Rutaecarpine / rutaekarpina / rutakarpina – alkaloid pochodzący z rośliny Evodia Rutaecarpa, będącej jednocześnie źrodłem ewodiaminy. Rutaekarpinie przypisuje się rożne właściwoiści, ważny niezmiernie jest jednak jej wpływ na aktywność mikrosom lanych enzymów wątrobowych metabolizujących niektóre substancje chemiczne. Co to oznacza? Oznacza to, że [...]
Rutakarpina – stanowi alkaloid, który wyizolowany został z owoców Evodia rutaecarpa (roślina wywodząca się z chińskiej medycyny naturalnej, jej chińska nazwa to Wu-Chu-Yu). Wykazuje działanie rozszerzające naczynia krwionośne, zapewnia lepsze dotlenienie i odżywienie wszelkich tkanek organizmu, a także zapobiega agregacji płytek krwi. Przypisuje [...]
Rutozyd (rutyna, 3-O- ramnoglukozyd kwercetyny ) – to substancja pochodzenia roślinnego, klasyfikowana jako bioflawonoid, po raz pierwszy pozyskana została z rośliny o nazwie Ruta graveolens (ruta ogrodowa). Udowodniono, iż rutozyd wpływa korzystnie na naczynia krwionośne – poprawia ich elastyczność i zmniejsza przepuszczalność, poprzez hamowanie [...]
Sacharynian sodu - syntetyczna substancja słodząca, sól sodowa sacharyny, pochodnej kwasu sulfobenzoesowego. Jest stabilny w pH mieszczącym się w przedziale 2 - 7, oraz w temperaturze nie przekraczającej 150*C. Związek ten jest 300 do 500 razy słodszy niż cukier stołowy (sacharoza), przy czym jest bezkaloryczny, ponieważ nie podlega trawieniu i [...]
Salacia Reticulata - roślina pochodząca z Indii, w której zidentyfikowane następujące składniki aktywne: mangiferin, katechiny (m.in. epikatechiny, epigalokatechiny, metylepigalokatechiny) oraz inne. Wykazano zdolność ekstraktów z Salacia Reticulata do blokowania enzymów trawiących węglowodany (tj. sacharaza, izomaltaza, reduktaza aldozy). [...]
Salicylic acid - kwas salicylowy, związek z grupy hydroksykwasów karboksylowych - aromatycznych, ma działanie przeciwagregacyjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe - zależnie od dawki. Występuje naturalnie w przyrodzie, dość dobrym jego źródłem jest kora wierzby białej. W farmakologii stosuje się syntetyczne jego formy. W suplementach diety dodawany [...]
Salvia Miltiorrhiza Stalk Extract - ekstrakt z łodygi szałwia czerwonokorzeniowej, rośliny od dawna stosowanej w tradycyjnej medycynie chińskiej jako lek na choroby układu krążenia, nerek, wątroby.prowadzone w ostatnich latach badania wstępnie wykazały antyagregacyjny i hepatoprotekcyjny potencjał tej rośliny, a dokładnie zawartych w niej związków [...]
Saw palmetto /Palma sabałowa – roślina należąca do rodzaju arekowatych, naturalnie wystepująca na terenach Ameryki Północnej. Owoce sabalu są źródłem fitosteroli (kampesterol, beta-sitosterol, stigamsterol i pochodnych) oraz innych związków. Składniki aktywne wpływają na aktywność enzymu 5-alfa-reduktazy i aromatazay, obniżają poziom SHGB i [...]
Sezamina - organiczny związek chemiczny należący do lignanów wystepujących w ziarnach sezamu i oleju sezamowym. Uważa się, że sezamina pozytywnie wpływać może na tempo utraty tkanki tłuszczowej, brakuje jednak jednoznacznych dowodów potwierdzających takową zależność. Sezamina pod wpływem działania bakterii jelitowych może ulegać przekształceniu do [...]
Shiitake mushrooms – to grzyby pochodzące z Azji Wschodniej, znane również w Polsce pod nazwą "twardziaki japońskie". Są źródłem związków takich jak: prowitamina witaminy D (ergosterol), witaminy z grupy B, lentinian (należący do glukanów) oraz AHCC. Przypisuje się im właściwości przecwiwiruowe, przeciwgrzybicze i immunostymulujące, a także [...]
Shilajit Mumio - to tzw. „skalne łzy”, substancja organiczna o nie do końca ustalonym pochodzeniu, naturalnie występująca w górach Ałtaju, Kaukazu, kiedyś także w Tybecie oraz w Afganistanie. Ma postać brunatnej substancji, która powstaje w miejscach gdzie rosną specyficzne zioła i panuje specyficzny mikroklimat. Zawiera liczne aminokwasy, [...]
Sichuan Pepper - ekstrakt z Zanthoxylum nitidum, rośliny zwanej też Tez-mui. Jest to duży, ciernisty krzew, którego kora w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej jest wykorzystywana od wieków do leczenia różnych stanów chorobowych, takich jak bóle zębów, zapalenia dziąseł, gorączki, kolki, wymiotów, biegunki, a nawet cholery. Niestety nie ma [...]
Slippery Elm Inner - (Ulmus rubra) czyli wiąz angielski, roślina wykorzystywana w celach leczniczych od dawna, między innymi przez Indian Ameryki Północnej. Stanowi źródło beta-sitosterolu, kampestrolu, garbników, wapnia. Posiada właściwości przeciwutlniające, łagodzić też może stany zapalne i podrażnienia, regulować pracę przewodu pokarmowego. [...]
Smilax officinalis (korzeń) - sarsaparila, roślina znana w medycynie ludowej od wielu lat. Korzeń stanow źródło wielu składników aktywnych, takich jak: fitosterole i saponiny steroidowe (parylina, sarsaponina). Wykazuje działanie przeciwzapalne (również w obrębie aparatu ruchu - np. stawów), wg niektórych źródeł składniki aktywne (sterole) [...]
Witam, jestem w 3 tygodniu cyklu ,biore bialko,jack 3d,creatyna,bcaa i dopiero dzisiaj sie dowiedzialem ze powinienem zwiekszyc dawke jacka w 2 tygodniu , dotychczas bralem jedna miarke ktora byla w srodku , jak mam zwikszyc swoje dawkowanie.??
Sodium Glycerophosphate - glicerofosforan sodu, czyli połączenie sodu, fosforu i glicerolu w jedną molekułę. Glicerol jest alkoholem cukrowym, który gdy przyjmowany jest w odpowiednich dawkach pozytywnie wpływa na gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu w czasie wysiłku, pomaga utrzymać właściwe uwodnienie komórek mięśniowych i przyczynia się do [...]
Spilanthes Acmella - a właściwie Acmella oleracea, jest to roślina rodziny Asteraceae, w tradycyjnej medycynie ludowej wykorzystywana często jako naturalny środek miejscowo łagodzący ból. Faktycznie liście i kwiaty tej rośliny zawierają spilanthol który działa znieczulająco. W suplementacji sportowej rzadko stosowana, wchodzi w skład jednego z [...]
Sukraloza - syntetyczna substancja słodząca, chlorowa pochodna sacharozy. Słodyczą około 600-krotnie przewyższa sacharozę. Jest substancją stabilną chemicznie. |Ostatnio coraz popularniejsza w produktach żywnościowych, w tym odżywkach białkowych, węglowodanowo-białkowych, węglowodanowych, aminokwasowych, napojach i innych. Uważana za bardzo [...]
Suma (Pfaffia paniculata) - tzw żeń-szeń brazylijski, roślina występująca na terenach Ameryki Południowej, której korzeń zawiera szereg bioaktywnych związków takich jak saponiny (pfaffozydy), beta-ekdyson, witaminy, składniki mineralne i inne. Korzeń sumy posiada właściwości wzmacniające odporność immunologiczną oraz adaptogenne. W korzeniu [...]
Synefryna – jest to organiczny związek chemiczny zawarty w owocach gorzkiej pomarańczy (Citrus Aurantium L), i z nich jest pozyskiwany na przemysłową skalę. Gorzka pomarańcza to mało popularny u nas owoc, obecny na polskim rynku jedynie w postaci dalekiego przetworu – curacao i proszkowych ekstraktów. Synefryna wraz z oktopaminą (drugi składnik [...]