no własnie oliwie chyba to nie grozi wg tego co napisane wyzej skoro temp.dymienia/degradacji ma wyzsza niz tem.smazenia..?tak czy zle to rozumiem, poza tym nie chodzi tu o jakies dlugie, glebokie smazenie... poza tym jezeli o mnie chodzi to tylko z ciekawosci pytam bo nie lubie oliwy , jak juz to tylko z kielicha , inaczej nie wchodzi. Zmieniony [...]
2013-06-23 niedziela - DNT cykl 7 - dzień 15 waga - 88,1kg waga tłuszczu 12,1kg wczorajszy trening dzwonnika na barki zrobił super robotę, nigdy nie czułem tak dobrze dotrenowanych barków - ta metoda będzie częściej gościć w moim treningu mała modyfikacja planu treningu od soboty dodałem do treningu poranne aeroby na czczo w formie biegu na [...]
Jak widać tutaj sami znawcy, każdy mówi, że niby nie można ale jednak, że nie zaszkodzi. W tym artykule piszą, że powinno się smażyć na oliwie z oliwek: http://potreningu.pl/diety/artykuly/2123/jak-znalezc-czas-na-przygotowywanie-zdrowych-posilkow . W innych artykułach również widziałem, że można smażyć na oliwie. Nie spotkałem się jeszcze, że [...]
2013-11-16 sobota - DNT Cykl - 10 / dzień - 27 po wczorajszym treningu dość spora obolałość w barkach i nogach, dziś uderzyły dość mocno domsy po czwartkowym treningu klatki PARAMETRY PODSTAWOWE Waga 91,7 Waga tłuszczu 10,4 Sen 8,0 Zapotrzebowanie [...]
Jeśli chodzi o smalec to liczysz tyle ile wrzucasz na patelnię czy dzielisz to na pół? Bo jeśli chodzi o smażenie to co najmniej połowa zostaje na patelni. Chyba, że tak normalnie wciągasz smalczyk :P
ale na co ten tłuszcz do kuraka, jak to się robi 3 minuty i bez tłuszczu nawet na gównianej patelni pójdzie? no chyba że ktoś całe filety smaży. ;-) Tłuszcz można spożytkować w smaczniejszych celach niż smażenie lub też można przygotować tłuste mięska, smaczniejsze niż gówniana kura. ;-)
Do czego chcesz. Jajca na boczku i masz sniadanie.Co Ci smakuje :) Pamietak tylko, ze maslo zwykle nei nadaje sie obrobki termicznej, no chyba, ze super krotkiej. Wiecj smazenie np to na klarowanym masle, na kanape czy cos, zwykle. Zmieniony przez - Tetiszeri w dniu 2016-01-06 10:40:00 Dzięki za dobre rady, może w końcu dzięki wam mi się uda:) [...]
smazenie w glebokim tłuszczu nigdy nie bedzie zdrowe, nie mozesz frytek w piekarniku sobie zrobic? na oliwie bym nie smazyl, ta najlepiej do spozycia "na surowo"
możesz zrobić na oliwie z oliwek dalej panuje przesąd że nie powinno się na niej smażyć co jest wielka powtarzaną głupotą Tu nie chodzi o smażenie na oliwie a w głębokim tłuszczu, frytek nie zrobi na małej ilosc , trzeba sporo tego nalać a to juz nie jest zdrowe
Olej kokosowy zawiera głównie nasycone kwasy tłuszczowe, które same w sobie są utwardzone i utleniają, więc nadaje się idealnie do smażenie i nie traci przy tym wartości
Podziel kurczaka przed obróbką termiczną , zważ ,usmaż i powkładaj w pudełka. Ale jeśli smażę, to wrzucam na patelnie od razu kurczaka zważonego na 3 porcje i później żeby było po równo w pudełkach muszę ważyć ponownie i wychodzi go mniej (wiem, że schodzi woda itp) i stąd mam ten problem. Smażenie kurczaka oddzielnie na jedną porcje, to trochę [...]
Przecież dostałeś serio odpowiedź?... Ja widzę jedynie taki problem, że w Tajlandii czy Chinach one są chyba przeważnie przyrządzane poprzez smażenie w głębokim tłuszczo na chrupko, a to zdaje się nie jest optymalny sposób obróbki termicznej. Jednak ryzykowne byłoby jedzenie na surowo lub przyrządzanie na parze, bo istnieje groźba skażenia jakimiś [...]
No ja generalnie przecieram zawsze albo ręcznikiem posmarowanym tłuszczem albo daję odrobinę kokosowego, tylko tyle żeby była natłuszczona. I tylko na pierwsze placki, omlety itp. W sumie może jakbym jej nie mył to może by nie trzeba było smarować :-D Odnośnie placków z serka wiejskiego to podkreślam, wolne smażenie, dobry dobór mąki i przykrywka. [...]
Pytanie odnośnie do tego, jak gotować, piec, czy smażyć jest mocno ogólne. Ciężko jest jednoznacznie odpowiedzieć na tak bardzo ogólne pytanie. W tym celu po prostu warto nauczyć się podstaw obróbki termicznej pożywienia. Istotne jest to: - co smażymy, - na jakim tłuszczu, - na jakiej patelni. - na jakim ogniu, - jak długo. Czynników decydujących [...]
Okej, wszystko zamówione. Co do oleju kokosowego to zamówiłem NIERAFINOWANY na razie 500g na spróbowanie bo nigdy nie stosowałem go w kuchni a powiem szczerze, że zaintrygowało mnie to smażenie mięsa przez TomQ-MAG na nim :-) Dzięki wszystkim za odpowiedzi!
AllNutrition Whey Protein: -Truffle – 30 g odżywki rozpuszczone z 200 ml wody - rozpuszczalność 10/10, smak 10/10. Jedno z lepszych białek smakowo. Słodkie i dobre w smaku nawet z wodą. Intensywny, słodki, smak, przypominający delikatny mus. Prawdziwy kozak wśród białek. Polecam. - Cream – 30 g odżywki rozrobionej z wodą 200 ml. Rozpuszczalność [...]
Zdecydowanie należy wliczać w bilans kaloryczny tłuszcze, które używamy do smażenia. Nie ulegają one odparowaniu, a wsiąkają w smażony produkt. W niektórych rozpiskach diety i poszczególnych posiłkach nie ma tłuszczów do smażenia, a jest np. mięso, czy ryba z prostego powodu. Smażenie nie jest jedynym możliwym sposobem obróbki. Nie chce mi się [...]
Wszystko ma straty wynikające z obróbki i potem - przechowywania... Ziemniaki też. Np.straty witaminy C. Ale korzyści z ich jedzenia przewyższają straty. Ziemniaki to produkt skrobiowy; jeśli po ugotowaniu schłodzisz je w lodówce, to część skrobi zamienia się w skrobię oporną i dzięki temu mają odrobinę mniej kalorii i mniej podnoszą cukier we [...]