SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

czy błonnik szkodzi

  • Od wielu lat wiadomo, iż rodzaj, temperatura obróbki termicznej i przechowywanie gotowego produktu ma wpływ na skrobię zawartą w ziemniakach czy ryżu. Czy warto gotować, chłodzić i ponownie podgrzewać ryż i ziemniaki? Czy takie działanie ma jakikolwiek sens? Jak to właściwie jest? Jaki ryż jest najlepszy? Faktycznie, ugotowany, chłodzony w 4°C i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1015 Data: 2022-08-11 07:10:24
  • [...] zabić. Zdarzały się przypadki śmierci osób uczestniczących w selekcji do jednostek specjalnych (np. SAS). Wyniki: alkohol we wszystkich grupach wiekowych był siódmą przyczyną śmierci (lub uszczerbku na zdrowiu) w 2016 r. i odpowiadał za 2,2% zgonów kobiet oraz 6,8% zgonów mężczyzn, w grupie wiekowej 15-49 lat alkohol odpowiadał za 3.8% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13752 Data: 2019-06-26 19:08:14
  • Sporo osób, szczególnie aktywnych fizycznie, cierpi na zaburzenia gospodarki elektrolitowej czy niedobory witamin i minerałów. Ponieważ aktywność powoduje zwiększone zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych, które nie zawsze zostaje pokryte przez odpowiednie urozmaicanie swojej diety. Produkty bogate w żelazo Żelazo zawarte w produktach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10565 Data: 2017-06-24 00:25:47
  • Przetworzona żywność – 9 najgorszych faktów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] o niej wszystko, co powinieneś wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone to zło samo w sobie. Kawa, którą pijesz, została zmielona, a bez procesu przetwarzania nie powstałaby odżywka białkowa, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8807 Data: 2018-05-27 10:38:58
  • Glutenowa fobia

    Artykuł
    Zdrowie

    [...] Jednym z takich mitów jest przekonanie mówiące, iż gluten szkodzi każdemu. Gdyby istniała pełna konieczność wyręczania naszego układu immunologicznego przed kontaktem z czynnikiem, który skłonny jest on uznać za zagrożenie, to integralnym elementem wyposażenia każdego mieszkania byłby sterylizator, a garderoby – chirurgiczna maska. Praktyka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4210 Data: 2017-04-12 08:38:38
  • Czy wszystkie przetworzone produkty są złe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli wybierzesz mądrze. Jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 790 Data: 2022-08-11 06:56:27
  • Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1434 Data: 2023-02-24 07:30:55
  • ~~~~Ciekawostki~~~~spox

    Temat
    Odżywki i suplementy

    [...] skuteczności i bezpieczeństwa stosowania. Z tego też względu suplementem zainteresowali się naukowcy. Wyniki były szokujące: nastąpiły zmiany testosteronu. Złe skutki dotyczyły zwiększenia poziomu estrogenów i zmniejszenia poziomu hormonu utlenizującego (sterującego pracą testosteronu). Naukowcy ostatecznie wykazali, że przyjmowanie doustne [...]

    Odpowiedzi: 21 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2003-05-08 19:38:07 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Leczenie naturalne Art

    Temat
    Zdrowie i Uroda

    [...] Jacek Poreda Zródło: http://www.wolfpunk.most.org.pl/lnat02.htm 1. Biada wam mordercy Współczesna nauka, a w jej części i medycyna, zabrnęła w śle-py zaułek. Zamiast leczyć - niszczy. Zamiast pomagać w cierpieniu zmusza przeciętnego człowieka do niszczenia swojego zdrowia, za-rabiając na tym kolosalne pieniądze. Medycyna, przemysł produkcji [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2009-07-29 22:11:50 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Slowniczek-Diety wszystkie ;-)

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] odżywiania. Nawet po 60. roku życia nie jest jeszcze za późno, aby dokonać odpowiednich zmian w codziennym życiu i dzięki temu poprawić jego jakość. Problem ten będzie dotyczył coraz większej populacji, gdyż przewiduje się, że w latach 1990-2010 liczba osób w wieku poprodukcyjnym w Polsce zwiększy się z 4,9 mln do 5,8 mln osób. Jak się [...]

    Odpowiedzi: 27 Ilość wyświetleń: 14172 Data: 2005-03-09 16:46:15 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • CIEKAWOSTKI

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] bezkarnie, wielki plaster to zaledwie 50 kcal, śladowe ilości tłuszczu i węglowodanów. Zawarty w owocu błonnik wywołuje uczucie sytości. Warto więc czasem zafundować sobie oczyszczający dzień arbuzowy. Nie będziemy jęczeć z głodu, jak przy innych owocowych lub warzywnych dietach. Jest wskazany dla sportowców, gdyż porcja arbuza pomaga wydalać z [...]

    Odpowiedzi: 22 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-01-13 20:59:54 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Zdrowe odchudzanie.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Racjonalne diety przygotowują specjaliści w dziedzinie żywienia. Są one oparte na rzetelnych badaniach, oceniane pod względem zawartości składników odżywczych i wpływu na funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Coraz więcej ludzi na świecie ma problemy z nadwagą i otyłością. Większość z nich z różnym skutkiem, najczęściej nie najlepszym, stara się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3786 Data: 2007-03-02 19:02:26 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] dotyczący somatotypu i indywidualnego podejścia dietetycznego - Węglowodany – ile, kiedy, ważność GI, tabele GI, GL i korelacja z GI - Błonnik - Insulina – przyjaciel czy wróg? - Białko – ile, najlepsze źródła, - Tłuszcze – dlaczego ich potrzebujesz, ile, „złe tłuszcze”, „dobre tłuszcze” - Makroskładniki żywieniowe – ich budowa, funkcja [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 1994 Data: 2012-10-08 16:11:43 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • czy sterydy mi pomogą

    Temat
    Doping

    [...] mial w sobie bombe, itam,t, od 10 lat mam ciągłe stany podgorączkowe 37,2-37,5. Wiem, że to nie dość duże stany, ale nie zmienia to faktu, że czuje się źle. Początkową przyczyną, jaką stwierdził lekarz, było, że migdałki są dziurawe jak sito i to może być przyczyną stanów zapalnych. Wcześniej lekarka zleciała mi Ob, CRP, TSh,ft3 i ft4 ,anty tpo [...]

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 2012 Data: 2014-10-24 00:08:07 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • czy sterydy mi pomogą

    Temat
    Doping

    [...] mial w sobie bombe, itam,t, od 10 lat mam ciągłe stany podgorączkowe 37,2-37,5. Wiem, że to nie dość duże stany, ale nie zmienia to faktu, że czuje się źle. Początkową przyczyną, jaką stwierdził lekarz, było, że migdałki są dziurawe jak sito i to może być przyczyną stanów zapalnych. Wcześniej lekarka zleciała mi Ob, CRP, TSh,ft3 i ft4 ,anty tpo [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 3282 Data: 2015-04-11 21:57:32 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Podstawy układania diety cz.2

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Na temat pracy Jakieś kilka lat temu napisałem artykuł o układaniu diet, zamieściłem tam dużo teoretycznych informacji które wyczytałem z dziesiątek innych prac publikowanych na stronach głównie internetowych. Akurat dzisiaj po kilku latach studiowania, poszerzeniu swojej wiedzy oraz nabyciu praktyki [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-12-03 23:04:11 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Certyfikowane szkolenia we Wrocławiu - dietetyka i suplementacja..

    Temat
    Aktualności - Kulturystyka i Fitness

    [...] Żywienie dla odpowiednich somatotypów d) Czy istnieje somatotyp skrajny? 3. Węglowodany a) Dlaczego potrzebuję węglowodanów? b) Jak dużo węglowodanów potrzebuję? c) Proste, czy złożone? d) Czym jest GI? e) Jaki jest wpływ GI na ciało? f) Zbyt mało, czy zbyt dużo węglowodanów? g) Superkompensacja glikogenu h) Przykładowe produkty o niskim GI i) [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 3135 Data: 2012-10-17 11:26:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Tłuszcz nie szkodzi?

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Tłuszcz nie szkodzi? Rewolucja w żywieniu! Niskotłuszczowa dieta, która w powszechnej opinii miała nas uchronić przed zawałem, udarem czy nowotworami, nie ma żadnego wpływu na nasze zdrowie - ogłosili amerykańscy uczeni. Lekarze są bardzo zaskoczeni Szał na niskotłuszczowe jedzenie ogarnął świat pod koniec lat 80. Wtedy właśnie specjaliści od [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 2495 Data: 2006-03-13 18:54:24 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta - proszę o poprawki

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] jestem na ścisłej diecie, od 2 tygodni mam zastój w nabieraniu masy i zrobiłem kilka poprawek... Na forum w dziale odżywianie znalazłem link do chorób miażdżycowych i tam wyczytałem, że nadmierna podaż białka - szkodzi.... "niezrównoważona dieta wysokobiałkowa, obfitująca zwłaszcza w białko zwierzęce także może przyczynić się do zmian [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 888 Data: 2010-12-07 17:04:10 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Płeć : mężczyzna Wiek : 21 Waga : 74– dobrze by było trzymać max 75(po weekendzie w domu skacze do 76) niby spada, ale drogą męki Wzrost : 180-182 Obwód klatki : 104 Obwód ramienia : 34 Obwód talii : 85 Obwód uda : 55 Obwód łydki : 40 Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : 20% Aktywność w ciągu dnia : studia Uprawiany sport lub inne formy [...]

    Odpowiedzi: 31 Ilość wyświetleń: 3472 Data: 2013-05-13 18:20:52 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)