[...] (kcal). Czy gorsze od Ww?? http://www.optymalni.poznan.pl/naukowe-podstawy-zywienia/biochemia-w-pigulce/4.html Ponieważ 1gB=4kcal Ile kosztuje jego synteza?? Zgodzisz się z czymś takim: Aby wysoka wartość biologiczna białka mogła zostać zachowana, w pokarmie musi zostać dostarczona odpowiednia ilość węglowodanów i tłuszczów w celu zapewnienia [...]
[...] z jelitami a bujam sie od czasów glodowkowych z nimi pomimo leczenia zaczełam brać ok 30 gr i wdze duza poprawenjest jakiś czas po którym powinno sie zmniejszyc ilosc czy odstawic? Nie trzeba odstawiać ;-) zacznijmy od tego że glutamina nie jest aminokwasem egzogennym a endogennym więc teoretycznie nie musi być dostarczana z zewnątrz bo [...]
[...] z jelitami a bujam sie od czasów glodowkowych z nimi pomimo leczenia zaczełam brać ok 30 gr i wdze duza poprawenjest jakiś czas po którym powinno sie zmniejszyc ilosc czy odstawic? Nie trzeba odstawiać ;-) zacznijmy od tego że glutamina nie jest aminokwasem egzogennym a endogennym więc teoretycznie nie musi być dostarczana z zewnątrz bo [...]
Odnośnie witamin ile ludzi tyle opinii, druga sprawa, często suplemacja , witaminami czy minerałami nie jest potrzebna. Witamin nie , odczuwamy bo jak odczuć działanie witaminy b compleks czy kwasu foliowego. Braki witamin w organizmie to Brak określonej witaminy w organizmie to awitaminoza, niedobór – hipowitaminoza, zaś nadmiar – [...]
[...] że nie:) Dla mnie i tak junk food jest junk wtedy kiedy się je tego za dużo - jeśli wiecie co mam na myśli. Tak naprawdę te wszystkie debaty sprowadzją się do paru rzeczy. - Nie ma jednej nadrzędnej diety - Umiar jest najważniejszy, to nie junk food jest chvjowe - to nadmiar junk food jest chvjowy. Ale nadmiar normalnej michy tez jest [...]
przede wszystkim należałoby wysokie spożycie białka ująć w perspektywie długoterminowej, sięgającej raczej lat niż tygodni czy miesięcy zagadnienie to należałoby rozpatrywać również z uwzględnieniem źrodeł pokarmowych, pokarmy bogate w białko zawierają często inne substancje, wystepujace w nich naturalnie, lub dodane w wyniku zanieczyszczeń [...]
Oczywiscie to tylko przyklady. Innych przyczyn moze byc wiele... Niedobor roznych witamin odpowiadajacych za rozwoj kosci w okresie dorastania czy w druga stronę NADMIAR witamin (np witaminy A i jej pochodnych), przyjmowanie roznych silnych lekow, nieodpowiedni sklad ilosciowy i/lub jakosciowy mazi stawowej ktora odzywia chrzastke. To tez sa [...]
[...] że kiedyś wszystko zrzucałem na tłuszcz, a nie na nadmiar napojów słodzonych, owoców (banany, pomarańcze, mandarynki) praktycznie codziennie i innego syfu z cukrem. Wystarczyło odstawić takie rzeczy i chudło się w oczach Nie żebym popierał takie odchudzanie. Zresztą ciężko w tym kraju wynieść porządne rzeczy z domu, kiedy w pobliżu ciągle [...]
[...] 5kg więcej złapane, wzrost siły itd. Moim zdaniem to zbędne marnowanie towaru, ale mono jest obecnie tak tanie, że jak ktoś chce może się bawić w te fazy nasycenia itd czy w ogole brac caly czas wiecej np. 15 ed , ale czy to ma sens to juz sprawdzi ten , kto tak zje i będzie miał porównanie Zmieniony przez - Banan w dniu 2012-03-05 15:33:45
[...] temat troszeczkę... ale mam posilki albo bialko + fat albo bialko + wegle nigdy wegle + fat + odrobine bialka Uzasadnisz waj? nigdy mi się żaden wątek nie rzucił w oczy, aby nie łączyć BTW razem... ba nawet w książce A.Bean opisuje kompozycje posiłków aby każdy właśnie zawierał BTW... Zdrowia tu chodzi a insuline,glukoze i fat! wiekszosc [...]
[...] się produktów których nie mamy w menu,ale nadal należą do kategorii ‘zdrowe’. Wysokowartościowe,mało-przetworzone produkty. Mam to jeszcze bardziej rozwinąć? Chyba kto czyta ze zrozumieniem i zna podstawowe pojęcia rozumie tekst? Ale każdy tez potrzebuje czy lubi co innego. Czy patrząc na aspekt psychiczny czuje się lepiej. dla jednego - [...]
Zalewa mnie od tego DNA. To gratuluję i polecam więcej czytać. Także trochę luzu. A mnie jak coś zalewa to głównie fala morska lub nadmiar kalorii w diecie. Frytki na tym oleju smażysz? No już mi wyj**ało tak że mam 40 % bf :) , mówiąc poważnie trochę /delikatnie jedynie mnie podlało a nie że mnie rozj**ało tłuszczem , wiesz jakoś mnie nie [...]
Kain, czy moglbys podac zrodlo tej informacji: ''Na zakończenie trzeba dodać , że nadmiar białka podobnie jak węglowodanów może być po prostu zamieniony na tkanke tłuszczową.'' Co do weglowodanow zgoda, ale bialka? Moglbys podac reakcje (szlak metaboliczny) odpowiadajacy za taka przemiane???
[...] którzy stosunkowo niedawno przeprowadzili szereg badań klinicznych i epidemiologicznych – zbyt duże spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych może być przyczyna powstawania nowotworów, niedokrwistości, oraz innych chorób zagrażających zdrowiu a nawet życiu człowieka! Autorzy francuscy (Pascaud, ) podgaja że [...]
[...] wprowadzić wodę do komórek mięśniowych. Ten efekt powiększenia objętości komórki podobny jest- choć nie tak znaczny- do działania kreatyny. Gdy komórka wypełnia się wodą, czy to po podaniu kreatyny, czy glutaminy, trudniej jest kortyzolowi dokonać jej rozpadu. A są to wówczas znacznie lepsze warunki zarówno do zmagazynowania glikogenu, jak i [...]
[...] 109 zł Izotek 20mg: 132 zł ~~~~~~~~ Co warto wiedzieć o trądziku Trądzik jest częstą chorobą - występuje u ponad 80% młodzieży wraz z rozpoczęciem dojrzewania. Choroba zaczyna się pojedynczymi zaskórnikami, które tworzą się z powodu wzmożonego wytwarzania wydzieliny przez gruczoły łojowe oraz zatkania ujść tych gruczołów przez masy [...]
[...] i cyklaminian sodu, tłuszcze nasycone, tłuszcz palmowy, fruktoza, cukry proste, nabiał Zmieniony przez - Cayek w dniu 2017-07-25 06:50:34 I pewnie jeszcze parę innych rzeczy by się znalazło. A teraz jakie ich spożycie - nie jako wpływ ma nadmiar czy jaki wpływ może mieć nadmiar na osoby chore (!) bo tym się bardziej posługuje w badaniach niż [...]
[...] tylko wytłumaczcie mi dlaczego w większości książek na temat odżywiania (szczególnie w tych nowszych), m.in. w Bromatologii, Normach żywienia Ziemlańskiego i Jarosza, czy w Gawęckim, kwasy tłuszczowe EPA i DHA powinny stanowić ok. 200mg/ dzień oraz kwas a-linolenowy ok. 2g/ dzień? Nie uważacie, że dawki EPA i DHA jakie podajecie są za [...]
[...] 06 Ważna jest odpowiednia proporcja kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w diecie. Kwasy omega-6 (a zwłaszcza kwas arachidonowy) ułatwiają produkcję prostaglandyn, czyli hormonów prozapalnych. Z kolei kwasy omega-3 działają hamująco na stan zapalny, gdyż w organizmie konkurują z kwasami omega-6, zmniejszając ich stężenie w tkankach oraz [...]