Denaturacja białka, to inaczej przeprowadzenie tzw. formy zolu w żel. Wiąże się to, jak słusznie zauważył Macciej ze zmianą struktury białka. Właściwości biologiczne białek zależą nie tylko od ich budowy I-rzędowej (kolejność fragmentów aminokwasowych w łańcuchu peptydowym), ale również od przyjęcia przestrzennej formy peptydu (oczywiście w [...]
[...] niektóre z tych schorzeń przestałyby być utrapieniem. Jak uzupełniać glikokoniugaty? Są one tak ogromnymi biopolimerami, że nie przedostają się przez żadne bariery biologiczne. Nie są wchłaniane ani z przewodu pokarmowego, ani bezpośrednio z tkanek, gdyby je wstrzykiwać. Medycyna ludowa od tysiącleci usiłowała leczyć pewne choroby [...]
[...] siebie warunkach (ciężka praca, intensywny trening, stresowe sytuacje). Ciężki trening na siłowni jest sytuacją, w której uszkodzeniom i rozpadowi ulegają ważne struktury biologiczne organizmu. HMB oszczędza substancje zbudowane z białek a nasila rozpad i wytwarzanie substancji energetycznych - głównie kwasów tłuszczowych (tłuszczu zapasowego) [...]
[...] czasami hormonem sytości). Dr Martin podkreśla, że poziom adiponektyny w pokarmie matek był wyraźnie wyższy niż leptyny. "Przyszłe badania powinny wyjaśnić, jakie jest biologiczne znaczenie tej różnicy" - uważa badaczka. Wyniki, o których informuje serwis internetowy EurekAlert, zostały zaprezentowane na dorocznym spotkaniu [...]
[...] bazie margaryny miękkie są cennym źródłem kwasów tłuszczowych jedno i wielonienasyconych, które oprócz wiadomej wartości energetycznej posiadają także korzystne właściwości biologiczne. Tłuszcze pochodzenia roślinnego bardzo korzystnie wpływają na gospodarkę lipidową organizmu, obniżając miedzy innymi poziom triglicerydów oraz niekorzystnego [...]
[...] nerwowych, o kontrola wzrostu i różnicowania. 5. Denaturacja białka Denaturacją białka nazywamy zmiany w strukturze białka natywnego, które prowadzą do utraty aktywności biologicznej lub innej indywidualnej cechy charakterystycznej tego białka przy zachowaniu jego struktury pierwszorzędowej. Podczas denaturacji niszczone są wiązania wodorowe, [...]
[...] wątroby oraz w niektórych przypadkach łuszczycy. Wydaje się go z przepisu lekarza. Fosfolipidy zawarte w ESSENTIALE po dostaniu się do wątroby są wbudowywane w błony biologiczne (komórkowe i cytoplazmatyczne) hepatocytów. Powoduje to: * uzupełnienie istniejących ubytków powstałych wskutek procesu chorobowego oraz szybszą regenerację [...]
[...] Karoteny należą do dużej grupy związków nazywanych karotenoidami. Karotenoidy to naturalne barwniki, bardzo rozpowszechnione w przyrodzie. Ich ważne znaczenie biologiczne polega na tym, że z jednej strony liczne zwierzęta zwłaszcza ptaki, owady i ryby oraz cały świat roślin zawdzięczają im swoje piękne ubarwienie czyli to właśnie [...]
[...] się. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej są także przyczyną osłabienia bariery immunologicznej organizmu. W jaki sposób dochodzi do zakwaszenia? Reakcje chemiczne i biologiczne w naszym ciele zachodzą głównie w środowisku wodnym.. W wodzie są rozpuszczone składniki odżywcze i elektrolity, podstawowy budulec przemiany materii. Płyny [...]
[...] porównać częstych konsumentów tofu w Japoni z tymi Japończykami, którzy tofu nie jedzą. Takiego badania jeszcze nie wykonano. Co ważniejsze istnieje prawdopodobnie biologiczne wyjaśnienie tych wyników. Nasiona soji zawierają izoflawony, które są słabymi estrogenami. Należa one do kategorii estrogenopodobnych substancji znanych jako [...]
[...] siebie warunkach (ciężka praca, intensywny trening, stresowe sytuacje). Ciężki trening na siłowni jest sytuacją, w której uszkodzeniom i rozpadowi ulegają ważne struktury biologiczne organizmu. HMB oszczędza substancje zbudowane z białek a nasila rozpad i wytwarzanie substancji energetycznych - głównie kwasów tłuszczowych (tłuszczu zapasowego) [...]
[...] CREAPURE CITRATE - mikronizowany cytrynian kreatyny - to unikalne połączenie kreatyny z pośrednikami cyklu Krebsa (w celu podniesienia rozpuszczalności i przyswajalności biologicznej molekuły kreatyny). Cykl Krebsa to końcowa wspólna droga, na której większe organiczne molekuły energetyczne komórki (węglowodany, kwasy tłuszczowe oraz [...]
[...] ważna rolę w transporcie i metabolizmie cholesterolu, obniżając jego zawartość we krwi, co również przeciwdziała miażdżycy. Pochodnymi NNKT są powstające w organizmie biologiczne związki czynne, zwane prostagladynami, uznawane za hormony tkankowe, regulujące wiele procesów. Pochodna kwasu arachidonowego, prostacyklina, która hamuje [...]
[...] cypionat jest mniej polarny niż endogenny testosteron, po wstrzyknięciu jest przechowywany w fazie lipidowej skąd jest powoli uwalnkany. Cypionat wykazuje efekty biologiczne przez 2- 4 tygodnie po wstrzyknięciu. Ok. 98% dostarczonego egzogennie testosteronu jest połączona z globulią wiążącą androgeny. Ok. 1% w osoczu jest w postaci [...]
no tak, wyplukuje sie magnez polecam stosowanie suplementacji w postaci Filomagu B6 np. 2x2 / day edit: pozwolisz, ze Ci zacytuje cos z wikipedii.... a mianowicie biologiczne znaczenie magnezu " Magnez wchodzi w skład chlorofilu, jony magnezu odgrywają też dużą rolę w utrzymywaniu ciśnienia osmotycznego krwi i innych tkanek, oraz [...]
[...] białka samobójcze, przejmujące na siebie atak rodników i wprawdzie ulegające przy tym zniszczeniu, ale chroniące w ten sposób przed niszczeniem inne, ważniejsze molekuły biologiczne, chociażby białka kurczliwe włókien mięśniowych. Najaktywniejszymi antyoksydantami enzymatycznymi są: dysmutaza i peroksydaza, zaś samobójczymi: albumina, [...]
[...] dobrze zbilansowaną dietę można zapewnić organizmowi wszystkie niezbędne składniki dla homeostazy, czyli stanu „równowagi dynamicznej środowiska, w którym zachodzą procesy biologiczne" . Jednak czy mają oni rację? Słowo dieta pochodzi z języka greckiego i oznacza „styl życia". Każdy chce prowadzić zdrowy styl życia, a jedną z jego [...]
[...] to zawarta w nim woda. Nasz ustrój zawiera pomiędzy 60% a 70% zawartości wody. Warzywa i owoce są załadowane wodą, wodą strukturalną, wodą ułatwiającą nasze procesy biologiczne. Termiczne kucharzenie denaturuje białka w pożywieniu, czyniąc je trudniejsze do strawienia i utylizacji. Termiczne kucharzenie niszczy co najmniej 50% [...]
[...] podziękować Jabiemu oraz firmie Hi-Tec za możliwość wzięcia udzialu w tym konkursie Zaczynamy Na wstepie chcialbym przedstawic czym sa aminokwasy Aminokwasy to związki biologiczne ważne jako materiał budulcowy wszystkich białek, w których połączone są wiązaniami peptydowymi. Niektóre aminokwasy sa skladnikami do biosyntezy ważnych [...]