[...] Zasady ogólne Poprzez właściwe żywienie sportowca należy dążyć do tego aby cała przemiana podstawowa, praca wykonywana w czasie treningu czy zawodów oraz wszystkie czynności poza sportowe były zbilansowane energetycznie. Zapotrzebowanie kaloryczne zawodnika uprawiającego wyczynowo biegi [...]
[...] wydzielin jak krew, enzymy, hormony, oraz uczestniczy w ważnych procesach regulacyjnych i transportowych. W organizmie osoby nie obciążonej większym wysiłkiem fizycznym, podczas doby ulega rozpadowi ok. 180- 280 g białka, z czego 65-80 % jest zamieniane w komórkach na nowe cząsteczki białkowe (turnover białka) a 20-35 % jest utleniane. Zatem, [...]
[...] jest tylko na pokrycie strat z moczem, kałem i potem. W wieku 40 - 45 lat zaczyna ubywać nam masy kości w tempie 0,2 - 0,5% na rok, u kobiet straty te mogą przez pewien czas wynosić 2 - 5%. W tym okresie konieczne jest zwiększenie zawartości Ca w racji pokarmowej aby nie powodować dodatkowego odpływu wapnia z kości. Zalecane dzienne spożycie [...]
[...] dużej mierze zależy od ilości i jakości wypijanej wody. Powinno ci wejść w nawyk wypijanie dwóch szklanek chłodnej wody zaraz po wstaniu z łóżka, natomiast nie należy pić w czasie posiłków. Powstrzymaj się od picia na piętnaście minut przed jedzeniem i godzinę po nim, by zapewnić spokojny przebieg procesów trawiennych. Woda nie tylko rozcieńcza [...]
[...] -Rozciąganie zapobiega problemom z prawidłową postawą -Poprawia sprawność motoryczną -Dobrze wpływa na wygląd mięśni (separacja) -Zapobiega urazom w czasie treningu -Pozwala zachować sprawność do późnego wieku -Dobrze wpływa na ukrwienie mięśni, dzięki czemu szybciej się regenerują -Łagodzi [...]
[...] Są na to dwa sposoby. Tzw. ładowanie, czyli jedzenie po 20 g kreatyny dziennie przez 5 dni, a następnie dawka podtrzymująca 5g dziennie. Pozytywna reakcja występuje wówczas, gdy dochodzi do szybkiego zwiększenia wagi i rozmiarów mięśni, nawet bez jedzenia dodatkowych węglowodanów czy białka. Dotyczy ona 70-80% ludzi stosujących kreatynę, a [...]
Hekade - spoko, rozpisze pare rzeczy nie długo Kulturysta94 - na fc24 nie byłem z rok czasu, wiec bywałem tam jak byłem mały i tłusty %-) kuchazz - nie wiem czy skopiowałeś czy usuneli Ci komentarz na "no cardio". To ciekawe zagadnienie i gdyby nie to że naprawdę nie mam czasu głównie przez pracę i MPJ jutro. Ale jestem zdania że tłuszcze na pewno [...]
[...] do poziomu ich dostawy. W następstwie różnych przystosowań metabolicznych, prowadzących na-wet do poważnej odporności tkanek na insulinę, komórki tłuszczowe uwalniają wówczas łatwiej kwasy tłuszczowe i w ten sposób tłuszcze spożywcze łatwiej się spalają. Ten nowy stan równowagi odpowiada utrzymującej się nadwadze. Przybiera-nie na wadze [...]
Clarity, problematyka GABA jest dosyć złożona. Substancje ułatwiające przewodnictwo w układzie gabaergicznym - leki przeciwlękowe i alkohol, w małych dawkach wydłużają czas czuwania, dopiero w dużych upajają i usypiają. One działają poprzez tzw. receptory benzodiazepinowe, silnie zmieniając środowisko jonowe komórki. Tauryna działa prawdopodobnie [...]
tommo666 Heja, ja mam parę pytań - z zupełnie "innej beczki",NIE NAZWALBYM ICH PYTANIAMI .. RACZEJ RZUCENIEM WYZWANIA W DYSKUSJI pytam jako wegetarianin z kilkunastoletnim stażem i człowiek, który interesuje się dietetyką. STAZ I ZAINTERESOWANIE W DIETETYCE PO CZESCI MAMY PODOBNE ALE POWIEDZ MI CZY ROWNOCZESNIE MASZ KONKRETNE [...]
[...] Strona nr 89-90: zmiany w spożywaniu kcal Strona nr 91: kolagen Strona nr 93: aspartam i acesulfam K a pobór węgli z przewodu pokarmowego Strona nr 94: od czego zależy czas trawienia węglowodanów Strona nr 95-96: sok z buraków, arginina, cytrulina – dawkowanie razem i osobno Strona nr 96: imbir i kurkuma – przed posiłkiem; które azotany są [...]
jaka jest roznica w czasie wchlaniania miedzy izolatem a koncentratem? jesli nie jest duza, to mysle ze cena tego pierwszego nie jest adekwatna do jego "mozliwosci". jakie jest Pana zdanie? izolat po treningu wchlonie sie szybko i to jest jego plus. lecz czy nie lepszym rozwiazaniem jest dostarczanie protein po treningu przez caly czas? [...]
Swietny artykul ! Masa dla opornych - Dla Ektomorfików Jak zwykle o tej porze roku tematem numer jeden jest odchudzanie, tymczasem fitness to nie nieustanne tracenie sadła a budowanie ładnej, sportowej, sylwetki, czego nieodłącznym elementem jest budowa masy mięśniowej. Aby przełamać dyktat odchudzaczy proponuję temat "Masa dla opornych" czyli [...]
[...] tak jest do powolnej muzyki, oczywiscie jak jest szybsza to jest bardziej meczace...na zajeciach jak tanczymy to się męczę, ale czasem jest czas, ze cwiczymy technikę i wtedy to już męczące nie jest, czyli jakby przerwa, chociaz caly czas sie ruszamy....tutaj mam coś innego, co tez robimy: [...]
Kaziol - w mojej ocenie nie ma to właśnie większego znaczenia. Natomiast ok. 30 min. odstępu od posiłku poleca się przy stoswaniu supli, których wchłanianie pokarm spowalnia, dlatego, że 30 min. jest to mniej więcej taki czas, w któryn suplement zdąży opuścić żołądek. A pokarm nie zawsze zwiększa kwasowość. Niektóre pokarmy działają odwrotnie...
[...] Tylko pośrednio więc jak chcesz uderzyć w wspomaganie spalania to kofeina, synefryna, johimbina, dmaa, dmha, cayene. Odgrzeje lekko temat. Pisałeś jak dobrze pamietam jakiś czas temu o stosowaniu pod język i wrzucałeś obrazek, gdzie jakiś lekarz to tłumaczy, ale za cholere nie moge znaleźć. Mógłbyś podrzucić? Jasne. Proszę bardzo. Wchłanianie [...]
[...] objawy starzenia się, podatność na zakażenie, przedłużająca się suchość oczu, rozstępy w skórze, stany depresyjne i trudności z chodzeniem, upośledzenie smaku, wydłużony czas gojenia się ran, uczucie znużenia. U młodych kobiet często występują zaburzenia miesiączkowania. Przy niedoborze cynku występuje natychmiast spowolnienie procesów [...]
[...] naturalnych. Zastanów się więc, jakie łososie kupujesz. Te dzikie są o wiele droższe. Ale przecież nasze zdrowie jest bezcenne. Jeśli to możliwe, jedz ryby świeże. Podczas ich smażenia i mrożenia kwasy omega-3 utleniają się i tracą cenne właściwości. To samo dotyczy zamykania ryb w puszkach. Czytaj informacje na etykietach, bo czasem [...]
[...] Przyswajalność to zdolność określonego składnika odżywczego do przenikania z przewodu pokarmowego do krwi. Na przyswajalność danej witaminy oraz czas, w jakim wchłania się ona do krwiobiegu, ma wpływ wiele czynników. Sześć z nich ma znaczenie zasadnicze dla przyswajalności. Rodzaj składników użytych do produkcji [...]
[...] naturalnych. Zastanów się więc, jakie łososie kupujesz. Te dzikie są o wiele droższe. Ale przecież nasze zdrowie jest bezcenne. Jeśli to możliwe, jedz ryby świeże. Podczas ich smażenia i mrożenia kwasy omega-3 utleniają się i tracą cenne właściwości. To samo dotyczy zamykania ryb w puszkach. Czytaj informacje na etykietach, bo czasem [...]