Witam. Ile wynosi Twoje zapotrzebowanie kaloryczne? (do utrzymania masy ciała) Oszacowując ponieważ każdy wzór może być omylny. Kwestia diety - przede wszystkim wyeliminuj produkty o wysokim stopniu przetworzenia, czyt. ( chleb pszenny, graham barwiony, tuńczyk w puszcze, masło orzechowe z ziemnych, wafle ryżowe, serek wiejski, szynki [...]
Dokładnie jak M-ka. Nie warto zawracać sobie takimi drobnostkami głowy, aby pokryć zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe Omega-3 trzeba włączyć do swojego menu produkty w nie zasobne. Głównie tłuste ryby (EPA I DHA) oraz roślinne orzechy włoskie, olej lniany wysokolinolenowy, olej rzepakowy dobrej jakości (ALA).
Orzeszki ziemne to produkt wysoko przetworzony, zasobny w kwasy tłuszczowe o6. Tuńczyk z puszki do wyeliminowania, wybieraj świeże tłuste ryby morskie ( źródło o3 DHA I EPA). Ryż, kura i brokuły to stereotyp ''zdrowej diety'' . Posiłki są marnie zbilansowane w kontekście odżywczym.
Nie wiem, czy brałabym od razu leki zanim skonsultuję się z lekarzem, który będzie mnie prowadził. Znajdź sobie endokrynologa - ginekologa, który sumiennie i rzetelnie przeprowadzi Cię przez to, co się dzieje. Bo tak to można błądzić, jak dziecko we mgle. Natomiast pamiętaj o regeneracji, odpowiedniej ilości snu, wartościowych produktach, by nie [...]
Witam. Przede wszystkim wyeliminuj olej słonecznikowy który jest zasobny w kwasy tłuszczowe o6. Bułki to puste kalorie, szkoda zabierać miejsce innym wartościowym składnikom. Wpisuj produkty surowe - nie gotowe. Ostatni posiłek do zrewidowania, brakuje tam pełnowartościowego białka. Zróżnicuj źródła lipidów (tłuste morskie ryby dowóz EPA I DHA, [...]
Dieta ma być spersonalizowana, ułożona względem Twoich potrzeb. Sklepowy dżem jest naprawdę zbędny. Wybieraj surowe produkty - nie gotowe typu ''smażona pierś z kurczaka'' taka pomyłka zmieni całokształt kaloryczny oraz podział makroskładników. Wędzone ryby jako urozmaicanie mogą być, ale nie jako stały element diety. Wybieraj tłuste świeże, [...]
8.00-10.00 Ważenie wszystkich zawodniczek i zawodników, - 11. 00 Planowane rozpoczęcie startów dla GRUPY 1 oraz GRUPY 2, - ok. 13.30 krótka przerwa na obiad dla obsługi, - ok 14.00 start GRUPY 3 ORAZ GRUPY 4, - ok. 18.00 planowane zakończenie startów, - ok. 19.00 dekoracja startujących i zakończenie zawodów*. *Staramy się maksymalnie usprawnić [...]
[...] źródła lipidów ponieważ występują głównie jednonienasycone.. (tłuste mięsa/awokado/orzechy/migdały/olej kokosowy.. ) ryby w celu pokrycia zapotrzebowania omega-3 (dha i epa) czyt. http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE,_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135648.html Trening siłowy jest niezbędny do kształtowania sylwetki zatem obowiązkowo [...]
Warzywa wybieraj z całej palety kolorystycznej. Pamiętaj, iż w każdym odcieniu kryją się inne przeciwutleniacze. Dieta rzeczywiście monotonna, staraj się urozmaicać w miarę możliwości. To jedyny sposób aby uniknąć niedoborów żywieniowych oraz spełnić wymagania ustrojowe na wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Dodaj z 2-3 razy w tyg. tłustą [...]
[...] : 3x w tygodniu fbw, stretching, tlenowce Cel : redukcja (tłuszczu) rozłożona w czasie Ograniczenia żywieniowe : brak Stan zdrowia : chyba dobry Stosowane aktualnie preparaty : wpc, omega3-epa+dha, kompleks wit.-min. Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów : tak, ale na razie nie ma takiej potrzeby Stosowane wcześniej diety : [...]
[...] kiepski wybór. Poza tym suplementacja omega-3 ma niewielki wpływ na nasze zdrowie co zostało udowodnione naukowo. Staraj się spożywać regularnie tłuste morskie ryby źródło ( DHA i EPA ) do tego wzbogać swoją dietę o roślinne o3 (ALA) czyt. orzechy włoskie, olej wysokolinolenowy, olej rzepakowy dobrej jakości.. Dostosuj się do w/w wskazówek.
Słonecznik jest bogatym źródłem omega 6. U Ciebie proporcja między omega 3 a omega 6 wygląda dość dobrze. Jednak większa ilość pochodzi z ALA a nie EPA i DHA.
[...] - polecam szczególnie ze względu na zawartość kwasu alfa-linolenowego, który podbija nam zawartość omega-3 ze względu na ciągły deficyt tego w diecie. * oleje - lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek Oleje i orzechy są źródłem roślinnych steroli które również mają wpływ na układ sercowo-naczyniowy i poziom cholesterolu. Tłuszcze dodajemy do każdego [...]
[...] niby o3 itp,ale obecnie jak sami wiemy jakość jedzenia i poziom zawartych w nich wit / minerałow i o3 jest na wiele niższym poziomie niż kiedyś, więc jeśli masz możliwość to o3 nigdy mało :-) Polecam np. tran moller , fajna ilość dha/epa , cenowo też nie najgorzej , bo jednak omega3 ,a omega3 też swoje robi - warto spoglądać na ilość dha/epa
EPA i DHA dostarczam głównie z kapsułek, no i śladowe ilości z makreli. Inaczej przynajmniej na razie nie mam możliwości, łososie czy pstrągi do najtańszych nie należą, a i ja nie mam za bardzo czasu żeby je przyrządzać.
[...] również o dostatek omega-3 wprowadzając regularnie do diety tłustą morską rybę (EPA i DHA) jak i również roślinne o3 (ALA) orzechy włoskie, olej wysokolinolenowy, olej rzepakowy dobrej jakości, algi. To są czysto ogólne informacje które warto wziąć pod uwagę. Przede wszystkim wstaw zdjęcie sylwetki. Robiłeś podstawowe badania hormonalne? [...]
Tu już bardziej kwestie światopoglądowe i każdy będzie gadał co innego. Mimo sporej zawartości o3, o6 prawdopodobnie i tak przyjmuję się u nas z rzepakowego w większym stężeniu. ALA konwertuje do EPA i DHA na słabym poziomie. Poza tym te same enzymy rozkładają omegę 6 i omegę 3, więc o6 jest na 1 miejscu. Tym bardziej, przy bardzo dużym spożyciu [...]
Dlatego napisałem, że olej rzepakowy to kwestia bardzo indywidualnego podejścia, stosuję go bardzo okazjonalnie, taka droga po prostu bardziej do mnie trafia. Jak może poprawiać proporcje (przy założeniu, że faktycznie o6 wygrywa walkę z o3 przy rozkładzie przez enzymy), jeśli tej o6 dostarczamy więcej? Będzie to co najwyżej znikoma poprawa. Co [...]