Scisłej diety nie mam , robiłem cykl na kreatynie, białko to przecież dodatek do diety To nie dodatek, a zamiennik kiedy nie możesz zjeść pokarmu a to jest różnica. Np. potreningowo albo mięso się skończyło a wszystkie sklepy zamknięte - właściwości ma takie same jak jajka czy pierś z kurczaka - czytaj: to nie sprawia że mięśnie ci same [...]
[...] pieczywo pełnoziarniste, makaron, płatki owsiane względnie muesli, ziemniaki, kukurydza, rośliny strączkowe. Produkty te w większości poprawią perystaltykę jelit. Natomiast białko powinno pochodzić głównie z mięsa (drób, wołowina), chude wędliny (polędwica, szynka), ryby, chudy nabiał (chude serki, twarożki), jajka. Inne produkty powinny być [...]
"Usmaż sobie jajka, to te białko ścięte jest do niczego." Na szczescie tak nie jest. Pod wplywem wyskiej temperatury nastepuje denaturacja bialka, ktora nie wplywa negatywnie na jego ilosc. Zmianie ulegaja wlasciwosci reologiczne produktu itp, ale nie ilosc bialka. Natomiast zagrozeniem w surowym bialku jaja jest awidyna, ktora ma [...]
[...] prozdrowotnych których nie ma albumina. Różnią się też kinetyką wchłaniania. WPC szybko podnosi poziom amin we krwi wiec nadaje się po treningu, albumina to wolnoprzyswajalne białko, dobre na śniadanie. Ale prawdziwe jajka (te w skorupkach; ) są lepsze. Więcej cennych składników jest w żółtkach jaj. Polecam jajecznicę. Taniej, lepiej, zdrowiej.
z nabiałem to akurat dobrze- ogranicz do porcji dziennie i czerp bialko z ryb, mies, jaj. Jajka mają właściwości sycące, wiec nic dziwnego że czujesz sie pełny
gotowane jajka mają takie same właściwości jak surowe z tym, że białko zawarte w gotowanym jajku jest szybciej przyswajalne gdyż rozbiciu ulegają wiązania polipeptydowe (albo jakoś tak),znaczy się łańcuchy białkowe ulegają skróceniu (lekcja chemii z 3 klasy gim także mogę nie pamiętać dokładnie).
Warzywa i owoce je sie nie tylko dla witaminek,ale rownież dla błonnika,zeby ci kupka dobrze i regularnie szła ;) no i dla urozmaicenia posiłku/wyglądu/smaku Jajka możesz jeśc jak chcesz,jak nie przepadasz za zoltkiem to nawet lepiej,bo kaloryczne jest.Ja regularnie,jesli mam bardziej weglowodanowy posiłek np.pierogi,biore do miksera 5 białek [...]
[...] są złe, kalorycznośc jest za niska. Rozkład makro tez do poprawy, 2 g białka na kg masy ciała, 1 g tłuszczy, reszta ww. Posiłki mają być zbilansowane czyli w każdym białko, ww, tłuszcze. Danio do wyrzucenia - sam cukier. Ryż z kurczakiem i oliwą nie ma żadnych magicznych właściwości, tyle, że makro łatwo policzyć. Zmieniaj miesa, zródła [...]
[...] 5do 7 posiłków dziennie co 1-2 godziny 3.staraj się jeść białka z węglami w stosunku 1 do 4 (rano, a pod wieczór zmniejszaj liczbe spożywanych węglowodanów zamieniając je na białko) 4.staraj się (czyli nie musisz) jeść od 45-50 % białka zwierzęcego a resztę roślinnego 5.białka posiadają silne właściwości anaboliczne i łagodzi fazy katabolizmu [...]
JAKA FORMA? Najlżej trawione, najlepie przyswajane sa jajka gotowane na miękko. Lekkostrawna jest równiez jajecznica gotowana na parze. Jajka gotowane powyżej 10 minut są cięzej strawne, a oprócz tego takie gotowanie powoduje starty witamin oraz obniża ich wartośc odżywczą (nawet o ok. 40%). Na skutek tak długiego gotowania wokół żółtka powatsje [...]
no to muszę Cię zmartwić. JAKA FORMA? Najlżej trawione, najlepie przyswajane sa jajka gotowane na miękko. Lekkostrawna jest równiez jajecznica gotowana na parze. Jajka gotowane powyżej 10 minut są cięzej strawne, a oprócz tego takie gotowanie powoduje starty witamin oraz obniża ich wartośc odżywczą (nawet o ok. 40%). Na skutek tak długiego [...]
[...] kaszy gryczanej dołóż 50g ryby Możesz też dołożyć do tego drugiego posiłku 100g ryby, czyli będziesz mieć 200. Po treningu jest to jak najbardziej OK, bo zapotrzebowanie na białko masz wtedy ogromne. Tłuszczy masz dużo za mało. Dostarczyłaś jakieś 35g, więc połowę. Sugeruję dodać 40g orzechów do drugiego posiłku a do ostatniego dużą łyżkę oleju [...]
[...] kg - x4 - w ostatniej serii Wyciskanie na barki zza karku: 50 kg - x 6 - w ostatniej serii 3.DIETA 1.Śniadanie: 90 g płatków owsianych - owsianka 5 jajek - 4 całe i 1 białko - jajecznicka :D oliwa z oliwek - 15 g 2.Śniadanie: w szkole Placek z płatków owsianych - 90 g 4 jajka 15 g białka Pestki dyni/orzeczy laskowe 40g 3. Przed [...]
Awidyna to struktura białkowa, która pod wpływem temperatury ulega denaturacji (jak każde białko). Już temperatura powyżej 42 stopni rozpoczyna proces denaturacji, natomiast powyżej 60 stopni następuje już zauważalny gołym okiem proces "ścinania" się białka (efekt denaturacji). Denaturacja struktury awidyny pod wpływem temperatury prowadzi do [...]
Jadam coś podobnego tylko dodaje 8 białek i 3 jajka, 8 pastylek słodziku rozpuszczonego predzej w wodzie, 30g orzechów, 2 łyzeczki cynamonu. Odżywka białkowa za bardzo się nie nadaje bo po obróbcwe termicznej traci własciwosci, trzeba mieć specjalne białko , które można poddawać obróbce termicznej. Niewiele jest takich białek na rynku jedyne mi [...]
Staraj się dawać pełnowartosciowe białko czyli mięso jajka ryba. Nawet pokuś się raz w tygodniu o jakąś wołowinę ma dobre właściwości, kotlety sojowe nie zawierają pełnowartościowych. Jeżeli chodzi o posiłek nr 3 i 4 to możesz je dublować- czyli przyrządzać dwa posiłki za jednym razem, ja tak robie i trochę czasu sie oszczędza. I kup urządzenie do [...]
[...] wysokiej jakości składniki. Ziarno konopne łuskane lub niełuskane zapewnia: • wszystkie potrzebne aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe (Omega 3,6 i 9) • łatwostrawne białko wysokiej jakości (lepsze niż sojowe) – ok. 35% zawartości nasion • w oleju konopnym 75-95 % nienasyconych kwasów tłuszczowych we właściwych proporcjach dla ludzkiego [...]
Rano, wstaje kolo 7.30 i jem platki sniadaniowe (Kellogs albo musli) ze szklanka mleka. Czasami, gdy zapomne kupic platki, to zjadam poprostu rogala frnacuskiego (croissant), ktory ma 430 kcal i zawiera sporo weglowodanow i tluszczy... jesli platki to owsiane, sa o wiele mniej przetworzone niz jakies kukurydziane i inne syfy platki z samym [...]