SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

glukoza

  • Glikogen, fruktoza - jak to jest?

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] mity są powielane powszechnie, nawet przez dietetyków. Poza tym istnieją kwestie zapalne oraz kontrowersyjne, gdzie do dzisiaj nie udzielono wiążących odpowiedzi. Wyniki glukoza i fruktoza spowodowały bardzo podobne odnowienie tłuszczów wewnątrzmięśniowych (fruktoza: +2,4 ± 0,4 mmol / kg; glukoza: +2,0 ± 0,6 mmol / kg) glukoza i fruktoza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2876 Data: 2019-03-13 09:50:36
  • [...] przykładu podam, że przy intensywności 55% szczytowego pochłaniania tlenu mleczany stają się ważnym źródłem: dostarczają 27% całkowitej energii pochodzącej z węglowodanów, glukoza obecna we krwi zapewnia 33%, a glikogen mięśniowy 40%. Tylko weźmy pod uwagę, że wraz ze wzrostem obciążenia organizmu pracą (więcej powtórzeń, większy ciężar [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4352 Data: 2020-10-25 10:16:07
  • [...] o 3,5%. Mechanizm nr 3: „Hormony” Istnieją inne możliwe mechanizmy wyjaśniające zwiększenie odczuwania sytości, przy stosowaniu diety wysokobiałkowej. Wczesne obserwacje, że glukoza była efektywniej metabolizowana po podaniu doustnym, w porównaniu z podaniem tej samej dawki dożylnie, doprowadziły do odkrycia i scharakteryzowania hormonów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6033 Data: 2019-08-10 12:47:45
  • [...] nieodwołalnie zrezygnować z fruktozy, gdyż paradoksalnie ... wiele badań sugeruje, iż spożycie fruktozy razem z glukozą dwukrotnie przyspiesza odnowę glikogenu wątrobowego (glukoza: ~ 3,6 g/h; z kolei podana razem glukoza + fruktoza 7,3 g/h). Ale mowa jest o okresie po treningu siłowym, u zdrowych ludzi. Zupełnie inaczej ta kwestia przedstawia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7500 Data: 2017-11-15 09:52:41
  • Białko - jak i kiedy brać, aby rosnąć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] sam hydrolizat białka kazeinowego, bądź też hydrolizat białka kazeinowego oraz ~10.7 g węglowodanów lub (ten sam) hydrolizat oraz ~42.7 g węglowodanów. Podane węglowodany to glukoza i maltodekstryny. Mężczyźni ważyli średnio 71.3 kg (a więc w każdym wariancie podano im ~21.4 g hydrolizatu białka kazeinowego). Wyniki? Synteza białka, jego rozpad [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7196 Data: 2019-01-20 17:05:18
  • [...] o szybkiej kinetyce, który nie są obojętne dla zdrowia. Red bull zawiera 11 g cukru w 100 ml. W składzie, na pierwszych trzech pozycjach wyszczególniono: wodę, sacharozę (=glukoza+fruktoza), glukozę. Puszka Red Bull’a zawiera 27,5 grama węglowodanów odpowiednik ponad 5 łyżeczek cukru! W badaniach dotyczących grupy 40 389 mężczyzn [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4077 Data: 2019-07-14 09:02:21
  • Dopalacze i hamulce dla metabolizmu

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] nie da się czerpać energii tylko z tłuszczów, co utrudnia pozbywanie się „boczków” i „brzucha”. Organizm równolegle czerpie z zasobów węglowodanów (glukoza we krwi, glikogen wątrobowy, mięśniowy), tłuszczów (podskórne, trzewne – ulokowane w tułowiu, wewnątrzmięśniowe itd.), fosfokreatyny (wytwarzanie ATP przez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3140 Data: 2019-05-22 12:10:30
  • Jakie parówki są najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Parówki kojarzą się nam raczej z kiepskiej jakości produktem, ale znaleźć można ich zwolenników. Jeśli znudziły Ci się omlety na śniadanie, poniższe zestawienie pomoże Ci dokonać wyboru, po które parówki sięgnąć, gdy najdzie Cię na nie ochota. Tarczyński Parówki z fileta Skład: filet z kurczaka 85%, woda, skrobia, sól, cukier, przyprawy i aromaty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 50665 Data: 2017-08-30 09:40:14
  • Węglowodany proste - charakterystyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] gdyż jest „naturalny”. Tymczasem cukry stanowią 95–99% suchej masy miodu, a w ich składzie dominują łatwo przyswajalne monosacharydy tzn. fruktoza (38,2%), glukoza (31,3%) oraz disacharydy (maltoza, sacharoza i izomaltoza). Istnieją badania, które mówią o tym, iż miód (50 g dziennie) działa bardzo podobnie na glikemię (np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4200 Data: 2018-09-27 12:05:17
  • W pierwszej części choć powierzchownie przedstawiłem mechanizmy, które stoją za dezinformacją. Ludzie o wiele chętniej uwierzą w proste przekazy, które zawierają kłamstwa, niż w skomplikowaną prawdę. Dlatego ludzie dokonują ciągle złych wyborów żywieniowych, kierują się uprzedzeniami, mitami i propagandą. Swój udział w pogłębianiu zamieszania mają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2327 Data: 2019-07-18 09:11:55
  • [...] bardziej złożonym przemianom w ustroju).  Co zapamiętać? Węglowodany wykazują różne oddziaływanie na ustrój człowieka. Należy wystrzegać się tych działających szybko (glukoza, fruktoza, sacharoza, galaktoza, laktoza, syrop glukozowo-fruktozowy - HFCS, miód) na rzecz cukrów wolniejszej kinetyce (np. skrobia: ryże, kasze, makarony itd.). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6002 Data: 2020-10-27 08:45:53
  • Jakie placki do tortilli wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] specyfików, by utrzymać wilgoć placków, przydatność oraz smak i konsystencję. Najczęściej spotykane dodatki to: tłuszcze, stabilizatory, substancje spulchniające, cukier, glukoza, substancje konserwujące, polepszacze smaku i mnóstwo innych ciekawych rzeczy. Nie wszystkie są zagrażające naszemu zdrowiu, ale np. obecność sorbinianu potasu (E202) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 30220 Data: 2017-09-13 11:29:23
  • Wbrew pozorom to ważne pytanie. Od odpowiedzi na nie zależy powodzenie lub porażka w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9661 Data: 2019-12-10 10:01:55
  • [...] z wodą wynosi 19.5 +/- 1.4 ml / minutę. Dlatego podawanie większych ilości węglowodanów wcale nie będzie opłacalne i może oznaczać np. problemy żołądkowe. Podobnie, jak glukoza, fruktoza jest wchłaniana tylko w pewnej ściśle ograniczonej ilości. Jednak o wiele częściej zdarza się, iż wywołuje dolegliwości. Niektóre osoby przy podawaniu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9940 Data: 2019-03-06 08:51:34
  • Do tej pory wiedzieliśmy, iż wrażliwość insulinową może poprawić podawanie kwasów tłuszczowych Omega-3, co tłumi reakcję zapalną i zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Na insulinę uwrażliwia odpowiednio intensywny i długi trening aerobowy, interwałowy czy siłowy, także suplementacja witaminą D. W Polsce jest niesłychanie ważna jesienią, zimą i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3177 Data: 2021-04-09 19:42:58
  • Dieta sokowa, detoks sokowy - czy warto?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] bzdura. Cukier składa się z glukozy i fruktozy, podlega określonym przemianom, jest zużywany na potrzeby energetyczne ustroju, odkładany w postaci glikogenu mięśniowego (glukoza) czy wątrobowego (fruktoza, w pewnym stopniu glukoza), lub w postaci tkanki tłuszczowej (po przekształceniu do trójglicerydów). Ustrój człowieka wytwarza glukozę, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1343 Data: 2022-01-24 20:06:03
  • Fakty i mity dotyczące: “zakwasów”

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    „Zakwasy” są najbardziej zmitologizowanym elementem treningu siłowego, choć nie tylko. Mogą pojawić się po podbiegach, interwałach, treningu plyometrycznym (np. skokach). Nawet zwykłe bieganie i marsze z obciążeniem mogą prowadzić do powstania DOMS (np. przy dużej objętości treningu aerobowego lub po długim okresie bezczynności). Jeśli chodzi o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7998 Data: 2017-07-30 08:02:00
  • Kwasica a dieta ketogeniczna. Diety Dukana i Atkinsa vs VLCKD

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] insuliny na L, w kwasicy ketonowej występującej w cukrzycy brakuje insuliny (~0). Ilość ciał ketonowych: w zwykłych warunkach (konwencjonalna dieta) 0.1 mmol/L; paliwem są: glukoza we krwi, glikogen mięśniowy i wątrobowy, tłuszcz podskórny i śródmięśniowy (jednak są one zużywane w sposób klasyczny, poprzez inne szlaki metaboliczne), na diecie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2793 Data: 2019-03-13 22:01:16
  • [...] wiśni, malin czy jabłek. Taki sok niczym nie różni się w praktyce od wody z cukrem czy miodem. Dodatek dla poziomu wiedzy - ekspert Jak są transportowane cukry? Ogółem glukoza łatwo przenika do wątroby (poprzez transporter GLUT2), natomiast kiepsko do komórek obwodowych (z wyjątkiem komórek beta trzustki, GLUT2), dlatego w organizmie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 606 Data: 2021-05-21 07:47:37
  • W pierwszej części tekstu omówiłem podstawowe kwestie związane z przygotowaniem do selekcji do JW 4026. Oczywiście, w Polsce mamy więcej jednostek specjalnych, różnią się one charakterystyką, wyposażeniem, zadaniami, sprzętem. W jednej jednostce ważniejsze będzie pływanie, w innej być może sprawność na lądzie. Normy, jeśli chodzi o Formozę, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4911 Data: 2019-10-17 19:29:34