[...] w pewnym wieku i w niektórych grupach etnicznych z tym że akurat nasza grupa jest w tej kwestii bezpieczna. Poza tą nietolerancją laktoza to porostu cukier-disacharyd(glukoza i galaktoza), możemy go przerobić, glukoza jest trawiona bardzo szybko i sprawie, stanowiąc źródło turbo doładowania energetycznego, natomiast galaktoza jest [...]
Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku fizycznego i mieć ze stanu tego efekty w postaci przyrostów mięśniowych należy dostarczyć pracującym mięśniom określoną ilość [...]
Szukałem i wiele znalazłem tabel kalorycznych ale nieznalazłem żadnej która uwzględniała by ile dany produkt ma danego cukru np. glukoza, fruktoza, galaktoza, sacharoza, laktoza, maltoza, skrobia, glikogen ma ktoś linka do takowej tabelki? Ostatnio dobry arkusz "Dziennik Posilkow VITALMAX" uwzglednia tylko sacharoze ale nic niewiadomo o innych [...]
[...] etnicznych - nie będę o tym pisał powiedzmy, że mamy farta i występuje u nas odpowiedni poziom enzymu laktozy. Poza tą nietolerancją laktoza to poprostu cukier-disacharyd(glukoza i galaktoza), możemy go przerobić, glukoza to wiadomo, a galaktoza jest przerabiana w wątrobie tak jak fruktoza, również uzupełnia glikogen wątrobowy. Przy [...]
[...] dla człowieka podstawowym materiałem energetycznym. Swoją nazwę zawdzięczają temu, że w ich budowie węgiel, tlen oraz wodór są w takim składzie jak w wodzie. Na przykład glukoza - C6H12O6, zapisana inaczej, to C6( H2O )6. Przy spalaniu węglowodanów powstaje z nich dwutlenek węgla (węgiel) i para wodna (woda). Chemicznie węglowodany to [...]
Na wikipedii przeczytałem że proste to: aldehyd glicerynowy.,ryboza, deoksyryboza, rybuloza, glukoza, galaktoza i fruktoza. Czyli wszystko co ma głównie WW złożone z powyższych tak?
[...] skrobia, maltozy jest naprawdę mało. Kamil1982: obok glukozy są jeszcze fruktoza i galaktoza, wszystkie o tym samym wzorze, różniące się tylko położeniem atomów i wiązań . Domer miał na myśli dwucukry, których również powinniśmy unikać; sacharoza (glukoza + fruktoza), maltoza (glukoza + glukoza) Zmieniony przez - Charon w dniu 2005-11-07 11:46:20
KOMPLETNY PRZEWODNIK ŻYWIENIOWY DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE KULTURYSTÓW Porady na temat sportowego żywienia Nie będzie to nic odkrywczego, jeśli powiem, że aby wyglądać jak kulturysta, trzeba nie tylko trenować jak kulturysta, ale również pić i jeść jak kulturysta. Nie znaczy to oczywiście, że każdej zbliżającej się do ust porcji jedzenia ma [...]
galaktoza bardzo szybko ulega w watrobie zamianie na glukozę, która następnie włączana jest w cykl glikolizy. Galaktoza "nie zalewa" wiec bardziej jak glukoza. Z fruktozą jest troche inaczej. Ten monocukier omija najwolniejszy etap glikolizy i w dosć szybkim tempie nasila syntezę triglicerydów.
laktoza to galaktoza i glukoza galaktoza jest o ile sie nie myle trawiona podobnie jak fruktoza - wiec patrz watek o fruktozie i te nieszczesne +/- 50 gr dziennie
[...] od 3 do 8 atomów węgla połączonych łańcuchowo; zależnie od ich liczby w cząsteczce rozróżnia się: triozy, tetrozy, pentozy (np. arabinoza, ksyloza, ryboza), heksozy (np. glukoza, fruktoza, galaktoza, mannoza), heptozy, oktozy; ważną grupę monosacharydów stanowią ich pochodne deoksysacharydy i aminosacharydy. Monosacharydy charakteryzują się [...]
[...] (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Monosacharydy to cukry mające 3-7 atomów węgla w cząsteczce. Z punktu widzenia odżywiania najważniejsze są cukry 6-ciowęglowe - glukoza, fruktoza, galaktoza i mannoza. Disacharydy zbudowane są z dwóch cząsteczek cukrów prostych połączonych wiązaniem glikozydowym. Są to: - maltoza- składająca się z [...]
[...] dieta osób uprawiających sporty siłowe dostarcza ok. 500g węglowodanów na dobę. Wśród ogólnej puli cukrowców wchłanianych w przewodzie pokarmowym największy udział ma glukoza (ok.75%), następnie fruktoza (ok. 20%) oraz galaktoza (ok.5%). Procesowi rozkładu podlegają również wewnątrzustrojowe zasoby węglowodanów zgromadzone w postaci [...]
Miałem na myśli że oba cukry - zarówno glukoza - jak i galaktoza - przedostają się do krwi więc to że poziom glukozy nie należy do najwyższych jeszcze o niczym nie znaczy To samo z owocami i zawartą w nich fruktozą.
Frutkoza to nie jest cukier złożony tylko prosty (są dokładnie 3 cukry proste - fruktoza galaktoza i glukoza -> do tej ostatniej sprowadzane są wszystkie cukry wprowadzone do organizmu) Niestety ma bardzo niski indeks glikemiczny dlatego nie nadaje się do popijania kreatyny.
[...] zjemy lub wypijemy trafia przez przełyk do żołądka, gdzie już czekają kwasy trawienne mające na celu rozłożenie pokarmu na składniki odżywcze. I tak: węglowodany proste (glukoza, fruktoza) - przechodzą przez żołądek nienaruszone; węglowodany złożone (np. skrobia) znajdujące się w ryżu, płatkach i chlebie są rozbijane na cukry proste tzn. [...]
[...] grupy fosforanowej sprzężone z syntezą cząsteczki ATP. Aby nie wdawać się w nadmierne szczegóły, sumarycznie szlak ten można przedstawić następującym równaniem: C6H12O6 (glukoza) + 2 NAD + 2 ADP + 2 P ® 2C3H4O3 (pirogronian) + 2 NADH2 + 2 ATP W szlaku glikolizy na początku zostają zużyte 2 cząsteczki ATP do przyłączania grup [...]