[...] dla naszego organizmu wykorzystamy węglowodany, czy tłuszcze. Z reguły jednak znaczne ograniczenia węglowodanów lepiej działają na mniejszą grupę osób. W przypadku diety białkowo-tłuszczowej skupić można się na ilości węglowodanów w diecie od wartości minimalnej, czyli 30-50 g do około 150-200 g dziennie, w zależności od ogólnej puli kcal. [...]
[...] Następnie dodajemy do tego około 400 kcal, w celu uzyskania dodatniego bilansu kcal. Całość dzielimy na makroskładniki. Zalecane ilości to: 2 g/kg masy ciała białka, 1 g tłuszczów i reszta kcal z węglowodanów. Mając już wyliczone makroskładniki, układamy z nich posiłki, dobierając odpowiednie ich źródła: - białka: [...]
[...] https://potreningu.pl/articles/5255/zapotrzebowanie-kaloryczne-dla-wnikliwych- Bilans kcal możesz ustalić bliski zera, więc nie dodawać, ani nie odejmować kcal. Ilość białka dla piłkarza wystarczy około 1,5 g/kg masy ciała, tłuszcze 1 g i reszta kalorii pochodząca z węglowodanów. Warto, abyś zapoznał się z ich wartościowymi źródłami: 1. [...]
[...] Mają już wyliczone zapotrzebowanie i określony cel, rozdzielamy kcal na makroskładniki. Podstawowe zalecenia to 2 g/kg masy ciała białka, 1 g tłuszczów i reszta kcal pochodząca z węglowodanów. W celu rozłożenia makroskładników na posiłki warto zaznajomić się z ich źródłami: - białka: [...]
Czysta serwatka czy białko serwatkowe bo to zupełnie coś innego? Serwatka białkowa jest produktem wykorzystywanym w cukiernictwie i zdecydowanie nie nadaje się do stosowania przez osoby aktywne, te których celem jest poprawa sylwetki. Serwatka białkowa zawiera przede wszystkim cukier mleczny. Produkt ten może powodować problemy z jelitami i na [...]
[...] jest podstawą modelowania sylwetki. Jest to na tyle oczywiste, że nikt nie powinien mieć ku temu żadnych wątpliwości. To, co spożywamy, czyli jakoś produktów, ilość kcal, białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin, składników mineralnych ma wpływ nie tylko na wygląd sylwetki, ale przede wszystkim na nasze zdrowie. Powinien mieć o tym świadomość [...]
[...] jak i poziom przetworzenia. Deficyt kaloryczny to oczywiście podstawa, ale to z pewnością wiesz, skoro już Twoja redukcja dobiega końca. Pamiętaj również o wyższym udziale białka w diecie, które jest niezwykle ważne podczas redukcji wagi, jak i podczas budowania masy mięśniowej. Białko stanowi budulec mięśniowy, wspiera regenerację tkanki [...]
[...] trenuje siłowo w celu kształtowania sylwetki, zdaje sobie sprawę z tego, że aby budować mięśnie, czy redukować tkankę tłuszczową należy dostarczać po treningu nie tylko samo białko lub same węglowodany a pełnowartościowy posiłek. To właśnie tego typu posiłek będzie istotny. Bez względu na to, jaki jest nasz cel treningowy. Jak więc powinien [...]
[...] Od uzyskanego wyniki odjąć około 300 kcal. Następnie podzielić wynik na zalecane ilości składników odżywczych. Będą to: 2 g/kg masy ciała białka, 1 g tłuszczów i reszta pozostałych kcal przeznaczona na węglowodany. Pozostaje już tylko ustalić pasującą Tobie ilość posiłków i dobrać do nich zalecane źródła [...]
[...] od wyliczonego zapotrzebowania odejmujemy około 300 kcal. Następnie uzyskany wynik rozkładamy na zalecane ilości składników odżywczych. Będą to: 2 g/kg masy ciała białka, 1 g tłuszczów i reszta kcal z węglowodanów. Mając podział makroskładników, dzielimy je na ilość posiłków, która będzie nam odpowiadała względem pracy, szkoły, czy [...]
[...] Mając obliczoną całkowitą przemianę materii, należy odjąć od niej około 300-400 kcal. Następnie dzielimy uzyskane kalorie na makroskładniki. Zalecane ilości to 2 g białka, 1 g tłuszczów i reszta pozostałych kcal z węglowodanów. Gdy już wiemy ile powinniśmy jeść składników odżywczych skupić się powinniśmy na tym, z czego je pozyskiwać. [...]
To ile będziemy mierzyć, jest dość mocno powiązane genetycznie. Na pewno nie należy się tym przejmować, o ile nasz wzrost bardzo nie odbiega od norm. Jeśli nasz wzrost niewiele różni się od tego, jaki powinniśmy osiągnąć w swoim wieku, nie powinniśmy się tym zamartwiać, a działać. Na pewno warto zadbać o dietę, gdyż wszelkie niedobory witamin i [...]
Witaj :-) Tak to prawda, że ciężko wszystko obliczyć na tip top. Mało tego, nawet jeśli coś obliczysz to nigdy nie wiadomo czy to właśnie sprawdzi się w rzeczywistości. To nie ma Cię zniechęcać do obliczeń a jedynie uświadomić, że obliczenia to jedno a życie to drugie - wszystko trzeba zweryfikować, poprzez obserwacji organizmu. Bo zobacz... [...]
[...] źródła składników odżywczych, które należy zamieniać na inne, a nie jeść codziennie tego samego. Wśród zalecanych źródeł makroskładników wybierać powinniśmy: - białka: http://www.sfd.pl/BIA%C5%81KO,_jakie_wybra%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135440.html - tłuszcze: [...]
[...] należy dodać do niego około 400 kcal. Po to, aby bilans był dodatni. Następnie należy podzielić otrzymany wynik na zalecane ilości makroskładników. Są to: 2 g/kg masy ciała białka, 1-1,3 g tłuszczów i reszta pochodząca z węglowodanów. Z jakich źródeł w takim razie dostarczać wyliczone ilości? Bez wątpienia z najlepszych. Oto one: 1. Białko: [...]
[...] redukcja tkanki tłuszczowej, bez wątpienia warto skupić się na diecie. Istotny będzie ujemny bilans kaloryczny oraz odpowiednio dobrane produkty pod względem jakości, ilości białka, tłuszczów i węglowodanów. Dlatego też warto wiedzieć na czym opierać dietę. Są to: 1. Źródła białka: [...]
[...] Od uzyskanego wyniku odejmujesz 300 kcal i dzielisz wynik na zalecane ilości makroskładników. Są to 2 g/kg masy ciała białka (w przypadku osób powyżej 20-25% tkanki tłuszczowej białko liczymy na beztłuszczową masę ciała). W Twoim przypadku więc nie będzie to tyle, ile piszesz, czyli 300 g, a [...]
[...] dietę: http://www.sfd.pl/Od%C5%BCywianie_i_Odchudzanie-f10.html Każdy z posiłków powinien wyglądać podobnie, czyli być pełnowartościowym. Może zawierać tę samą ilość kcal, białek, tłuszczów i węglowodanów. Bazować powinien na najlepszych pod względem jakości źródeł: 1. Białka: [...]
Suplementacja odżywką białkową służy zwykle uzupełnieniu diety w pełnowartościowe, łatwoprzyswajalne białko. Zwykle pijemy ją w formie koktajlu, ale bardzo popularne są owsianki na jej bazie czy omlety a nawet ciasta. To w jaki sposób ją przygotowujemy zależy od naszych preferencji i możliwości dietetycznych oraz celu suplementacji. Inne podejście [...]
[...] Mając obliczenia, dodajemy do zapotrzebowania około 400 kcal. Następnie dzielimy otrzymaną wartość kalorii na makroskładniki: 2 g/kg masy ciała białka, 1 g tłuszczów i reszta pozostałych kcal z węglowodanów. Oto najważniejsze źródła tych składników odżywczych: - białka: [...]