[...] i optymalnych proporcji makroskładników - to uważam, że nie ma "ideału", wieksze znaczenie ma dla mnie nawet jakościowy dobór zywności niż proporcje b/w/t. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-04-19 11:37:26 Ekspresję genów determinuje głównie proporcja między GSO B:T:W http://ajpendo.physiology.org/content/292/6/E1724.full Choć w tym badaniu [...]
[...] modele zywieniowe zakładajace restrykcję węglowodanów moga być lepsze i gorsze, przykładem gorszych i potencjalnie niezdrowych jest w moim przekonaniu chocby dieta optymalna. Edit: nie można sprowadzać zagadnienia ekspersji genów jako holistycznego pojecia do proporcji BTW. Prosze Cię ;-) Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-04-19 12:00:28
Po pierwsze chciałbym zaprotestować przed nieuprawnioną klasyfikacją mojej osoby - nie staram się obalać obowiązujących zasad na podstawie wyjątków Przepraszam, ale takie właśnie odniosłem wrażenie. Co do diet LC i optymalnych proporcji makroskładników - to uważam, że nie ma "ideału", wieksze znaczenie ma dla mnie nawet jakościowy dobór zywności [...]
Osobiście jestem zdania,że diety HC są dobre i zdrowe. Jednak pod jednym warunkiem, ilość tłuszczu w dobowej racji pokarmowej nie powinna przekraczać 20% -- przestarzały pogląd. nie tyle ilość co jakość tłuszczu determinuje jego potencjał zdrowotny. Nie widzę potrzeby wołania o pomsty do nieba z powodu zaleceń IŻŻ, co nie znaczy że nie dostrzegam [...]
[...] nie jest atrakcyjna. Na przyszłość proszę byś używał w dyskusji argumentów raczej opisujących niż wartościujacych i nie próbował podsumowywać adwersarza na podstawie subiektywnie pojetej interpretacji jego intencji. Chyba, bardziej konstruktywnym będzie jak powrócę do pracy. Pozdrawiam ;-) Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-04-19 12:05:43
Propozycje powinny być zawarte w konwencji, a nie deklaracjach ;-) I nie jest to dialektyczna kokieteria tylko zwrócenie uwagi na niepotrzebny spam. Teraz wybacz, ale wracam do swoich obowiązków. Zobaczę później jak temat się rozwianie, może pojawi się coś ciekawego. pozdrawiam ;-) Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-04-19 12:10:33
moga być lepsze i gorsze, przykładem gorszych i potencjalnie niezdrowych jest w moim przekonaniu chocby dieta optymalna. Dlaczego? Znam pobieżnie założenie tej diety i zalecane produkty. Nie znam się widać za bardzo na tym, ale dla mnie wydaje się ze tam jest wszystko ok. Wiem też że sporo osób wyleczyło się z „oficjalnie” nieuleczalnych chorób [...]
[...] może sprzyjać. Evo - no niestety na nadmiar wolnego czasu ostatnio nie mogę narzekać. A zagadnienie związane z rolą lipidów w rozwoju chorób sercowo-naczyniowych jest związany z jedną z moich prac, do ktorych będę musiał niebawem przysiąśc i czas wygenerować. ;-) Pozdrawiam obu Panów. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-04-19 12:14:50
Wadą żywienia jaką propaguje faftaq jest niska wartość biologiczna białek, która wiąże się koniecznością spożywania znacznie większych ilości, głównie białka roślinnego zawierającego dużo aminokwasów ograniczających. Warzywa i owoce nie są dostarczycielem antyoksydantów, witamin i minerałów ze względy na niską biodostępność minerałów ~15%vs 40% [...]
[...] orzechowy smak ;-) aktywność bilogiczna o3 i o6 w ludzkim ciele jest dość wysoka a ich podatność na utlenianie jest istotną wadą przy zbyt wysokim spozyciu. Ogólnie: nie polecam bazowania na Twoich, nie do końca chyba przemyslanych, a z pewnością - nie do końca prawdziwych informacjach. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-04-19 13:12:52
[...] chorób sercowo-naczyniowych jest związany z jedną z moich prac, do ktorych będę musiał niebawem przysiąśc i czas wygenerować. ;-) Pozdrawiam obu Panów. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-04-19 12:14:50 Nie popełnił tylko fo pa w stylu, cholesterol pokarmowy odkłada się w ... . Dieta Optymalna pod tym kontem została przebadana wzdłuż i [...]
Pracę dr chętnie przeczytam. Ja jednak nie uważam, że DO stanowi jakieś specjalne zagrożenie dla ukł. krążenia, inaczej jednak zaprojektowałbym LC biorąc pod uwagę szerszą perspektywę. O moje faux pass się nie bój. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-04-19 12:54:56
[...] praca na miesiące a nieraz na lata (nie wiem na ile są znaczne te dysproporcje i czy wynikają one z nierównomiernie rozłożonej masy mięsniowej czy zatłuszczenia). Dawkowanie białka natomiast ma charakter induwidualny. Porcja odżywki = porcja chudego mięsa. I tak w domyśle nalezy ją traktowac Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-04-19 22:06:41
soltys88 - są badania dotyczące dłuższej suplementacji kreatyną, nie mam ich jednak pod ręką (odnajdziesz je przeszukuąc zasoby google scholar) . poza tym tutaj nie ma pewniaków, różnimy się między sobą dość znacznie w reagowaniu na kreatynę. lenor18 - ja natomiast polecam właśnie mono. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-04-21 18:42:02
raczej niewiele osób ma takie doświadczenie. jeżeli podjąłeś się niekonwencjonalnej terapii, warto swoje dylematy konsultować z terapeutą. Jesli masz przeciwskazania do przyjmowania cukrów stosowanie odżywek węglowodanowych wydaje się być nierozsądne No tak sądziłem że pewnie niewiele osób może mieć takie doświadczenie, ale zawsze warto spróbować [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
spokojnie pomozemy: na poczatek przeczytaj te tematy: 2. Plan: masa. Jak zabrać się z układanie diety ukierunkowanej na przyrost mięśni by faftaq http://www.sfd.pl/Plan%3A_masa._Jak_zabra%C4%87_si%C4%99_z_uk%C5%82adanie_diety_ukierunkowanej_na_przyrost_mi%C4%99%C5%9Bni.-t815987.html 3. Podstawy żywienia w sporcie by czorcia7 [...]
nie opłaca się brać megace, ani mety, a impas z masą zawsze można przełamać konwencjonalnymi metodami. Trzeba jednak umieć odpowiednio się odżywiać i dopasować intensywnośc do "metabolizmu" Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-04-23 00:40:56
[...] lipidów może przyczyniać się do rozwoju niektórych chorób. Poza tym ostrożność szczególną powinni zachować wszyscy którzy mają problem z krzepliwością krwi. Oczywiście możesz przyjmować i tran (który de facto ma zazwyczaj niewiele o3) i olej lniany, ale nie w nielimitowanych ilościach. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-04-23 10:46:10