shefu czytalem wszytkie Twoje arty ale mi chodzi o konkretne odp O chlebach wiem tylko teraz pozostaje pytanie jaki chleb w takim razie najlepiej jesc bialy odpada, razowy przeciez tez na mace i tu wlasnie nie wiem jak jest z razowym ale na mace razowej(wspomniany wyzej chleb "wlasnej roboty") A odnośnie glutenu to chodziło mi czy są [...]
Co do chleba bo powstal taki ladny przepis. To tylko dopisze wersje dla leniwców Starczy zmieszać po równo maki żytniej i cieplej wody codziennie tak samo dodajac i mieszając i zakwas sie zrobi, dla niecierpliwych dodanie bakterii probiotycznych przyspieszy proces a dalej juz idzie zakwas karmimi i dolewamy wody i tak codzinnie. Chleb tez banał, [...]
[...] :-) nie trzeba, jeśli wyjmiesz go z lodówki, dokarmisz - wystarczy łyżka mąki i łyżka wody, niech postoi trochę i pobąbelkuje, a potem znowu do lodówki :) Mój pierwszy chleb na zakwasie wylądował w koszu. Mazał się w środku jakby był surowy. Zapewne nie wyrósł odpowiednio. Poczytałam w necie różne porady i zrobiłam sposobem trójfazowym :-) [...]
co do chleba, to polecam najlatwieszy chleb na swiecie, serio: http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/08/najatwiejszy-chleb-zytni.html tylko ze zamiast maki chlebowej, uzyc typ2000 :-) a teraz niech mi ktos powie- znacie przepis na jakas zupe z ciecierzycy/soczewicy? bez wymyslnych dodatkow oczywiscie ;-D [...]
[...] trzech fazach z ok. 300 g mąki i potem ciasto właściwe - dodałam ok. 0,5 kg mąki. Odnośnie pytań - fakt, mąka razowa jest dosyć ciężka, ja nie dodaję nic, lubię taki zbity chleb. Ad. 2 - u mnie skórka jest twardsza niż chleb w środku, ale nie jakoś tragicznie twarda, da się ją normalnie pogryźć. Może to zależy od temperatury pieczenia? Spróbuj [...]
Trzymajcie kciuki za mój chleb, tym razem robie wg przepisu etrali Chleb radzieckiego żołnierza. Mam już zakwas dokarmiony 2 razy po 100 g mąki i 100 g wody stojący 9 h. Do tej pory wychodziła mi bardzo twarda skóra, tym razem tak jak radzi etrala keksówkę włożę do foliowej torebki a potem wstawię szklankę wody do piekarnika. Będę piekła tylko [...]
Ja też upiekłam swój trzeci chleb... I niestety znów nie był to super wypiek. W smaku pycha, ale niestety znów bardzo zbity i nie wysoki. Po wymieszaniu wszystkich właściwych składników nieznacznie urósł, ale po przełożeniu do foremki niestety nie urósł prawie w ogóle, a trzymałam w nagrzanym piekarniku, także już na tym etapie wiedziałam, że nie [...]
co do pieczenia chleba- czy mozna wstawic wyrosniete ciasto do cieplego juz piekarnika? do tej pory wkladalam do zimnego, bo tak bylo napisane w przepisie.. ale jutro mama piecze karkowke i szkoda mi czekac specjalnie, az sie piekarnik schlodzi, zeby od nowa go nagrzac. jeśli pieczesz chleb z przepisu, który jest na blogu Liski, to chyba nie. [...]
reziolki a masz nowo uchodowany zakwas? bo chleb zytni to wyrabia sie raz dwa np lyzka (maka zytnia nie ma glutenu wiec nie wyrabia sie jej jak pszenna). Wina moze byc za mlody zakwas-bo jak jest mlodszy to potrzebuje chleb wiecej czasu zeby wyrosnac (ja pilnowalam tak 'na oko' az sie wyraznie powiekszyl) czasem nastawilam go przez noc, albo na [...]
Chanula :) ja pieke sobie chleb, tylko ciekawa jestem procedur pieczenia w maszynie. Hej, jestem nowa. Chleb na zakwasie pieke z 4-5 lat, ale nigdy w maszynie ;-) IMHO, wazne jest dla ciasta chlebowego zeby trafilo do goracego piekarnika, bo wtedy dostaje kopa w gore :-) Moje chleby pieke w piekarniku w temp 230C - 10-15 min, a pozniej skrecam [...]
U mnie początki z zakwasem nie były kolorowe :-D jak był jeszcze "zaczątkiem" to też miałam wrażenie, że nie zwiększał swojej objętości. Pierwszy chleb to była porażka %-) prawie nie urósł i był za kwaśny, no po prostu niesmaczny. Teraz mój zakwas ma już jakieś 10 miesięcy i mam wrażenie, że chleb "sam się robi" :-) ma jak dla mnie idealny smak, [...]
[...] :-) - ja mam trochę inną metodę pieczenia: 15min w 210-220st, 15min w ok.200st i reszta czasu ok. 30-45 min w 180st...chociaż było też i dłużej - zależy jak duży i wysoki chleb jest... ja wbijam patyczek w środek chlbka i sprawdzam :-) *** ale jeśli nie chcesz się tak bawić, to nastaw na 180st i najlepiej po 45min sprawdś patyczkiem...a ja [...]
Chleb z gryczanej wychodzi dosc zbity, ciezki. Przynajmniej moj :) ale probuj próbuj :) Oświadczam iz nie ubilam zakwasu. Dokarmialam, dokarmialam... Przed chwila wyjelam z piekarnika chleb zytni z kminem I makiem. Chłopaki teraz studzą pajdy :)
[...] fit również nie jest optymalnym wyborem, jego skład jest przepełniony niepożądanymi składnikami, osobiście wolałbym już pszenne pieczywo wprowadzić. Niemniej jednak wybieraj chleb na naturalnym zakwasie, pełnoziarnisty (100g masła to jakiś obłęd). Warzyw jak ,,kot napłakał'' wzbogać swoją dietę o różnokolorowe warzywa i owoce (ok. 0.5-1kg to [...]
[...] surowe) plus tłuszcz. I staraj się, żeby to było smaczne, bo osobiście jakbym miała zjeść musli z mlekiem i zagryźć jajami na twardo, to chyba bym nie dała rady - jedzenie musi smakować (no chyba, że Ci to smakuje) Dzięki za rady. Mleka odejmę połowę, a co w zamian za orzeszki ziemne? Olej ok, tylko, że zimnotłoczony? A chleb jaki polecany?
Wiem że chleb jest jednym z najgorszych źródel ww ale w pracy kanapka jest wygodniejsza bo ryż czy makaron na zimno nie smakuje. Na pewno ww mam obcięte ale jak zjem za dużo to zamulony chodzę. Jakie ww szybko strawne polecacie? a kto tak powiedział ? pamiętaj, że chleb moze być a najważniejsze to co masz na kanapce. Co innego chleba z masłem i [...]