teraz smażenie np na niektórych olejach ok, a za jakieś 5 lat wyjdzie że jest to niezdrowe, cały czas ą jakieś nowe badania i nieraz stare mity są obalane w ich świetle,
/SFD/Images/2016/6/28/0e9f6cc9028c43a798892b0dd65b7f13.jpg Zgodnie z obowiązująca, ogólną zasadą, korzystniej jest spożywać produkty żywnościowe jak najmniej przetworzone. Dotyczy to również warzyw, które najczęściej zaleca się jeść w formie surowej choćby ze względu na fakt, że proces obróbki termicznej może powodować straty w zawartości [...]
/SFD/Images/2016/6/29/4f29c4a77e404cbb9c41d5d0d9baf0d0.jpg Zgodnie z obowiązująca, ogólną zasadą, korzystniej jest spożywać produkty żywnościowe jak najmniej przetworzone. Dotyczy to również warzyw, które najczęściej zaleca się jeść w formie surowej choćby ze względu na fakt, że proces obróbki termicznej może powodować straty w zawartości [...]
Smażenie bez wątpienia nie jest najzdrowszą metodą obróbki termicznej żywności. Podczas smażenia, potrawy „nasiąkają” tłuszczem zwiększając swoją kaloryczność. Dodatkowo pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do utlenienia kwasów tłuszczowych, zwłaszcza gdy smażymy na nietrwałych tłuszczach roślinnych. Tłuszcze trans są szkodliwe dla naszego [...]
Osoby trenujące oraz dbające o dietę zwykle liczą kalorie, wartości odżywcze, ważą każdy produkt przed przyrządzeniem i zjedzeniem. Zasada jest taka, że wszystkie produkty ważymy zawsze przed obróbką (przed gotowaniem, smażeniem, pieczeniem, grillowaniem, duszeniem). Wynika to z tego, że podczas obróbki zmienia nam się waga produktów. Np. [...]
Witaj, Napisałeś dość ogólnikowo do jajecznicy na smażenie dawaj olej kokosowy , masło klarowane lub smalec. Co do olei roślinnych są dobre zimnotłoczone jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy olej lniany budwingowy . Pozdrawiam
Tłuszcz tłuszczowi nie równy. Ogólnie jedzenie z grilla z szczególnie przed treningiem jest według mnie za ciężkim posiłkiem. Z kolei Oliwa z oliwek nie jest najlepszym rodzajem z olei do smażenie (duża ilość kwasów nienasyconych. Dobrym rodzajem tłuszczu byłby olej kokosowy.https://www.youtube.com/watch?v=ekLpjXXRbkE
śladowe ilosci spokojnie się mogą pojawić, ważne by dobierać odpowiedni rodzaj tłuszczu do obróbki termicznej, jak dłuższe smażenie to już, klarowane, kokosowy czy smalec.
U mnie prowansalskie, jakiś mix przypraw kuchni włoskiej, pieprz cayenne i przyprawa do kury. Do wieprzowiny smażonej na smalcu lubię dodać czosnek pod warunkiem, że się z domu nie ruszam bo wtedy czuć, że hej %-) Ale cóż, dzisiaj bez oleju lnianego sobie pojem...matka zużyła ostatnie AŻ 50g lnianego do...smażenia placków. Kuźwa, na [...]
/SFD/Images/2016/8/10/314a300c68884590bedf86ee7dd99d98.jpg Mięso w diecie aktywnych osób zajmuje szczególne miejsce. I jak wiadomo niekoniecznie musi to być gotowana pierś z kurczaka z ryżem i brokułami. Co warto wziąć pod uwagę wprowadzając nowe pomysły na potrawy mięsne, aby były one nie tylko smaczne, ale również wartościowe pod względem [...]
Dieta jest prawie ze okej, ale musisz pominąć smażenie... Bo to najgorsza forma obróbki, twarogu jedz 100g i najlepiej kupuj kostki po 200g, ten jogurt tak średnio ja jem twaróg z jogurtem naturalnym, już lepiej jakbyś wrzucił do jogurtu naturalnego jakieś truskawki lub coś innego i zblendował, ale z drugiej strony jak masz na prawdę tak trzymać [...]
Podbiłem tłuszcze. Rano tłuszcze z dwóch zółtek, 10g kakao oraz łyżki stołowej oliwy 7g Na drugi posiłek 2 zółtka oraz 10g orzechów włoskich + 7g oliwy Smażenie kurczaka 400g na dwie porcje na łyżce stołowej oliwy 7g czyli około 3.5g na posiłek x2. I dzięki takiemu zwykłemu podbiciu tłuszczy brzuch magicznie zejdzie? Już nie wiem co robić, może [...]
Witajcie, Piszę do was z poradą gdyż dotarłem do punktu, w którym sam już nie jestem w stanie raczej sobie poradzić. Mój problem wiąże się jak można się łatwo domyślić z moim wyglądem. W ciągu ostatnich 6-7 miesięcy schudłem około 20 kg. "Dietę" sporządziłem sam i nie było to nic skomplikowanego głównie brak fast foodów, brak słodkich napoi [...]
Witam mam pytanie czy jeśli chce zrobic ziemniaki w piekarniku i poleje je 50ml oliwy to czy do bilansu wliczyć 50ml? Czy takie cos dopuszczalne jest na redukcji?
Witam,na jakim oleju polecacie smażyć? Mam trochę dosyć grillowanej,pieczonej i gotowanej piersi czy innych mies,ale co czytam artykuły to przebijają się o to który olej jest lepszy. Oczywiście chodzi mi o smażenie na małej ilości :)