[...] Ogólnie dieta jest takie 70 / 30 w skali tygodnia. Białko to głownie czerpię jedząc fileta z piersi kurczaka, szynki z fileta, twarogu, skyrów, serków wiejskich, jajek itd. Tłuszcze to nie mam głównych źródeł, sam się zbiera, ale głównie z jajek, mleka ( lubię pić ). Węglowodany to pieczywo, ryż, kasze, płatki owsiane, ziemniaki, owoce, warzywa, [...]
Bo tak to działa u większości, że jak udział tłuszczu w diecie jest większy to to uczucie najedzenia, sytości też dłużej się utrzymuje. Każdy musi znaleźć sposób na siebie. Osobiście jak mam powiedzmy te 3-3,5k kcal to większość węgli może u mnie wjeżdżać, ale jak już mam np pod 4k to nie jestem w stanie zjeść objętościowo tylu posiłków i [...]
Proces starzenia się dotyczy każdego z nas. Nie uciekniemy od tego, ale możemy mieć wpływ na jego tempo. Jednym z czynników, na który jesteśmy narażeni przez całe nasze życie, jest stres oksydacyjny. Jest to zjawisko, podczas którego wytwarzają się wolne rodniki, a te z kolei uszkadzają inne zdrowe tkanki i komórki. Może to prowadzić do wielu [...]
Tłuszcze te zdrowe to akurat zawsze warto suplementować, szczególnie na saa. Mowa tutaj o oleju lnianym, tranie, oliwie z oliwek. HCG bijesz za mało. Zmieniony przez - master7711 w dniu 2022-12-19 20:41:42
Załóżmy ze przyjmę na początek redukcji 3000 kcal B 264 T 44 W 390 B 3g na kg masy ciała T 0.5 na kg masy ciała i Reszta węgle Będzie ok ?? jak waga nie będzie schodziła to będę odejmował po 100 kcal tygodniowo Musisz testować na sobie i wycagac wnioski , do tej pory od lat na redukcji miałem podział ze głównie z [...]
Na razie bym nie kombinowała z tłuszczami. Co innego kolejna z rzędu redukcja bardziej doświadczonej osoby, jak monkey22, a co innego w tym przypadku, kiedy ktoś zaczyna się przyzwyczajać do innej diety i niższych tłuszczów. Organizm musi się stopniowo zaadoptować do zmian, psychika także. Łatwiej jest utrzymać mniej rygorystyczną dietę. Poza tym, [...]
Jeżeli chodzi o dietę, to oczywiście nie tylko ilość kalorii i białka ma wpływ na wyniki kształtowania sylwetki. Zdecydowanie warto również zwrócić uwagę na inne składniki odżywcze, tłuszcze i węglowodany, jak również jakość ich źródeł, bazując na tych najmniej przetworzonych. [...]
Słyszałeś kiedyś o takim skrócie jak WHR? Jest to stosunek obwodu talii do bioder. Mówi on wiele o Twoim zdrowiu i ryzyku chorób, takich jak cukrzyca typu 2, niewydolność serca, nadciśnienia tętniczego, a nawet nowotworów. Okazuje się, że jest to istotniejszy wskaźnik, niż popularny wskaźnik masy ciała BMI. W przypadku BMI mamy do czynienia ze [...]
Kwasom omega-3 przypisuje się ważną rolę prozdrowotną w diecie śródziemnomorskiej. W typowych dietach zachodnich podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]
Siemka, ten kielecki mi się rzucił w oczy wiec chyba kulturysta starej daty tego nie układał bo obstawiam że 10g szczypiorku też by nie rozpisał tak jak i 20g pieczarek ;p Ogólnie to kaloryczność jeżeli taka wyliczona to spoko deficyt 200-300kcal na początek też gites. Białko bym tutaj zszedł do 200g całościowego, tłuszcze podniósł do 90-100g a [...]
To jakie makro macie na masie a jakie na redukcji? Ja mam zazwyczaj na masie : Białko 2.5g tłuszcze 1 - 1.2g Wegle reszta / Redukcja Białko 3g Tłuszcze 0.5 g od roku testuje i lepiej na tym wychodze niz jak dawniej mialem tłuszcze do 2g na redu reszta wegle [...]
Witaj! Warto bys podał nam normy refenercyjne laboratorium, w jakim robiłeś badania. Jest to dosc istotne bo tutaj różnice mogą wynikać z rodzaju aparatury, jaka został dokonany pomiar. Wtedy będzie wiadomo, jak je dokładniej zinterpretować. Ogolnie tutaj moze wystarczy dopracowac Twoje diete? Napisales jeydnie, ze jesz duzo. czasem takie duzo to [...]
Nie zawracaj sobie głowy makro bo na twoim poziomie najwazniejszy jest bilas kaloryczny i to on za wszystko odpowiada więc dokładasz po trochę wszedzie aby dobić sowje nowe zero kaloryczne , trzymasz się typowych książkowych podziałów białka 2-2.5g , tłuszcze +- 1g i reszta węgle [...]
Budowanie siły i masy wymaga przede wszystkim odpowiedniego planu treningowego. I tu tkwi największa pułapka. Początkujący świetnie reagują, mogą ciągle zwiększać obciążenia, progresja wydaje się nie mieć końca. Niemniej później nie będziesz mieć punktu odniesienia, nie będziesz wiedział, dlaczego coś było skuteczne i nagle przestało działać. [...]
W poprzedniej części tekstu opisałem typowe pułapki związane z treningiem siłowym. Również aeroby mogą być całkiem dobry narzędziem, niestety często są nieefektywne. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiegać? Czy lekarstwem na brak postępów jest trening na czczo, a może sesja interwałowa? A może trening aerobowy nie jest niezbędny i da się go [...]
Insulina wywiera zróżnicowany wpływ na cały organizm, w szczególności na tkanki zwyczajowo łączone z tym hormonem tj. mięśnie szkieletowe, tkankę tłuszczową oraz wątrobę. Jej podstawowym mechanizmem jest obniżanie stężenia glukozy we krwi i transport składników odżywczych do tkanek lub ich „magazynowanie” w tkance tłuszczowej (trójglicerydy). [...]
[...] delikatnie odczuwam spadek siły, celuje jeszcze minimum 3-4tyg redukować ale to stwierdzę w lustrze. Białko: około 170g (głównie kura, twaróg, serek wiejski, wpc) Tłuszcze: 25-45g (oliwa z oliwek, słonecznik, orzechy) Węglowodany: 260 – 290g (głównie ryż i makaron, owsiane na razie odpuściłem) Staram się jeść dużo warzyw, [...]