D-pinitol - (3-0-metylo-D-ped-inozytolu) substancja będąca analogiem inozytolu, naturalnie występująca np. w fasoli czy orzechach. Należy do grupy tzw. insulinomimetyków, czyli substancji które naśladują lub usprawniają działanie insuliny - ważnego hormonu anabolicznego odpowiedzialnego m.in za gospodarkę glukozową. Przypisuje się mu zdolność do [...]
D-Ryboza - cukier prosty posiadający grupę aldehydową (aldopentoza), niezbędna w procesie syntezy kluczowych nukleotydów (m.in. ATP, GTP, UTP, CTP). koenzymów i innych waznych biologicznie związków. Odpowiednia jej dostepność w przemianach metabolicznych warunkuje tempo ich przebiegu. Z racji, iż ryboza bierze udział w procesach energetycznych [...]
Daidzeina – związek należący do grupy izoflawonów (nazywany także ze względu na niewielką aktywność estrogenową „fitoestrogenem”), występujący obficie w Glycine max (soja) oraz np. w Radix puerariae, (Kudzu). Po przyjęciu daidzeiny (występującej w soi występuje pod postacią 7-glukozydu daidzeiny) drogą pokarmową (doustnie), ulega ona przemianom [...]
Damiana – roślina krzewiasta, której nazwa gatunkowa brzmi Turnera diffusa (aphrodisiaca), ceniona i znana w medycynie ludowej przede wszystkim jako afrodyzjak. Zawiera w składzie tymol (należący do terpenów), calamen, damianinę, alfa i beta pinen, beta-sitosterol, liczne flawonoidy oraz garbniki. Damiana wykazuje także działanie [...]
Dekanian kreatyny - połączenie kreatyny i kwasu dekanowego w jedną molekułę. Podstawowa rola kreatyny polega na regenerowaniu ATP - czyli adenozynotrójfosforanu , czyli podstawowego wewnątrzkomórkowego nośnika energetycznego. Substancja ta wpływa także dodatnio na stan uwodnienia komórek mięśniowych, oraz usprawnia magazynowanie w nich glikogenu - [...]
DHA / Kwas dokozaheksaenowy - nienasycony kwas tłuszczowy z rodziny omega 3 (kwasów tłuszczowych, u których ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym umieszczone jest przy trzecim od końca atomie węgla), naturalnie występujący w żywności, przede wszystkim rybach morskich takich jak łosoś, może także powstawać w organizmie ludzkim z kwasu [...]
DHEA - dehydroepiandrosteron, substancja hormonalna o działaniu androgenicznym i potencjale anabolicznym, produkowana poprzez korę nadnerczy. Stymulować może proces syntezy białek, zwiększać magazynowanie azotu w organizmie, a także odpowiada za cechy typowo męskie. DHEA stanowi produkt wyjściowy do produkcji testosteronu, progesteronu oraz [...]
Dinukleotyd nikotynoamidoadeninowy – jest to specyficzny związek chemiczny należący do tzw. estrów fosforanowych (nukleotydów), który pełni kluczową rolę w procesie zwanym „oddychaniem komórkowym”. Zawsze występuje w formie jonowej, albo zredukowanej – nigdy w stanie wolnym. Sens jego suplementacji jest trudny do oceny, z racji iż nie ma [...]
Disodium phosphate dihydrate - fosforan dwusodowy, połączenie dwóch pierwiastków zaliczanych do makroelementów w jedna molekułę. Zarówno rola jak i stężenie sodu w ustroju są ściśle związane z obecnością pierwiastków takich jak potas, chlor i magnez. Sód bierze udział w utrzymaniu prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej i równowagi [...]
Doggrass - perz właściwy, gatunek rośliny należącej do wiechlinowców, występuje obficie na terenach Eurazji, między innymi w Polsce. Nazwa "Doggras", czyli tłumacząc dosłownie "psia trawa", wynika z faktu, iż zaobserwowano że chore psy często wykopują i zjadają korzeń tej rośliny. Surowcem ziołowym jest kłącze. Przypisuje mu się działanie [...]
Dwuwinian choliny - połączenie kwasu winowego i choliny w jedną molekułę, otrzymany w ten sposób związek ma pożądane właściwości chemiczne (winian stanowi "przeciwjon" dla choliny). Choliona jest ważną biologicznie substancja, przez pewien czas uznawana była za witaminę, aktualnie klasyfikowana jako "witagen", czyli substancja która witaminą nie [...]
Dziki Ignam (Dioscorea villosa) - roślina naturalnie występująca w obszarach tropikalnych, znana również pod polską nazwą pochrzyn. Stanowi źródło następujących składników aktywnych takich jak: flawonoidy (w tym kwercetyna i kemferol), saponiny steroidowe, dioscyna, alkaloidy, i inne. Wg niektórych źródeł rozszerza naczynia krwionośne i poprawia [...]
Echinacea Purpurea – to wieloletnia bylina, znana pod polską nazwą jeżówka. Już 400 lat temu stosowana była jako środek uodporniający, poprawiający kondycję organizmu i przyspieszający powrót do zdrowia. Stanowi źródło takich związków aktywnych, jak: Kwas chlorogeneowy, glikozyd fenolowy, liczne flawonoidy (np. rutozyd, kwercetyna). Jeżówka oprócz [...]
Ekstrakt śliwy afrykańskiej (Pygeum africanum) – surowcem służącym do sporządzania ekstraktu jest kora, która zawiera fitosterole (beta-sitosterol, daukosterol), alkohole alifatyczne, związki triterpenowe (kwas ursolowy, frydelina, kwas epi- i maslinowy), kwas ferulowy, kwasy tłuszczowe i inne. Wyciąg ten polecany jest mężczyznom w profilaktyce [...]
Ekstrakt Rauwolfia Serpentina – ekstrakt z rośliny, tradycyjnie stosowanej od wielu wieków w tradycyjnej medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej. Stanowi bogate źródło wielu substancji aktywnych, tj: rezerpina, ajmalina, johimbina, deserpidina oraz innych alkaloidów i bioflawonoidów. Wg niektórych źródeł, (do których należy jednak zaliczyć raczej [...]
Ekstrakt Maximowizia Chinensis - najprawdopodobniej* jest to ekstrakt z rodziny Simmondsiadaceae naturalnie występującej na obszarach pustynnych południowo-zachodniej części Ameryki Północnej. Nazwa systematyczna to Simmondsia chinensis, co sugeruje jakoby roślina ta pochodziła z terenów Dalekiego Wschodu... Jak się jednak okazuje nazwa wynika z [...]
Ekstrakt liści mango - Mangifera indica L. to roślina uprawiana w obszarach tropikalnych i subtropikalnych. Stanowi źródło: kwasów fenolowych, flawonoli, manginefrin, saponin. Zwiększa wrażliwość tkanek na działanie insuliny, posiada właściwości przeciwutleniające i potencjał antynowotworowy. W badaniach naukowych okazało się, że ekstrakt z [...]
Ekstrakt Korzenia Fennel - ekstrakt z Foeniculum vulgare, rośliny zwanej po polsku koprem włoskim lub fenkułem. Zawiera w składzie liczne substancje aktywne, jak np.: kwasy fenolowe, witaminy, minerały, aminokwasy, flawonoidy (np. rutynę) oraz wiele innych. Fennel reguluje funkcjonowanie przewodu pokarmowego, wykazuje działanie łagodnie [...]
Ekstrakt Korzenia Burdock - ekstrakt z korzenia łopianu, ktrego właściwości są efektem wysokiej zawartości lignanów, poliacetylenów oraz fenolokwasów w składzie. W medycynie ludowej korzeń łopianu uważany był za środek "czyszczący krew". Posiada właściwości moczopędne, wg niektórych źródeł reguluje przemianę materii oraz pracę przewodu [...]
Ekstrakt kory butternut - ekstrakt z kory Juglans cinera, czyli orzecha szarego. Stanowi źródło garbników, kwasu juglandic oraz juglonu. Wg niektórych źródeł substancje zawarte w korze orzecha szarego wspomagać mogą procesy związane z trawieniem i funkcjonowaniem przewodu pokarmowego. Regulują także pracę jelit, wspomagają regenerację wątroby, [...]