[...] to długa i zawiła sprawa. Ogolnie nie zaobserwowałam dużego wpływu diety na same oibjawy (bo rozumiem, że taka byłaby zależność). Natomiast mam spore wyzwanie z ograniczniem glutenu, bo jestem na diecie bezmięsnej + bez produktów odzwirzecych. Na szybko wertując - jedyny gluten, który się gdzies pojawia to makarony (1-2 w tygodniu), kasza [...]
[...] zostawię tak jak jest i będę obserwował co się dzieje. Jeszcze jedna rzecz, którą zauważyłem. W diecie,- w sumie nie było to celowe, ale nie ma produktów pszennych, czytaj gluten. Niby moda, niby ściema, ale zauważyłem dużo mniejsze wzdęcia. Poczekam jeszcze tydzień, dwa, aż się organizm przyzwyczai i wrzucę jakiś chlebek, czy bułę, zobaczę czy [...]
UNKNOVVN, zawsze da się zdrowo :D jak mozesz gluten, to wystarczy Ci dobrej jakości mąka :D Ja musze kombinowac z ryżem abo innymi zastępstwami mąki :D
[...] bardziej w dziennik podpatrzeć jak ta micha wyglądała... teraz będzie cięzko z owocami @@-) No ale jak juz się przestawie to raczej do konca... ale tak kurrvva czułam ze gluten albo nabiał albo wszytsko naraz +cos jeszcze... i stąd ten bebzon i problemy gastryczne... Marta, jak jestes to powiedz jak sie czułaś wtedy? dalej tak jesz? trzeba [...]
[...] ( jaki mi tam zona przyniesie ), chya ze mnie faktycznie przycisnie to dodam z pol worka jakis wegli typu ryz kasza jaglana, czy jeden ziemniak a w dni treningowe jem powiedzmy poltora worka wiecej dziennie. platkow wogole nie jem bo eliminuje gluten z diety, ktory hamuje utrate tluszczu, poza tym wegle do sniadania mnie tylko zamulaja.
Obliques napisała mi w poprzednim moim wątku: "wywal z diety równiez psianki czyli ziemniaki, pomidory i bakłażany oraz nabiał i gluten 1700kcal 120g białka/ 150g ww/ reszta tłuszcze do bilansu". Taka dieta jest trudna do utrzymania - zwłaszcza jak się gotuje dla siebie jedno a dla reszty rodziny nieco inaczej;-) Owszem wcześniej wyeliminowałam [...]
jak przeglądałam to niestety nic w mój smak jakoś nie trafiało (poza słodkimi rzeczami, które raczej nie nadają się na "posiłek") a jeszcze wyeliminowałam dopiero co nabiał, zaraz w końcu uda się gluten i mam już problem, bo ja nie lubię ryżu ani kaszy :)
Nie pod warunkiem że nie masz celiaki czyli nietolerancji glutenu. Gluten złożony jest z białek roślinnych gliadyny i gluteiny. Występuje naturalnie w zbożach pszenica żyto jęczmień. Ci którzy mają celiakię wytwarzają przeciw ciała przeciw właśnie glutenowi. Więc jedz smacznego
[...] nie wysiądzie. Przy niskiej podaży węgli konwersja T4 do aktynego T3 może ulec spowolnieniu - co skutkuje spowolnieniem metabolizmu, ale wystarczy zrobić ładowanie i wszystko wróci do normy. Tarczycę można "wykończyć" dietą bogatą w gluten i jod(przy małej ilości selenu), cukry proste i tłuszczy równocześnie. Czyli typową polską "zdrową" dietą.
Tarczycę można "wykończyć" dietą bogatą w gluten i jod(przy małej ilości selenu), cukry proste i tłuszczy równocześnie. Czyli typową polską "zdrową" dietą. Możesz rozwinąć kwestię jodu? Spotykałem się raczej z info, że jod pomaga usprawnić pracę tarczycy. Jod musi zachowywać równowagę z selenem. [...]
no szefowa mi bana na gluten dała no a, myslalam, ze to sie wszystkich tyczy mam nadzieje, ze nie, bo nie porzuce platkow owsianych wiecej juz nie zmieniam avatara
Iza, teraz poważnie: czy przy zespole jelita nadwrażliwego powinno się wyeliminować gluten? Mam wątpliwości co do diety zaleconej bratu przez lekarza właśnie w związku z tą dolegliwością.
Gluten? to dlaczego widze w twojej diecie pumpernikiel & Co.? Alergia nie objawia sie zapchaniem jelit, to sa zupelnie inne problemy co na to specjalista, co on mówi na twoja diete? W sumie straszne rzeczy opisujesz a jesz to wszytsko o czym mowisz, ze sprawia ci problemy Zdajesz sobie sprawę ze powinnaś odstawić na zawsze chleb, platki, [...]
Takie sranie w banie. Jasne, że minerały i witaminy są ważne, ale to nie jest jedyne źródło. Jak masz nietolerancję glutenu to bardziej Ci zaszkodzi niż przyniesie korzyści więc co kto lubi. Zwykła pszenica też ma gluten ale mniej dlatego do makaronu dodają jaja żeby się mąka skleiła ... tyle że w proszku.
Raz na jakiś czas trochę mąki pszennej nie zaszkodzi (chyba, że ktoś ogranicza gluten). Ja mieszam np. owsianą lub ryżową z pszenną i wychodzą całkiem ok.