[...] te zawierają tylko naturalnie występujących cukry, dzięki czemu każdy z nich dostarcza zaledwie do 1 g cukru. Błonnik? Obowiązkowo! Dodatkowym atutem jest wysoka zawartość błonnika, który jest bardzo ważny dla odpowiedniej pracy układu pokarmowego, wspiera mikrobiotę jelitową, oraz wpływa na obniżenie po posiłkowej glukozy. Po prostu musisz [...]
[...] korzyści metabolicznych. Spożywanie sfermentowanej kapusty poprawia poziom cukru we krwi, ciśnienie krwi oraz utratę masy ciała. Kiszona kapusta Kiszona kapusta to bogaty w błonnik, niskokaloryczny i pożywny dodatek do wielu dań. Do tradycyjnego kiszenia potrzebna jest woda, sól i poszatkowana kapusta. Jej kwaśny smak powstaje w procesie [...]
[...] jeszcze o immunomodulacyjnych właściwościach bakterii jelitowych. Diety monotonne i opierające się głównie o produkty o wysokim stopniu przetworzenia są z reguły ubogie w błonnik, który jest ważnym czynnikiem pobudzającym wzrost liczebności i różnorodności prozdrowotnych bakterii jelitowych. Substancje wytwarzane przez te bakterie stanowią [...]
Dżemy to lubiany dodatek do naleśników, placków, kanapek i różnych deserów. Tradycyjne zawierają żelatynę, zatem w diecie wegańskiej jest pomijany. Są jednak różne odpowiedniki, które pozbawione są składników pochodzenia zwierzęcego. Jedną z propozycji są owoce w żelu, czyli Frulove in Jelly z ALLNUTRITION. Spoglądając na opakowanie widzimy, że [...]
Zmieniając swoje nawyki żywieniowe, pierwsze, o czym często słyszymy to konieczność wyeliminowania z naszej diety pieczywa. Powodów ku temu znaleźć można kilka i bez wątpienia mają one sens. Podsumowanie Bez wątpienia pieczywo białkowe Allnutrition Proteinoeo Bread jest ciekawym wyborem dla osób, które niekoniecznie chcą lub mogą z różnych [...]
Praliny, słowo, które kojarzy nam się ze słodyczą i wyjątkowym smakiem, chwilą przyjemności i odrobiną luksusu. Któż nie kocha małych czekoladek, nadziewanych kremem lub orzechami?
[...] beta karoten i inne kartenoidy. Jarmuż – ma wpływ na stężenie cholesterolu i tłuszczów, Słodki ziemniak (batat) -zmniejsza uszkodzenia wątroby, zawiera beta karoten i błonnik. Pochrzyn skrzydlaty – zmniejsza przerost wątroby, gdyż zawiera diosgeninę, Awokado – zawiera adiponektynę, ma wpływ na lipidy, Banan – ma wpływ na [...]
[...] zdrowia – od schorzeń sercowo-naczyniowych, po problemy gastryczne, czy demencję – jest zbyt niski poziom konsumpcji warzyw i owoców w diecie. Poza tym, że zapewniają one błonnik stymulujący mikrobiotę jelitową oraz bogactwo antyoksydantów chroniących komórki organizmu, to jeszcze wpływają na stan odżywienia dzięki zawartości witamin oraz [...]
[...] papierosów) oraz przetworzonej i masowo importowanej żywności może przedłużyć życie oraz zwiększyć poziom samodzielności na starość. Efekt ten wzmocnić można dietą bogatą w błonnik, potas i magnez, a także umiarkowaną, ale regularną aktywnością fizyczną. Interwencję ruchowo-żywieniową poleca się podjąć, kiedy poziom cholesterolu całkowitego od [...]
W piękny lipcowy dzień mało kto myśli o przeziębieniu. Inaczej jednak sytuacja przedstawia się jesienią i zimą. Wtedy każdy, kto chce zachować pełnię sprawności intelektualnej (szkoła/praca) i cieszyć się możliwością wykonywania zaplanowanych treningów, stara się zrobić wszystko, aby uniknąć przeziębienia oraz grypy.
Cukier to tzw. puste kalorie dające nagły i krótkotrwały zastrzyk energii. Niestety dieta bogata w cukier wpływa negatywnie na nasze zdrowie, sprzyja otyłości i uszkadza co najmniej 5 ważnych narządów w naszym ciele. Podsumowanie Cukier wpływa nie tylko na Twoją sylwetkę, ale również na funkcjonowanie wielu narządów. Jeśli stopniowo ograniczasz [...]
[...] wyizolowane flawonoidy mogą zachowywać się nieco inaczej niż w swoim naturalnym otoczeniu. Ponadto, rośliny zawierają także wiele innych, cennych składników odżywczych, np. błonnik. Są jednak sytuacje, kiedy nie mamy wystarczającego dostępu do warzyw czy owoców, więc w takich sytuacjach forma suplementu będzie dobrym ratunkiem. Podsumowanie To, [...]
Napoje roślinne (lub tzw. mleka roślinne) to popularna alternatywa dla mleka krowiego. I choć różnią się smakiem, to często ratują sytuację, kiedy chcemy zjeść płatki lub wypić białą kawę, a z różnych przyczyn spożycie mleka nie wchodzi w rachubę. Z tej opcji często korzystają również wegetarianie i weganie. Jedną z propozycji jest napój migdałowy [...]
[...] czy wypicie porcji odżywki wysokobiałkowej np. serwatkowej, przy jednoczesnym zmniejszeniu wielkości mięsa w posiłku, nie ułatwi rozwiązania tego problemu. Nie przesadzaj z błonnikiem, ale nie zapominaj o nim! Błonnik to również składnik diety najczęściej łączony ze zdolnością do hamowania głodu. To, co sprawdza się znakomicie w okresie redukcji [...]
[...] dwunastu tygodni zmiana diety poprawiła zdrowie psychiczne badanych osób. Dieta ta nie była zbyt skomplikowana: wyeliminowano przetworzoną żywność, wzbogacono posiłki o błonnik, produkty pochodzenia roślinnego i dodano zdrowe tłuszcze. Połączenie mózg-jelita Mózg i jelita są ze sobą ściśle połączone i działają synergistycznie. Składniki [...]
Jednym z największych problemów, z którymi borykają się osoby na dietach roślinnych, jest odpowiednie zbilansowanie poziomu podaży białka. Niektóre wegańskie produkty spożywcze być może są bogate w białko, jednak przy okazji mogą doprowadzić do nadmiarów niektórych substancji w organizmie. Na szczęście dla przeciwników konsumpcji mięs, ryb, [...]
[...] zatem nawet jeśli woda „wyciąga”, to kalorie te można uzupełnić smacznym, odżywczym i niskokalorycznym koktajlem białkowym oraz odpowiednio zbilansowaną dietą zasobną w błonnik, a ubogą w cukry. Źródło Grigg MJ, Thake CD, Allgrove JE, King JA, Thackray AE, Stensel DJ, Owen A, Broom DR. Influence of water-based exercise on energy intake, [...]
Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, to najlepiej postawić na profilaktykę. Dotyczy to także naszej skóry. Jednym z najlepszych sposobów, jest zwracanie uwagi na to, co jesz. Jedzenie może być świetnym sposobem na określenie tego, jak Twoje ciało reaguje na różne dietetyczne wybory. Wielu wegan bardzo sobie chwali wpływ swojej diety na cerę. Co [...]
[...] dobrze się odżywiać. W naszym menu znajdzie się mnóstwo zdrowych warzyw i owoców, produktów pełnoziarnistych, orzechów zawierających zdrowe tłuszcze i produktów bogatych w błonnik i przeciwutleniacze. Korzyści jest naprawdę sporo. Podsumowanie Weganie nie jedzą produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego, które zostały wymienione w artykule. [...]
Mylne jest założenie, że to, co wegańskie, to jednocześnie jest zawsze zdrowe, fit itp. Sięgając zatem po wegański majonez, nie oczekujmy od niego, że będzie on niskokaloryczny (no, chyba że takie będzie jego założenie), ze świetnym składem i w ogóle będzie można uznać, że oto mamy sposób na zajadanie się majonezem bez żadnych konsekwencji. [...]