Od wielu lat wiadomo, iż rodzaj, temperatura obróbki termicznej i przechowywanie gotowego produktu ma wpływ na skrobię zawartą w ziemniakach czy ryżu. Czy warto gotować, chłodzić i ponownie podgrzewać ryż i ziemniaki? Czy takie działanie ma jakikolwiek sens? Jak to właściwie jest? Jaki ryż jest najlepszy? Faktycznie, ugotowany, chłodzony w 4°C i [...]
[...] zabić. Zdarzały się przypadki śmierci osób uczestniczących w selekcji do jednostek specjalnych (np. SAS). Wyniki: alkohol we wszystkich grupach wiekowych był siódmą przyczyną śmierci (lub uszczerbku na zdrowiu) w 2016 r. i odpowiadał za 2,2% zgonów kobiet oraz 6,8% zgonów mężczyzn, w grupie wiekowej 15-49 lat alkohol odpowiadał za 3.8% [...]
Sporo osób, szczególnie aktywnych fizycznie, cierpi na zaburzenia gospodarki elektrolitowej czy niedobory witamin i minerałów. Ponieważ aktywność powoduje zwiększone zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych, które nie zawsze zostaje pokryte przez odpowiednie urozmaicanie swojej diety. Produkty bogate w żelazo Żelazo zawarte w produktach [...]
[...] o niej wszystko, co powinieneś wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone to zło samo w sobie. Kawa, którą pijesz, została zmielona, a bez procesu przetwarzania nie powstałaby odżywka białkowa, [...]
[...] Jednym z takich mitów jest przekonanie mówiące, iż gluten szkodzi każdemu. Gdyby istniała pełna konieczność wyręczania naszego układu immunologicznego przed kontaktem z czynnikiem, który skłonny jest on uznać za zagrożenie, to integralnym elementem wyposażenia każdego mieszkania byłby sterylizator, a garderoby – chirurgiczna maska. Praktyka [...]
[...] nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli wybierzesz mądrze. Jak [...]
Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]
[...] skuteczności i bezpieczeństwa stosowania. Z tego też względu suplementem zainteresowali się naukowcy. Wyniki były szokujące: nastąpiły zmiany testosteronu. Złe skutki dotyczyły zwiększenia poziomu estrogenów i zmniejszenia poziomu hormonu utlenizującego (sterującego pracą testosteronu). Naukowcy ostatecznie wykazali, że przyjmowanie doustne [...]
[...] Jacek Poreda Zródło: http://www.wolfpunk.most.org.pl/lnat02.htm 1. Biada wam mordercy Współczesna nauka, a w jej części i medycyna, zabrnęła w śle-py zaułek. Zamiast leczyć - niszczy. Zamiast pomagać w cierpieniu zmusza przeciętnego człowieka do niszczenia swojego zdrowia, za-rabiając na tym kolosalne pieniądze. Medycyna, przemysł produkcji [...]
[...] odżywiania. Nawet po 60. roku życia nie jest jeszcze za późno, aby dokonać odpowiednich zmian w codziennym życiu i dzięki temu poprawić jego jakość. Problem ten będzie dotyczył coraz większej populacji, gdyż przewiduje się, że w latach 1990-2010 liczba osób w wieku poprodukcyjnym w Polsce zwiększy się z 4,9 mln do 5,8 mln osób. Jak się [...]
[...] bezkarnie, wielki plaster to zaledwie 50 kcal, śladowe ilości tłuszczu i węglowodanów. Zawarty w owocu błonnik wywołuje uczucie sytości. Warto więc czasem zafundować sobie oczyszczający dzień arbuzowy. Nie będziemy jęczeć z głodu, jak przy innych owocowych lub warzywnych dietach. Jest wskazany dla sportowców, gdyż porcja arbuza pomaga wydalać z [...]
Racjonalne diety przygotowują specjaliści w dziedzinie żywienia. Są one oparte na rzetelnych badaniach, oceniane pod względem zawartości składników odżywczych i wpływu na funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Coraz więcej ludzi na świecie ma problemy z nadwagą i otyłością. Większość z nich z różnym skutkiem, najczęściej nie najlepszym, stara się [...]
[...] mial w sobie bombe, itam,t, od 10 lat mam ciągłe stany podgorączkowe 37,2-37,5. Wiem, że to nie dość duże stany, ale nie zmienia to faktu, że czuje się źle. Początkową przyczyną, jaką stwierdził lekarz, było, że migdałki są dziurawe jak sito i to może być przyczyną stanów zapalnych. Wcześniej lekarka zleciała mi Ob, CRP, TSh,ft3 i ft4 ,anty tpo [...]
[...] mial w sobie bombe, itam,t, od 10 lat mam ciągłe stany podgorączkowe 37,2-37,5. Wiem, że to nie dość duże stany, ale nie zmienia to faktu, że czuje się źle. Początkową przyczyną, jaką stwierdził lekarz, było, że migdałki są dziurawe jak sito i to może być przyczyną stanów zapalnych. Wcześniej lekarka zleciała mi Ob, CRP, TSh,ft3 i ft4 ,anty tpo [...]
[...] Na temat pracy Jakieś kilka lat temu napisałem artykuł o układaniu diet, zamieściłem tam dużo teoretycznych informacji które wyczytałem z dziesiątek innych prac publikowanych na stronach głównie internetowych. Akurat dzisiaj po kilku latach studiowania, poszerzeniu swojej wiedzy oraz nabyciu praktyki [...]
[...] Żywienie dla odpowiednich somatotypów d) Czy istnieje somatotyp skrajny? 3. Węglowodany a) Dlaczego potrzebuję węglowodanów? b) Jak dużo węglowodanów potrzebuję? c) Proste, czy złożone? d) Czym jest GI? e) Jaki jest wpływ GI na ciało? f) Zbyt mało, czy zbyt dużo węglowodanów? g) Superkompensacja glikogenu h) Przykładowe produkty o niskim GI i) [...]
Tłuszcz nie szkodzi? Rewolucja w żywieniu! Niskotłuszczowa dieta, która w powszechnej opinii miała nas uchronić przed zawałem, udarem czy nowotworami, nie ma żadnego wpływu na nasze zdrowie - ogłosili amerykańscy uczeni. Lekarze są bardzo zaskoczeni Szał na niskotłuszczowe jedzenie ogarnął świat pod koniec lat 80. Wtedy właśnie specjaliści od [...]
[...] jestem na ścisłej diecie, od 2 tygodni mam zastój w nabieraniu masy i zrobiłem kilka poprawek... Na forum w dziale odżywianie znalazłem link do chorób miażdżycowych i tam wyczytałem, że nadmierna podaż białka - szkodzi.... "niezrównoważona dieta wysokobiałkowa, obfitująca zwłaszcza w białko zwierzęce także może przyczynić się do zmian [...]
Płeć : mężczyzna Wiek : 21 Waga : 74– dobrze by było trzymać max 75(po weekendzie w domu skacze do 76) niby spada, ale drogą męki Wzrost : 180-182 Obwód klatki : 104 Obwód ramienia : 34 Obwód talii : 85 Obwód uda : 55 Obwód łydki : 40 Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : 20% Aktywność w ciągu dnia : studia Uprawiany sport lub inne formy [...]