[...] lista... Na nieszczęście częściowo hydrogenizowane oleje można znaleźć w większości gotowych produktów żywnościowych ( fast food) oraz w większości wyrobów piekarniczych i cukierniczych ( ciastka, rogaliki, pączki, chipsy ) do grupy tej należy margaryna, masła roślinne, sosy do sałatek (dressings) , niektóre sery, masło orzechowe, czyli [...]
Fruktoza - niebezpieczny cukier Fruktoza, cukier używany najczęściej do produkcji napojów gazowanych, jest bardzo niebezpieczna - tak twierdzą brytyjscy naukowcy. Ich zdaniem fruktoza jest odpowiedzialna za przyrost tkanki tłuszczowej. Cukier - biała śmierć! O zgubnych skutkach cukru wiadomo od dawna. Najnowsze badania przeprowadzone na Wyspach [...]
[...] interesowac beda te o charakterze zlozonym. Cukrow prostych, tak jak wspomnialem wczesniej nalezy wystrzegac sie jak ognia. A wiec do lamusa powiny odejsc: sacharoza(cukier stolowy), laktoza (cukier mleczny), fruktoza(cukier owocowy). Mysle ze nie musze nikomu wspominac o glukozie, nawet skrobia stosowana moze byc tylko w nielicznych [...]
[...] interesowac beda te o charakterze zlozonym. Cukrow prostych, tak jak wspomnialem wczesniej nalezy wystrzegac sie jak ognia. A wiec do lamusa powiny odejsc: sacharoza(cukier stolowy), laktoza (cukier mleczny), fruktoza(cukier owocowy). Mysle ze nie musze nikomu wspominac o glukozie, nawet skrobia stosowana moze byc tylko w nielicznych [...]
Ok kruszyn więc postaram Ci się napisać w skrócie co możesz doradzić ojcu . Zacznijmy od tego że każdy wysiłek fizyczny przy cukrzycy jest wskazany ponieważ obniża cukier więc nie potrzebna jest insulina pozatym wiadomo wysiłek pomaga w krążeniu etc. Najważniejsza w przypadku cukrzycy jest dieta low - carb ( nisko - węglowodanowa ) ponieważ [...]
Cukier prosty to cukier pojedyńczy, bez połączeń z innymi cukrem/cukrami - glukoza/fruktoza Sacharoza (cukier stołowy) to cukier złożony, gdyż składa się z połączeń cząsteczek glukozy i fruktozy.
[...] w nim pół słoika dżemu i 10 łyżeczek miodu, po czym czytam, że musisz wywalić chleb. No to Ci piszę jak jest. Mam Ci przytaknąć, że chleb jest zły jak widzę, że masz 150g produktów składających się praktycznie z samego cukru? I oczywiście, że cukier z miodu i dżemu nie jest gorszy niż cukier z ciastek. jest równie chvjowy, bo cukier to cukier
Rafinowany cukier to sacharoza, czyli polaczone dwie czasteczki: fruktozy i glukozy. Rafinowany cukier jest produkowany z burakow cukrowych i trzciny cukrowej. Nie jest to czysto chemiczny twor, pochodzi z roslin. Nie zmienia to faktu, ze wszystkie monosacharydy i disacharydy sa pozadane w malych ilosciach. Nie ma znaczenia czy cukier ten bedzie [...]
A na takie różne teksty "zjedz, zjedz ..." to ja usprawiedliwienie, że mam chory żołądek, cukier, podrażnia mi śluzówkę i potem mam dzień wyjęty z życiorysu. To działa. Jak ktoś nalega to ja się oburzam, że chce mnie wykończyć i delikwent pokornieje %-). Bo jak wiadomo głównie o cukier chodzi. Już wsyzscy wokół wiedzą, ze mam "uczulenie" na cukier [...]
Tez wychodzi ze 1j.m. to min.10g. ww. z tym ze zależy z czego sa tego ww. np. mam cukier 120 biore 5j. insy i po piętnastu min wypijam carbo 50g dalej mierzac cukier po 45min wynik 200+ a po następnych 45min czuje hipo i wynik 50 albo mniej(po kilku combo przestałem stosować) 2 obiad cukier 140 idzie 10j. insy szamie( 100g ryz, 300g indyka ok [...]
oh jesli chodzi o dobre sUrowki to by mozna pisac i pisac ja polecam: 1) seler, jablko, majonez lub smietanka, cytrynka, cukier, sól 2) marchew, chrzan (na 2 marchawki ok. 1 łyżeczka ) smietana (tez nie za duzo)sól, cukier 3) kapusta pekińska, pomidor , czosnek, sól, cukier cytrynka, oliwa z oliwek - pyszne lecz zima te pomidory smakuja jak [...]
[...] gruszki, Słodkie suszone śliwki, Persimmon(?). I z wszystkimi innymi świeżymi słodkimi owocami Nie łączyć z: Avocado, Masło, Suszone owoce, Miód, Oliwa z oliwek, Olej + cukier, Cukier trzcinowy, Syrop/sok. Ogólnie oleje i tłuszcze(Grupa B) Mleko łączyć z: Cała grupa B, Surowy lub pieczony banan, Sacharyna i podobne, Gotowane żółtko, [...]
[...] skóry , działają na uklad wydzielania wewnętrznego , oraz zapobiegają miażdżycy tętnic . 4.Węglowodany podajemy w ilości 2.5 - 2.75 gkg . masy należnej . Ograniczyć cukier rafinowany ze względu na to iż przyspiesza procesy miażdżycowe . U większości stwierdza się nieprawidłową tolerancję glukozy wyrażoną opóżnieniem i większym [...]
[...] w odpowiedzi na podwyższony poziom dostarczonej energii. Wzrost poziomu cukru we krwi jest dla organizmu sygnałem, że ma go więcej, niż w danej chwili potrzebuje. Niespalony cukier kumuluje się we krwi. Wtedy wydzielana jest insulina, która ma ten cukier zabrać i przechować. A jak ona go przechowuje? (Ktoś z widowni zasugerował glikogen)... [...]
[...] także komórek nerwowych, na energię. Bez glukozy i tlenu obumierają już po 10–15 minutach. Źródłem glukozy są węglowodany. Ale to nie znaczy, że należy jeść cukier, aby odżywić mózg. Cukier nie wymaga trawienia – błyskawicznie przenika do krwi i stanowi bombę kaloryczną, a zarazem spore utrudnienie dla trzustki. Musi [...]