkty meczne to na amen i na zawsze?
Ograniczasz gluten dlatego, że masz problemy z nim związane? Czy tylko dlatego, że wyczytałeś o jego negatywnym wpłynie na organizm? Jeżeli to drugie to nie wiedzę większego sensu. Jak chcesz na śniadanie coś słodkiego to kasza jaglana może pasować.