Dziś dzień nie treningowy. Dietka wyliczona, ale wpadło za dużo chleba. Ogólnie nie idę w modę "gluten out, nabiał out, węgle out" itd jak teraz wiele osób, jednak co do glutenu starałem się go ograniczyć. I w sumie tak było, po poza 80g pieczywa żytniego rano nie miałem go stale w diecie. Nawet omlety zacząłem robić na bazie płatków jaglanych [...]
Piszesz, że z rana brzuch jest płaski, potem odstający a później o tłuszczu, diecie itd. Na razie to jest wróżenie z fusów. Gluten, ww., a nawet woda mineralna. Przede wszystkim należy określić czy sprawa dotyczy wady postawy np. częstej hiperlordozy czy dotyczy tłuszczu brzusznego. Mówimy o tłuszczu na brzuchu czy mówimy o odstającym brzuchu bez [...]
Dolacz jakies zdjecia jak masz mozliwosc i chec, albo zrob przynajmniej dla siebie by bylo porownanie Makaron ciemny odstaw juz, sklaniaj sie bardziej ku Quinoa, w ogole odstaw na razie (przynajminiej) wszytskie ziarna zawierajace gluten
[...] masła i majonezu nie testowałem jeszcze, ale np Mus jabłkowy spoko, robi robotę8-)8-) A i jest jeszcze "zwykły" makaron: Składniki: Proteina grochowa, Świeże jaja ( 20% ), gluten pszenny witalny. Wartość odżywcza w 100g suchego produktu: wartość energetyczna 381kcal białko 70,7g węglowodany 4,3g - w tym cukry 2,2g tłuszcz 7,9g - w tym kwasy [...]
[...] do tego od 11lat PCO i chciałabym sobie poradzić z tymi sprawami naturalnie mam pytanie odnośnie odpowiedniej diety (nie przyjmuję żadnych leków). Odstawiłam kurę, nabiał, gluten, strączki. Aktualnie mam rozkład BTW 120/80/120 (1680kcal). Obiektywnie patrząc jestem szczupła (zdjęcia w linku w podpisie). Nie mam otyłości. Czytałam różne [...]
[...] Hashimoto może występować nawet gdy testy na poziomy przeciwciał są negatywne. Ogólnie wyniki takich testów są bardziej wiarygodne gdy przed testem w diecie pojawia się gluten i białka mleczne. Bez względu na wyniki testów na poziomy przeciwciał w takiej sytuacji warto zadbać o odpowiednią podaż selenu i cynku. Pomocne mogą być też [...]
nadyjka88 – oba zboża są źródłem glutenu, z tego względu nasuwa się pytanie czy nie masz nadwrażliwości na gluten? Naleśniki z mąki orkiszowej powinny zawierać mniej fruktanów, co też jest istotne dla osób, które obserwują niepożądane objawy ze strony układu trawiennego. Nie potrafię zasugerować jakie ilości tych produktów możesz spożywać – nie [...]
Fatfaq, dzieki za fajna rzeczowa wypowiedz. Nie cytowalam Fassano, zeby podpierac sie jego rzekomym nawolywaniem do demonizacji glutenu bo takiego nie widzialam. Bardziej odnioslam sie do Twojego zdania, ze zdrowi moga kiedy w cytowanym badaniu widac, ze gluten mial wplyw na rozszczelnienie jelit we wszystkich grupach czyli nie pozostaje bez [...]
[...] pokarmowych z tym związanych. Ostatnimi czasy doświadczyłem tego, że niestety nie służą mi kasze, ryże, makarony, pieczywo... :-( Teraz, kiedy jem ich mniej na rzecz tłuszczy, czuję się o wiele, wiele lepiej. Jak byłem mały to miałem mega alergie pokarmowe i teraz zbieram za to żniwa niestety..... Laktoza, w małej ilości, ale gluten też...
Mariusz: robie okresowe ładowania węglami, a generalnie podbijam tłuszczami. Znacznie lepiej toleruję taki rodzaj odżywiania, bo dodatkowo jestem uczulony na gluten i laktozę - teraz się okazało, jak po 6 miesiącach odstawiłem moją kochaną owsiankę na śniadanie. Na treningu od razu więcej sił, brak przytłoczenia, lżej na żołądku i brak wzdęć ITD. [...]
[...] słabo - dopiero teraz to dostrzegłem, jak znacznie zmniejszyłem ich ilość na rzecz tłuszczów i okresowego tylko ładowania nimi. sucha skóra, krosty, nalane policzki, wypchany bebzon, bąki NON STOP, dyskomfort i mniej sił na treningu ( zapewne miała też na to wszystko wpływ alergia na gluten i laktozę ), ale i tak nie najlepiej to wspominam :-))
[...] codziennie - także wpada ok. 3000 kcal. Na tym poziomie czuję się optymalnie, masa idzie wolniej niż przy zwykłej diecie z ww na poziomie ~6g/kg, ale czuję się o niebo lepiej, brak symptomów alergii na gluten, przeciążenia etc. Muszę kombinować, bo jestem alergikiem i teraz zauważyłem to idealnie -> stosując LC z okresowym ładowaniem. :-))
wiwos dla Ciebie ważne jest żeby wyeliminować nabiał i gluten i to w żaden sposóg Ci nie zaszkodzi A weź kup sobie komosę ryżową, ja nie próbowałam ale jest ponoć smaczna no i bezglutenowa. No i Obli kazała Ci ziemniaki o ile pamiętam jeść...więc masz komosę ryżową, masz ziemniaki, masz proso, masz kaszę gryczaną - w sumie masz z czego [...]
[...] zamiast chleba? na pewno coś nieprzetworzonego. samo ziarno nawet te pełnoziarniste jest przemielone tzn. przetworzone. czyli każdy chleb jest przetworzony. jeśli chodzi o gluten to są różne badania. musisz sprawdzić na sobie. zamiast chleba może być ryż, kasza, owsiane. byle było pełne ziarno, a nie mąka. wieczorem nie jest konieczny brak [...]
[...] a sojowy do sałatek poprostu przez gardło nie chce mi przejść .W Polsce jest teraz bardzo duży wybór produktów bez laktozy , mieszkam za granicą i stąd ten problem do tego gluten , jajka ryż i orzechy jak pisałam . Próbuję jakoś sobie z tą dietą radzić ale czasami jest bardzo ciężko . masło zmienić na normalne prawdziwe nie żadne odtłuszczone [...]
[...] gotowane czy surowe ) mam na mysli gł wołowinę i wieprzowinę > mc U mnie gazy i wzdęcia występuję przy dużej podaży produktów z laktozą(twaróg,jogurty) a także z zbożami (gluten) . Trzeba sprawdzić na własnej skórze jakie produkty wywołuję te czynniki. Wiele osób się dziwi że po jajkach nie mam gazów. Jajka jem na miękko lub lekko ściętej [...]